Založ si blog

„Mladší brat jadrovej zbrane a diablov synovec“

Takto sa na Západe označujú kĺzavé ruské letecké bomby FAB 3000 M-54. Tieto bomby vážia 3 tony. Pochádzajú síce zo starých sovietskych čias 50-tych rokov, no prešli zaujímavým vývojom. Najskôr boli veľmi populárne, potom boli kvôli ťarbavosti nahradené raketami a teraz sa tešia z veľkej -na frontoch potvrdenej- renesancie. UMPC tejto bomby podľa periodika „News Rambler“ uvádza západných vojenských odborníkov do stavu skutočnej hrôzy.

Niet divu, ničivá sila FAB 3000 sa približuje ničivej sile menšej taktickej jadrovej zbrane /plášťového typu/. Bomba býva umiestnená vo vnútorných priestoroch diaľkových bombardérov Tu-22M3; v súčasnosti sa upravuje tak, aby ju mohol vypúšťať aj frontový nadzvukový stíhací bombardér Su-34M.

Medzi ničivé účinky bomby patrí silná rázová vlna, a to ako vzduchová tak seizmická, ďalej nadmerný silne demolačný tlak plynov a napokon aj veľké úlomky, vyplývajúce z deštrukcie trupu.

FAB 3000 dokáže úplne zničiť kružnicu s priemerom 100 metrov /presnejšie s polomerom 46 metrov/. Ničivé úlomky bomby devastujú okolo s polomerom 260 metrov. Zasiahnuté územie v prípade iba jednej bomby je tak viac ako pol kilometra. Výroba bômb trvala od 1954 do polovice 90-tych rokov, keď sa „zabijak slonov“ nahradil raketami. “ Po obnove výroby sa bomba doplnila o jednotný plánovací a korekčný modul. Bomba dostala UMPC s raketovým motorom. Bomby aplikované dnes na Ukrajine sa preto dajú vypúšťať z bombardovacích lietadiel 60 km od cieľa a teda zväčša aj od miesta účinnej PVO.

Rôzne varianty ruských kĺzavých bômb majú na Západe rôzne prezývky. FAB 500 sa volá „nočná mora pechoty“. FAB 1500 sa prezýva „diabol“ a FAB 3000 sa označuje ako „likvidátor pechoty“. – No a to má popri nich RF v zálohe ešte aj FAB 5000…

Situácia na frontoch je relatívne pokojná. OS RF získavajú pozície v okolí mesta Časov Jar /Kleščevka, Bogdanovka/. Ukrajinské OS presúvajú k strategickému mestu nové a nové zálohy. Začiatok ruskej operácie visí vo vzduchu.

V ostatných častiach frontov Ukrajinci využívajú spomalenie ruského postupu a po vzore Surovikina budujú zákopy, bunkre, mínové polia a protitankové dračie zuby. Na rozdiel od Surovikinovej línie má ukrajinská línia zatiaľ iba jednu, výnimočne dve línie. Na rozdiel od OS UA pri prelamovaní obranných línií budú mať OS RF jeden tromf navyše: spomínané kĺzavé bomby FAB 500, 1500 a 3000. Postupu OS RF by teda línie obrany v miestach plánovaných prielomov frontu nezabránili.

Pri bojoch neďaleko Avdejevky údajne OS UA prišli o ďalší americký tank Abrams. V tejto oblasti sa najviac bojuje v Novokalinove, Keramike, Jasnobrodovke a Umanskom. Pri Semjonovke Rusi prekročili rieku Durnuju a získali oporu na južnom okraji obce.

Analytici ISW, ukrajinskí a ruskí experti v poslednom čase, po masívnych leteckých útokoch na charkovskú infraštruktúru spomínajú Charkov ako najdôležitejší cieľ tohtoročnej ruskej kampane. Odhaduje sa, že by Rusi Charkov mohli obsadiť do 3-4 mesiacov. To je ale iba teória .Bez znalosti reálnych plánov ruskej či ukrajinskej armády sa všetko napokon môže vyvinúť úplne inak.

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Budova Gymnázia Andreja Sládkoviča v Banskej Bystrici

Kedy sa to skončí? Pre bombovú hrozbu evakuovali ďalšie školy

09.05.2024 16:09

Na dvoch stredných školách muselo byť vo štvrtok prerušené vyučovanie. Dôvodom boli výhražné emaily.

šimkovičová, michelko

Hlas a SNS zhodu nenašli. Hlasovanie o osude FPU je neisté, opozícia hovorí o zoštátnení kultúry

09.05.2024 16:00

Zatiaľ nie je jasné, či sa o návrhu o FPU stihne hlasovať už dnes.

Okudzhava 1999 2r

Storočný Okudžava. Čo odkazuje dnešku ruský bard vyše štvrťstoročia po smrti?

09.05.2024 16:00

Bulat Okudžava by mal dnes sto rokov. V rozhovore, ktorý poskytol Pravde necelý rok pred smrťou, vyslovil dodnes aktuálne myšlienky o Rusku.

Poľsko, NATO

Neveríme, že Putin nezaútočí: Poľsko stavia bunkre a zákopy na hraniciach s Ruskom a Bieloruskom

09.05.2024 15:26, aktualizované: 16:02

Minister obrany dodal, že v stredných a východných vojvodstvách Poľska sú rozmiestnené vojenské jednotky, ktoré poskytujú podporu pohraničnej stráže.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2023991x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie