Založ si blog

O čom píšu Rusi

Viem, že to odtiaľto vymažú, ale zmysel pre fair play mi nedovolí neuviesť pár údajov z ruskej tlače.

Pri začiatku ŠVO mali OS UA 310 tisíc profesionálnych dobre vycvičených vojakov. Všeobecnou mobilizáciou stúpol počet Ukrajincov v zbrani na cca 1 milión. Za rok z nich padlo alebo bolo zranených či padlo do zajatia 310 tisíc vojakov. Straty OS UA z asi tretiny doplnili zahraniční bojovníci. Pôvodný počet 850 tankov plus takmer 3000 tankov sovietskej a ruskej výroby, ktoré dostala UA z Východnej Európy bol zdevastovaný na počet 550 tankov. Ukrajina už nemá vlastnú flotilu a počet bojových lietadiel sa ráta už iba na desiatky.

OS UA sa môžu spoliehať na prevahu dronov, presnejšie a pohyblivejšie raketomety a delostrelectvo a z krajín NATO doplnené pancierové transportéry, protitankové a raketové zbrane.

Rusku sa za rok podarilo Ukrajinu do značnej miery demilitarizovať. Denacifikáciu, teda zmena nacionalistického režimu na režim priateľskejší voči Rusku sa ale dosiahnuť nepodarilo. Navyše krajiny NATO dopĺňajú aj výzbroj, o ktorú UA v bojoch prišla. Jediné, čo NATO nedokáže je dodať Ukrajine nových ukrajinských vojakov. Preto sa periodicky objavujú nápady zapojiť do bojov na Ukrajine aj vojakov z krajín NATO.

Bloger údaje z vojenských zdrojov Ruska neverifikoval – to sa dnes jednoducho nedá. Údaje o stratách Ukrajincov Ukrajinci neposkytujú. Poskytujú iba výrazne premrštené údaje o stratách RF. Preto je jediné, čo sa dá, je vziať ruské údaje do úvahy a veriť či neveriť im rovnako ako sa berú do úvahy a veríme či neveríme údajom z Kyjeva.

Takže vážení priatelia-prečítajte a zariaďte sa po svojom.

O /ne/vylodení Červenej armády na Hokkaido

07.06.2024

O máločom sa na Slovensku vie tak málo, ako o vyloďovacích operáciách Červenej armády na Ďalekom východe-na Sachaline, na Kurilách a na Hokkaido. Blogovanie nie je platforma, aby sa o týchto aktivitách ČA na konci 2.sv.vojny písalo podrobnejšie. Preto tu a teraz poskytnem aspoň pár heslovitých informácií. ZSSR na základe prísľubu z Jalty /i keď v rozpore so [...]

O vylodení v Normandii nás učí už aj akási pani Holubová

06.06.2024

Keď už aj postaršia napudrovaná pani Holubová s bujnými do blond prefarbenými vlasmi dnes na ktorejsi z televízií mudrovala o vylodení Angloameričanov v Normandii, povedal som si, prečo by som aj ja neprispel so svojou trochou do studnice vedomostí pre našu najmladšiu generáciu. Vopred sa ospravedlňujem, -na rozdiel od pani Holubovej ja nie som odborník na diplomatický protokol [...]

Čo nové na ukrajinskom fronte ?

30.05.2024

Chvíľu som sa odmlčal, lebo Pravda začala o vývoji na ukrajinskom fronte prinášať celkom čerstvé a tu a tam aj vecné informácie, bez hrubého ideologického banderovského balastu a dezinformácií ukrajinskej tajnej služby /SBU-CIPsO/. V posledných 2-3 dňoch sa však zase začali množiť staré zlozvyky našich médií /vrátane Pravdy/ : robenie somára z komára, výmysly o [...]

dennik N versus Smer

Na 'smerákov' sa z podcastu Denníka N valila spŕška nadávok. Takto zmier nevyzerá, ohradili sa. Šéfredaktor sa bráni, že to bola satira

16.06.2024 15:39

Po množstve nadávok, ktoré zazneli z mediálneho podcastu na členov strany Smer sa smeráci pýtajú, či takto má vyzerať zmierenie.

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 462
Celková čítanosť: 2054245x
Priemerná čítanosť článkov: 4446x

Autor blogu

Kategórie