Založ si blog

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 ľudí, vrátane generála IRG.

Útok na Izrael bol -ako je pri iránskych odvetných útokoch zvykom, dosť čudný. Bol akýsi gavaliersky. Irán ho dopredu avizoval dva týždne, dokonca aj formu, 3 dni pred útokom varoval Irán okolité krajiny a v predvečer útoku poskytol Izraelu aj čas na evakuáciu civilov. Irán dal tak úradom Izraela čas, aby pripravili evakuáciu obyvateľov do krytov, aby zastavili život na uliciach a aktivovali svoju protivzdušnú obranu, vrátane systému „Iron Dome“. Irán dal avízo aj námorným a vzdušným silám USA a UK, dislokovaným na základniach a lietadlových lodiach v oblasti od Perzského zálivu po Stredomorie.

Vďaka týmto opatreniam neboli vraj v Izraeli žiadne civilné straty na životoch a aj škody na majetku sú pomerne malé. Iné sú samozrejme vojenské straty, ktoré sa ale na verejnosť tak skoro nedostanú. Analytici sa ale smejú, že proxy údery Iránu smerovali do proxy leteckých základní v púštnych oblastiach Izraela /Ramon: 7 zásahov, Nevatim: 10 zásahov/. Pri útoku Irán postupoval ruskou metódou. Najprv vyslal k Izraelu údajne až 300 samovražedných dronov Šáhid, potom vystrelil na Izrael niečo pre Iron Dome, – podzvukové krídlaté rakety a na koniec udrel svojím hlavným tromfom-spomínanými hyperzvukovými balistickými raketami „Fattah“.

Britskí a americkí vojenskí predstavitelia a izraelské vojenské letectvo /CACHAL/ sa dnes chvália, že tretinu dronov údajne dali dolu za pomoci cca 200 lietadiel ešte na ich /niekoľkohodinovej !!!/ ceste k Izraelu. Izraelský Iron Dome sa postaral o polovicu klasických podzvukových iránskych okrídlených rakiet. No rakety „Fattah“ prešli kopulou PVO ako nôž maslom…Ruskí a iránski stratégovia budú mať čo analyzovať. O izraelských a angloamerických generáloch ani nehovoriac.

Politickí analytici hovoria o tom, že iránska akcia bola vynútená vnútroiránskou atmosférou. Tak ako inokedy vraj však ani teraz nemali Iránci dosť odvahy, aby Izrael a USA/UK počastovali skutočnou ostrou odvetou. Teda utajeným úderom, ktorý by sa podobal ozajstnému vojenskému úderu. Myslím si, že analytici na Západe iránskemu vedeniu dosť krivdia. Irán sa nebojí a nie je ani nerozhodný. Irán zatiaľ jednoducho na viac nemá. Irán má síce solídne zbrane na krátkodobú vojenskú konfrontáciu aj s Izraelom a Západom, no na dlhšiu vojnu s nimi nemá ani zbrane, ani muníciu a ani dostatočné výrobné zbrojárske kapacity. Irán vie zabrechať, možno aj trocha pohrýzť, no na ruvačku na život a na smrť ZATIAĽ nemá silu. Veľa na veci nezmení ani avizovaná výroba vlastnej jadrovej zbrane /do 1-2 mesiacov/.

Izrael a Západ to vedia. Preto z času na čas Irán ponížia a vyprovokujú akciou, ako bola aj tá na damaskom konzuláte. Irán s nevôľou /kvôli náladám vlastného obyvateľstva/ zareaguje. Vojensky, no je to čudná vojenská akcia. Sotva na štvrtinový plyn.

Izraelu a Západu sa ani tentokrát nepodarilo Irán vyprovokovať k väčšej akcii. Aj Rusi sú tomu radi, lebo v prípade ozajstnej vojny Izraela s Iránom by prišli o veľkú časť svojich dronových dodávok. Śáhidy /Gerane/ by totiž potrebovali na svoju obranu Iránci samotní a export do Ruska by poklesol.

Obávam sa, že zatiaľ máme za sebou iba prvú fázu „čudnej vojny“. Irán síce vyhlasuje, že s útokmi skončil -no Izrael a Západ ešte neskončili. Tentokrát hrozia odvetou voči Iránu oni. Rusko pred masívnejším protiúderom na Irán Izraelcov dosť tvrdo varuje. Uvidíme, či protiúder bude podobne „gentlemanský“ a alibistický, ako bol ten iránsky – alebo či to bude niečo naozaj vážne, na čo by musel Irán už naplno odpovedať.

Tak či onak, po dnešnej noci majú v NATO ťažšie sny. Ukázalo sa, že na hypersonické zbrane /Iránu, Indie, Číny, KĽDR…o ruských ani nehovoriac/ nemajú na Západe adekvátnu obranu. Malý test spôsobilosti Západu ku totálnej konfrontácii s Východom dnes v noci dobre nedopadol. Západ bude musieť buď pridať v zbrojení, -alebo v ochote vyjednávať s Iránom, KĽDR, Čínou či Ruskom na nejakom novšom mierovom mode vivendi. – Aspoń voľačo, pre nás, bežných smrteľníkov.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

Filip Kuffa

Demokrati namietajú účasť Gregora Kuffu na rokovaniach, jeho brat hovorí o výmysloch

29.04.2024 18:56

Ako príklad uviedla mimoparlamentná strana rokovanie k návštevnému poriadku Tatranského národného parku.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2010752x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie