Založ si blog

Čo nové na ukrajinskom fronte ?

Chvíľu som sa odmlčal, lebo Pravda začala o vývoji na ukrajinskom fronte prinášať celkom čerstvé a tu a tam aj vecné informácie, bez hrubého ideologického banderovského balastu a dezinformácií ukrajinskej tajnej služby /SBU-CIPsO/.

V posledných 2-3 dňoch sa však zase začali množiť staré zlozvyky našich médií /vrátane Pravdy/ : robenie somára z komára, výmysly o tisícových ruských denných stratách, o hrdinských ukrajinských protiofenzívach, o nepolapiteľných námorných dronoch, ničiacich ruské lode a pod. Tak som sa rozhodol mlčanie na chvíľočku prerušiť.

Viem, ruská vojenská stratégia je dnes na Ukrajine krajne nečitateľná, nepredvídateľná. Taká ale vždy bola a dodnes je ruská vojensko-politická doktrína. Konať prekvapivo ! Zelenskij a spol. a generalita NATO nevedia, čo si o Rusoch majú myslieť. Nechápu, prečo Rusi najprv rozbehli ofenzívu na Charkov a potom ju utlmili. Nevedia, prečo Rusi pri Charkove prerazili front s troma prápormi -no potom, keď mohli použiť naplno svoje vopred pripravené divízie a dokončiť akciu v centre Charkova, zrazu zvolnili. Uspokojili sa s tým, že Ukrajinci stiahli ku Charkovu strategické rezervy z iných častí frontu, z Odessy, Nikolajeva, Chersonu, Časov Jaru a i. – a dali ich ruskému delostrelectvu ako na podnose. Ruské delostrelectvo teraz Ukrajincov decimuje v mäsovom mlynčeku po 1800-2000 vojakov denne.

Čert sa má vyznať v tých Rusoch. Pred 5 dňami zasiahli všetky funkčné vojenské letiská na Ukrajine. V Chmelnickom pri tom poškodili prvé F-16 ky ukryté v hangároch. Včera zničili ďalšie bázy pre F-16 a opätovne /po náročnej obnove/ zmenili podzemné mestečko v Javorove na ruiny. O život tam údajne prišlo 120 vojenských špecialistov a dôstojníkov z krajín NATO. Bez toho, aby zasiahli do reálneho boja, boli zneškodnení aj niekoľkí ukrajinskí piloti, vycvičení v USA.

Ukrajinské tajné služby prostredníctvom svetových médií dávajú v týchto dňoch do obehu legendu, podľa ktorej sa v septembri, po dodaní kritického množstva F-16, ATACMS, Patriotov, Storm Shadows, delostreleckej munície a pod. má rozbehnúť nová VEĽKÁ UKRAJINSKÁ PROTIOFENZÍVA. Majú sa do nej zapojiť aj novomobilizovaní ukrajinskí vojaci potom, čo v lete prejdú najzákladnejším bojovým výcvikom. Protiofenzíva by mala pred jesennou rasputicou a zimou vrátiť do ukrajinských rúk nejaké tie nedávno stratené územia a zlepšiť náladu ukrajinského obyvateľstva. Zelenského a jeho západných sponzorov totiž desí rastúci odpor Ukrajincov k vojne a rastúce výzvy na začiatok reálnych mierových rokovaní.

Západní analytici z okolia ISW však popri legende o novej ukrajinskej protiofenzíve púšťajú do obehu aj inú, diametrálne odlišnú /dez/ informáciu. Podľa nej bola celá tá ruská ofenzíva na Charkov a Časov Jar iba humbug. Bol to iba pláštik na zakrytie skutočnej -v tomto roku ťažiskovej-ruskej ofenzívy: totiž vylodenia sa pri Odesse a obsadenia Odesskej oblasti až po Podnestersko. Americké a britské služby údajne majú rukolapné dôkazy o zhromažďovaní desaťtisícových ruských úderných oddielov a rezerv. Tie by mali získať Odessu a pozbaviť Ukrajinu čiernomorského pobrežia. A pozor, mali by to urobiť ešte v lete /júl-august/.

Čertovsky nepredvídateľní Rusi. Lebo možné je aj to, že skutočný smer hlavného úderu OS RF bude predsa len smerovať na Charkov. V tomto prípade je zastieracím manévrom práve zhromažďovanie síl v smere na Odessu.

Nech je akokoľvek, pravda je taká, že obrovská dĺžka frontu nedovoľuje Ukrajincom použiť nikde nejaké závažné úderné kliny. Ukrajinci síce v týchto dňoch dostávajú viac munície, viac presných a dlhšie letiacich striel, viac ľudí a tiež F-16 a pod. – no napätú, labilnú situáciu na fronte to nevyrieši. Tak ako pri Charkove, tak aj kdekoľvek na frontovej línii stačí Rusom zaútočiť s relatívne maličkým počtom vojakov /2-3 prápory/ a front sa už aj láme. Ukrajinci potom nevedia, kde im hlava stojí, presúvajú rezervy z miesta na miesto, lepia dieru za dierou.

Na ukrajinskom fronte je to momentálne hra ruskej mačky s ukrajinskou myšou. Pre Zelenského a spol. bezútešná, bezperspektívna opotrebovacia hra. Hra, ktorú by zmysluplne ukončilo iba okamžité prímerie a začiatok rokovaní o trvalom mieri na báze súčasnej vojenskej a politickej reality, -na báze súčasného status quo.

Zelenský k prímeriu a rokovaniam ale nechce pristúpiť. Radšej saˇďalej hrá svoju hroznú vojnovú hru. Gembler z Kyjeva nemá dosť vlastných síl, aby veci zastavil a zmenil. Nájde sa na Ukrajine niekto, kto mu pri tom „pomôže“ ?

Lítiový puč sa USA v Bolívii zatiaľ nepodaril

27.06.2024

Včera sa veliteľ ozbrojených síl Bolívie Juan José Zuniga pokúsil o štátny prevrat. Do La Pazu vyhnal tanky, obsadil vládne budovy a žiadal prezidenta Luisa Arceho o abdikáciu. Po 3 hodinách bolo ale po puči, lebo sa za neho nepostavila rozhodujúca časť armády a do ulíc vyšli pro-vládni demonštranti. Generál Zuniga sa vzdal a t.č. je vo väzení. Podporu vláde prezidenta [...]

Ruská armáda postupuje ku predmestiu Ugledaru /chybne „Vuhledaru“/

26.06.2024

Ruské jednotky sa v smere od Vladimirovky dostali na diaľnicu, vedúcu do mesta Konstantinovka. Predsunuté oddiely sú už od Konstantinovky vzdialené iba 1,5 km. Ak sa OS RF podarí obsadiť haldy a výškové budovy v Južnodonbaskej, dostanú akoby kľúče od mesta Ugledar /cca 15 tis.obyv./. V sektore Volčansk je ruský postup asi 100 m. Ukrajinci tu ale zhromažďujú veľké rezervy a [...]

Jazykové okienko pre Sme a Denník N

26.06.2024

Upozorňovať na prehrešky redaktorov Sme a Denníka N proti spisovnej slovenčine je asi zakázané. Prečo ? Lebo jeden takýto jazykovedný článok zmizol z ničoho nič z tohto portálu. Ja som ale vytrvalý. Dovoľujem si znovu pripomenúť, že hlavné mesto Ukrajiny po slovensky nie je Kiyiv ani Kijiv, ale Kyjev. Že Charkiv je po slovensky Charkov, že Lviv je Ľvov, že Krivyi Rih je [...]

Ivan Korčok, prezidentské voľby, Mária Kolíková

Poslanci odvolali šéfov výborov Šipoša a Kolíkovú

27.06.2024 19:02

Návrhy na odvolanie podali koaliční poslanci. Oba návrhy podporilo 76 zo 79 hlasujúcich poslancov.

tibor gašpar

Novým podpredsedom Národnej rady SR bude Tibor Gašpar

27.06.2024 18:58

Post sa uvoľnil po odchode poslanca Blahu, ktorý sa funkcie vzdal po zvolení do Európskeho parlamentu.

internát, areál, Zobor

Dažďová smršť zatopila centrum mesta aj nemocnicu. Výťahy nefungovali, pacientov vynášali na poschodia ručne

27.06.2024 18:05

Mesto pod Zoborom ráta škody na státisíce eur. Novozámockú nemocnicu museli zatvoriť, operácie tam „stopli“. Hrozil jej dokonca energetický blackout.

SR nehoda zrážka autobus vlak mŕtvi NRX

Päť mŕtvych po tragickej nehode pri Nových Zámkoch. Náraz autobus roztrhol, rušeň zachvátili plamene

27.06.2024 17:56, aktualizované: 19:55

Nehoda sa stala v smere na Dvory nad Žitavou.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 468
Celková čítanosť: 2071691x
Priemerná čítanosť článkov: 4427x

Autor blogu

Kategórie