Založ si blog

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých.

Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé úderné jednotky. Postup im ale sťažujú mínové pasce a odvčera už aj pokusy OS UA využiť ako živé štíty cca 700 civilistov, ktorí v meste zostali a ktorým OS UA nedovolia sa evakuovať. V štvrti Kanál bol predvčerom zasiahnutý komplex 8-poschodových budov. Pod hromadami tehál, panelov a železobetónových nosníkov sú údajne až stovky vojakov. Mŕtvych, ranených, živých…Vzhľadom na intenzitu bojov si ani jedna zo strán nedovolí zasypaných vyhrabávať.

OS RF zaznamenali postup v niektorých ďalších oblastiach. Aj OS UA potvrdili, že sa do ruských rúk dostala pomerne veľká dedina Pervomajskoje /cca 2000 obyv./. OS RF okrem toho hlásia aj vstup do Krasnogorovky a upevnenie pozícii v Semenovke. Ukrajinci sa sporia medzi sebou, či sú v Rabotine Rusi alebo nie. Analytici a vojnoví korešpondenti hovoria, že áno, – vojenské vedenie tamojšieho frontu však tvrdí, že sa OS RF do centra Rabotina ešte nedostali.

Prognózy vojenských pozorovateľov napr. z periodika Military Times hovoria o tom, že by sa OS RF do leta mohli zmocniť nielen Časov Jaru, Kramatorska, Slavjanska a Kupjanska ale aj Charkova samotného. A že vraj do konca roka 2024 do ruských rúk padne aj Odessa. Podľa mňa sú to skôr extrémne optimistické vízie niektorých ruských ruských tiež-patriotov. Situáciu v lete môžu zmeniť prvé ukrajinské F-16, zlepšenie v dodávkach delostreleckej munície, nové raketomety a tanky, masovejšia výroba ukrajinských dronov, možno aj dodávka nemeckých Taurusov a pod. Špecialisti z CIPsO rozširujú vo verejnosti správy, že sa situácia môže zmeniť v prospech Kyjeva dokonca do tej miery, že by sa ešte v tomto roku Ukrajina pokúsila o novú protiofenzívu.

Ktovie. Príznačným signálom do budúcnosti však je fotografia prezidenta Zelenského. Na obrázku zo včerajška Zelenskij vykonáva inšpekciu prác na výstavbe zákopov okolo Charkova. Nezdá sa, že by kopanie obranných zákopov predznamenávalo nejakú veľkú budúcu protiofenzívu. Ale môžem sa aj mýliť. Takže, -uzávery sú zase iba na vás.

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Meta Verified, Facebook, Instagram

Eurokomisia začala vyšetrovanie spoločnosti Meta pre návykové algoritmy škodiace deťom

16.05.2024 16:48

Meta prevádzkuje napríklad sociálne siete Facebook a Instagram či komunikačnú platformu WhatsApp.

lieky, tabletky

Ústav pre kontrolu liečiv sťahuje z trhu jednu šaržu lieku používaného pri cukrovke 2. typu

16.05.2024 16:45

Štátny ústav pre kontrolu liečiv sťahuje z trhu jednu šaržu lieku Metfogamma 500.

handlová, fico, atentát

Prečo mu dovolili strieľať na Fica opakovane? 7 zaváhaní ochranky podľa expertov v infografike

16.05.2024 16:45

Zosumarizovali sme, kde mohla ochrana premiéra zlyhať.

pellegrini

Fica od smrti delili centimetre. Čakajú ho najťažšie hodiny a dni, povedal po návšteve premiéra v nemocnici Pellegrini

16.05.2024 15:56, aktualizované: 17:05

Nakrátko spolu podľa Pellegriniho slov komunikovali.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2028478x
Priemerná čítanosť článkov: 4429x

Autor blogu

Kategórie