Založ si blog

„Mladší brat jadrovej zbrane a diablov synovec“

Takto sa na Západe označujú kĺzavé ruské letecké bomby FAB 3000 M-54. Tieto bomby vážia 3 tony. Pochádzajú síce zo starých sovietskych čias 50-tych rokov, no prešli zaujímavým vývojom. Najskôr boli veľmi populárne, potom boli kvôli ťarbavosti nahradené raketami a teraz sa tešia z veľkej -na frontoch potvrdenej- renesancie. UMPC tejto bomby podľa periodika „News Rambler“ uvádza západných vojenských odborníkov do stavu skutočnej hrôzy.

Niet divu, ničivá sila FAB 3000 sa približuje ničivej sile menšej taktickej jadrovej zbrane /plášťového typu/. Bomba býva umiestnená vo vnútorných priestoroch diaľkových bombardérov Tu-22M3; v súčasnosti sa upravuje tak, aby ju mohol vypúšťať aj frontový nadzvukový stíhací bombardér Su-34M.

Medzi ničivé účinky bomby patrí silná rázová vlna, a to ako vzduchová tak seizmická, ďalej nadmerný silne demolačný tlak plynov a napokon aj veľké úlomky, vyplývajúce z deštrukcie trupu.

FAB 3000 dokáže úplne zničiť kružnicu s priemerom 100 metrov /presnejšie s polomerom 46 metrov/. Ničivé úlomky bomby devastujú okolo s polomerom 260 metrov. Zasiahnuté územie v prípade iba jednej bomby je tak viac ako pol kilometra. Výroba bômb trvala od 1954 do polovice 90-tych rokov, keď sa „zabijak slonov“ nahradil raketami. “ Po obnove výroby sa bomba doplnila o jednotný plánovací a korekčný modul. Bomba dostala UMPC s raketovým motorom. Bomby aplikované dnes na Ukrajine sa preto dajú vypúšťať z bombardovacích lietadiel 60 km od cieľa a teda zväčša aj od miesta účinnej PVO.

Rôzne varianty ruských kĺzavých bômb majú na Západe rôzne prezývky. FAB 500 sa volá „nočná mora pechoty“. FAB 1500 sa prezýva „diabol“ a FAB 3000 sa označuje ako „likvidátor pechoty“. – No a to má popri nich RF v zálohe ešte aj FAB 5000…

Situácia na frontoch je relatívne pokojná. OS RF získavajú pozície v okolí mesta Časov Jar /Kleščevka, Bogdanovka/. Ukrajinské OS presúvajú k strategickému mestu nové a nové zálohy. Začiatok ruskej operácie visí vo vzduchu.

V ostatných častiach frontov Ukrajinci využívajú spomalenie ruského postupu a po vzore Surovikina budujú zákopy, bunkre, mínové polia a protitankové dračie zuby. Na rozdiel od Surovikinovej línie má ukrajinská línia zatiaľ iba jednu, výnimočne dve línie. Na rozdiel od OS UA pri prelamovaní obranných línií budú mať OS RF jeden tromf navyše: spomínané kĺzavé bomby FAB 500, 1500 a 3000. Postupu OS RF by teda línie obrany v miestach plánovaných prielomov frontu nezabránili.

Pri bojoch neďaleko Avdejevky údajne OS UA prišli o ďalší americký tank Abrams. V tejto oblasti sa najviac bojuje v Novokalinove, Keramike, Jasnobrodovke a Umanskom. Pri Semjonovke Rusi prekročili rieku Durnuju a získali oporu na južnom okraji obce.

Analytici ISW, ukrajinskí a ruskí experti v poslednom čase, po masívnych leteckých útokoch na charkovskú infraštruktúru spomínajú Charkov ako najdôležitejší cieľ tohtoročnej ruskej kampane. Odhaduje sa, že by Rusi Charkov mohli obsadiť do 3-4 mesiacov. To je ale iba teória .Bez znalosti reálnych plánov ruskej či ukrajinskej armády sa všetko napokon môže vyvinúť úplne inak.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2008909x
Priemerná čítanosť článkov: 4415x

Autor blogu

Kategórie