Založ si blog

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých.

Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé úderné jednotky. Postup im ale sťažujú mínové pasce a odvčera už aj pokusy OS UA využiť ako živé štíty cca 700 civilistov, ktorí v meste zostali a ktorým OS UA nedovolia sa evakuovať. V štvrti Kanál bol predvčerom zasiahnutý komplex 8-poschodových budov. Pod hromadami tehál, panelov a železobetónových nosníkov sú údajne až stovky vojakov. Mŕtvych, ranených, živých…Vzhľadom na intenzitu bojov si ani jedna zo strán nedovolí zasypaných vyhrabávať.

OS RF zaznamenali postup v niektorých ďalších oblastiach. Aj OS UA potvrdili, že sa do ruských rúk dostala pomerne veľká dedina Pervomajskoje /cca 2000 obyv./. OS RF okrem toho hlásia aj vstup do Krasnogorovky a upevnenie pozícii v Semenovke. Ukrajinci sa sporia medzi sebou, či sú v Rabotine Rusi alebo nie. Analytici a vojnoví korešpondenti hovoria, že áno, – vojenské vedenie tamojšieho frontu však tvrdí, že sa OS RF do centra Rabotina ešte nedostali.

Prognózy vojenských pozorovateľov napr. z periodika Military Times hovoria o tom, že by sa OS RF do leta mohli zmocniť nielen Časov Jaru, Kramatorska, Slavjanska a Kupjanska ale aj Charkova samotného. A že vraj do konca roka 2024 do ruských rúk padne aj Odessa. Podľa mňa sú to skôr extrémne optimistické vízie niektorých ruských ruských tiež-patriotov. Situáciu v lete môžu zmeniť prvé ukrajinské F-16, zlepšenie v dodávkach delostreleckej munície, nové raketomety a tanky, masovejšia výroba ukrajinských dronov, možno aj dodávka nemeckých Taurusov a pod. Špecialisti z CIPsO rozširujú vo verejnosti správy, že sa situácia môže zmeniť v prospech Kyjeva dokonca do tej miery, že by sa ešte v tomto roku Ukrajina pokúsila o novú protiofenzívu.

Ktovie. Príznačným signálom do budúcnosti však je fotografia prezidenta Zelenského. Na obrázku zo včerajška Zelenskij vykonáva inšpekciu prác na výstavbe zákopov okolo Charkova. Nezdá sa, že by kopanie obranných zákopov predznamenávalo nejakú veľkú budúcu protiofenzívu. Ale môžem sa aj mýliť. Takže, -uzávery sú zase iba na vás.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2010770x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie