Založ si blog

Útok na plážujúcich Rusov: Aká bude Putinova odpoveď ?

V nedeľu sa stal bezprecedentný útok amerických rakiet ATACMS na turistické pláže krymských dovolenkových rezortov. Zatiaľ je výsledkom minimálne 5 mŕtvych /z toho 3 deti/ a vyše 120 zranených. Ruská PVO oznámila, že sa jej ešte nad morom podarilo dať dolu 4 z 5 rakiet. Bohužiaľ, tú jednu zneškodnili už až pri pobreží Krymu. Keďže jej hlavicu tvorili kazetové šrapnely, pri páde zasiahli plážujúcich obyvateľov pri Sevastopole..

Očití svedkovia opisujú, že stovky ľudí v plavkách, ktorí sa slnili na brehu nedokázali urobiť nič iné. len si ľahnúť tvárou do piesku a čakať, ako to s nimi dopadne. Dovolenkári, ktorí pri nálete práve plávali v mori boli na tom podstatne horšie. Voda ich pred úlomkami rakety či kazetovými šrapnelmi nijako nechránila. Vyplávať na breh nemali šancu . Spomedzi plávajúcich dospelých a čľapotajúcich sa detí sa preto grupuje väčšina zo 120 ranených.

Aké boli ciele tohto ukrajinsko-amerického náletu na ruských rekreantov, na ruských civilov ? V tomto prípade sa nedá konšpirovať o tom, že nálet udrel na civilný cieľ, lebo sa napr. v jeho pivnici ukrývali vojaci či zbrane. Cieľom útoku boli zrejme práve civilisti. Banderovcom civilisti, turisti ktorí prišli na Krym z rôznych častí Ruska, na Kryme asi veľmi prekážajú. Vojna-nevojna, tento rok -napriek nebezpečenstvu už na Kryme dovolenkovalo o 40% viac návštevníkov ako v rovnakom období vlani. Prijmy z turizmu, ktoré sú v ekonomike polostrova dominantné, sa zvýšili a to je tŕňom v oku banderovcov. Informácie o tom, ako si Rusi užívajú slnko a more, kým v Kyjeve, Charkove a i. ľudia nemajú vodu a elektrinu, musia pôsobiť na ukrajinské obyvateľstvo demotivačne. Kyjev sa preto rozhodol útočiť na plážové rezorty, zastrašiť turistov a vyhnať ich z Krymu. Kyjev sa rozhodol začať totálnu vojnu. Vojnu v ktorej je civil legitímnym cieľom, -možno ešte dôležitejším, ako ciele vojenské.

Kremeľ či chce alebo nechce, bude musieť na novoupravené ukrajinské a americké aktivity odpovedať. Putin teraz iste na lekárnických váhach zvažuje nielen politický ale aj vojenský revanš. Politickou odpoveďou bude zrejme ešte užšia spolupráca s ruskými spojencami a ešte asertívnejšia rétorika voči USA. Rusko môžbyť vyhlási nad Čiernym morom bezletovú zónu. Možno ju vyhlási aj na priľahlú časť vesmíru. Možno ju vyhlási aj nad Kyjevom, Ktovie.

Vojenská odpoveď, ktorá zákonite príde, bude pre svet a teda aj pre nás Slovákov ešte dôležitejšia než odpoveď politická. Americké rakety ATACMS, ktoré boli v útoku na krymské plážové rezorty použité, boli zrejme ovládané americkými špecialistami, dislokovanými na Ukrajine. Výber cieľov mohol byť vykonaný ukrajinskými dronmi. Mohol však byť zabezpečený, podobne ako i navigovanie ATACMS na ciele, aj z amerických satelitov. No a práve na ne sa teraz upriamuje Putinova pozornosť. V Kremli asi zvažujú, či priamy ruský útok na tieto americké satelity bude alebo nebude v USA chápaný ako priamy útok Ruska na USA. Satelity nemajú ľudskú posádku, preto by to v USA nemuseli zhodnotiť ako „ruskú agresiu voči USA“. Nemuseli, -ale mohli. No a potom…- Toto sú úvahy, aké dnes musí riešiť prezident RF V.Putin.

-Od toho, ako to napokon všetko Putin vyrieši a ako Rusko Američanom odpovie. bude záležať mnohé. Aj charakter tohtoročnej dovolenky Slovákov, aj to, či táto dovolenka nebude nedajbože naša posledná…

Ruská protiofenzíva pri Kursku začala

11.09.2024

V stredu začali ruské ozbrojené sily pomerne rozsiahlu protiofenzívu na kurskom fronte. Hlavné slovo v protiofenzíve má 155. gardová námorná brigáda tichomorskej flotily. V postupe vpred ju podporujú výsadkári 51, výsadkového pluku. Za pár hodín dokázali vyhnať Ukrajincov z dedín Bajkovo, Vnezapnoje, Viktorovka, Gordejevka, Snagost. V priebehu 12 hodín sa na fronte začali [...]

Ako padne Pokrovsk /Krasnoarmejsk/ ?

02.09.2024

Že Pokrovsk padne, o tom dnes medzi vojenskými analytikmi pochybuje málokto. Dokonca sa vie, že by mal padnúť v priebehu tohto mesiaca /v septembri/. Usudzuje tak aj americký ISW. Ako však padne , o tom sa medzi odborníkmi stále iba nezáväzne uvažuje. V hre sú dve základné možnosti: 1/ organizované stiahnutie sa na vopred pripravené obranné pozície za Pokrovskom; formálny [...]

Zelenskij na ceste do Moskvy ?

19.08.2024

Podľa toho, čo sa píše a aké obrázky „horiacich mostov“ sa publikujú v „našich“ médiách to tak vyzerá. Americký ISW podporuje informácie údajmi o prieniku jednotiek na prieskum bojom do hlbky až 10 km od hraníc Ruska. Špeciálne komandá SBU obsadili dokonca energetické zariadenie v 4 tisícovom mestečku Sudža. Ukrajinskí analytici smelo odhaľujú [...]

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

Miloš Zeman, Robert Fico

Zeman vítal gratulantov k svojej osemdesiatke, medzi prvými boli Fico s Kaliňákom

28.09.2024 16:14

Bývalý český prezident Miloš Zeman, ktorý bol ako v Česku prvý zvolený v priamej voľbe, oslavuje v sobotu 80 rokov.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 475
Celková čítanosť: 2141589x
Priemerná čítanosť článkov: 4509x

Autor blogu

Kategórie