Založ si blog

Západ vojnu s ruskými zbrojovkami PREHRÁVA

Bývalý premiér a súčasný minister zahraničia V.Británie D.Cameron v čase, keď Západ zápasí s pesimizmom v konflikte s Ruskom, skúsil zdvihnúť Západniarom morálku. Vyhlásil, že z dlhodobého hľadiska je nemožné, aby krajiny ako USA, EU a V.Británia nepremohli Rusov v zásobovaní ukrajinského frontu muníciou a zbraňami, pretože pomer HDP Západu ku HDP Ruska je 1: 25. Rusi teda podľa Camerona časom musia podľahnúť ekonomickej sile Západu a svoj boj na Ukrajine zákonite prehrajú. Západ vraj podobne ako za čias Reagana Rusov jednoducho „uzbrojí“ k smrti.

Ruská analytička Ľ. Stepušová sa na tento názor D.Camerona, ktorý na Západe vonkoncom nie je ojedinelý,-pozrela trochu podrobnejšie. No a zistila, že Cameronova argumentácia s výškou HDP je nielen zavádzajúca ale až komická.

Áno, HDP tzv. západnej koalície je síce impozantné, no pri pohľade na jeho základné štrukturálne zložky zistíme, že ide o čosi, čo sa podobá na anabolikami nafúknuté svaly, ktoré ale nemajú reálnu silu. HDP Západu /napr. USA/ je až z 85% tvorené sektorom služieb a len z 13% priemyselnou výrobou. Podobne je to aj v Západnej Európe. Konverzia ekonomiky Západu na vojnovú výrobu je preto nielen v krátkodobej ale aj v strednodobej perspektíve nemožná.

Nejde iba o nedostatok výrobných kapacít, ale aj o nedostatok kvalifikovaných pracovníkov a čo je nezanedbateľné, aj o nutnosť zmeny spôsobu života ľudí na Západe. Západ si odvykol od ťažkej práce v priemysle. Ľudia na Západe si chcú užívať, konzumovať a nie sa uskromňovať prídelovým systémom vojnovej ekonomiky. Rusi vo veľkých mestách si od práce vo výrobe tiež odvykli, tiež sa už nakazili konzumizmom -no veľké skupiny Rusov na vidieku /tvoriace 60 a viac percent populácie/ sú schopné sa do vojnového spôsobu života /riadená spotreba, inzenzívnejšia najmä priemyselná práca/ zapojiť.

Vysoký podiel priemyselnej výroby Ruska na tvorbe jeho HDP, relatívna nezávislosť jeho vojenskej výroby na importe surovín, energií a výrobe výrobných zariadení -to je obrovská výhoda Ruska v zápase o zbrojnú prevahu na ukrajinskom bojisku. Na druhej strane Západ nie je schopný vrátiť sa do čias dominancie klasického priemyslu. Ľudia na Západe by to nedovolili. Ak by sa o to vlády Západu pokúsili, ľud na Západe sa vzbúri . Nové vlády, ktoré by zo vzbúr vyšli, by potom boli ochotné dohodnúť sa s RF na mierovom spolužití, -len aby mohli v zaužívanom spôsobe života ďalej pokračovať.

Nielen globálna a trvalá ale aj parciálna re-industrializácia a obnova vojenskej výroby je na Západe veľmi veľmi problematická. Západ je závislý na importe surovín, importe energií, importe ľudských zdrojov a v dohľadnom čase nemá ani dostatok výrobných zariadení. Privátna vlastnícka štruktúra nie je efektívne- teda centrálne- riaditeľná. Orientácia na zisk -aj pri výrobe zbraní, môže pri zvýšenom záujme o niektoré druhy zbraní a munície viesť ku rastu cien, ku kšeftovaniu a nie ku rastu výrobných kapacít.

Akútny nedostatok munície a istých druhov zbraní pre potreby Ukrajiny si vyžaduje bleskurýchle riešenia. Riešenia, ktorých je Západ /aj to iba teoreticky/ schopní sú ale dlhodobé. A ak by sa aj podarili, môžu prísť neskoro a potom budú Zelenskému asi tak platné ako mŕtvole teplý kožuch.

-Takže, pán Cameron, ďakujeme za pokus, ale bohužiaľ je neplatný. Skutočné riešenie problému Ukrajiny treba hľadať predsa len niekde inde. Nie v budovaní vojenskej výroby. – Nie, naopak- Treba ho hľadať v akceptácii statu quo a mieru, ktorý z neho vyjde. Treba ho hľadať v rešpektovaní oprávnených bezpečnostných požiadaviek Západu ale aj Ruska. No a následne, -treba ho hľadať v obnove normálnej ekonomickej a kultúrnej spolupráce Atlantického Západu s Euroázijským Východom.

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Obit Buell Pulitzers

Sekundy paľby na Reagana sa podobali na streľbu proti Ficovi. Atentáty na svetoznámych lídrov: kto prežil a koho zabili?

16.05.2024 20:35

Podobne ako na Roberta Fica aj na Ronalda Reagana si páchateľ počkal pred budovou. Aj vtedy ochranka nedokázala zabrániť atentátu.

juraj c. strelec

Policajné hliadky a šokovaní susedia. Čo hovoria o atentátnikovi na Fica ľudia, ktorí ho poznajú

16.05.2024 20:00

Podľa zistení Pravdy amatérsky básnik z Levíc, ktorý päťkrát vystrelil na premiéra, svojím konaním poriadne zaskočil nielen svojich známych, ale aj rodinných príslušníkov.

drogy, metamfetamín, Sinaloa

Španielska polícia zhabala 1,8 tony metamfetamínu mexického kartelu Sinaloa

16.05.2024 19:07

Ide o historicky najväčšie zachytenie metamfetamínu v Španielsku a druhé najväčšie v Európe.

Čaputová, Pellegrini, Fico, vyhlásenie, atentát

Atentát ako dôsledok polarizácie? Nájdeme cestu k upokojeniu a nie k zhoršeniu situácie?

16.05.2024 19:00

Najvyšší čas zatiahnuť ručnú brzdu. Atentát na premiéra Roberta Fica otriasol spoločnosťou a jej súdržnosťou. Bude to pre nás budíčkom? Upokojujme napätie slušným dialógom.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2028573x
Priemerná čítanosť článkov: 4429x

Autor blogu

Kategórie