Založ si blog

Rusko je podľa Der Spiegel tvrdý oriešok-nie a nie padnúť na kolená

Už aj nemecký Spiegel sa venuje „zázračným“ charakteristikám ekonomiky Ruskej federácie. Naivní komentátori sa pred pár dňami zaoberali otázkou poklesu kurzu rubľa voči doláru a euru a videli v tom konečne signál, že sankcie fungujú a Rusko konečne ide do kolien. Spiegel však uvádza, že títo nie príliš exaktní ekonómovia sú skôr protiruskí propagandisti. Rubeľ v letných mesiacoch stratil na hodnote asi štvrtinu /o.i. aj pre vysoký záujem Rusov dovolenkujúcich v zahraničí/, no po zvýšení úrokovej miery o razantných 8,5 % sa veci zmenili. Výsledkom je aktuálne zhodnocovanie rubľa /t.č. asi o 5%/. Či ide o trvalejší jav alebo iba o krátkodobú reakciu na vzrast úrokovej miery, ukáže budúcnosť.

Spiegel sa ale sústreďuje na oveľa podstatnejšie charakteristiky ekonomického zdravia Ruska než je menový kurz. Všíma si rast HDP, ktorý v júli v medziročnom porovnaní dosiahol 4,9% a mieru inflácie, ktorá bola v júnovom medziročnom porovnaní asi 3,3%. Oba ukazovatele by boli napr. na súčasnom Slovensku údajmi z ríše snov. Inflácia je u nás stále takmer 10,3 % /rast cien v SR je 9,7ˇ%- v eurozóne stále najvyšší/ a rast HDP je 0,9% /prognóza na rok 2023 je max, 1,7%/.

Rusom sa lepšie dýcha, pretože ceny plynu a ropy sa stabilizovali na solídnej úrovni. Rusko je tesne pred podpisom gigantickej zmluvy o vývoze obilia do Indie. Z iniciatívy vládnej strany Jednotné Rusko sa úspešne realizuje projekt tzv. sekundárnej plynofikácie menej rozvinutých vidieckych oblastí federácie. Štát v rámci tohto projektu zadarmo zavádza v desiatkach vytypovaných oblastí plynové rozvody, merače a za zľavnených podmienok inštaluje aj plynové spotrebiče a pre sociálne odkázaných ponúka aj významne zníženú cenu za isté množstvo spotrebovaného plynu.

Rusko po dlhom čase investovalo aj do kozmického priemyslu. Na Mesiac vyslalo prieskumné vozidlo – akýsi retrolunochod. Či tento projekt bude úspešný, ukážu najbližšie hodiny.

V Rusku nie je raj. Je to krajina, ktorá vo väčšine ukazovateľov životnej úrovne zaostáva za priemerom EU. Rusko však nie je ani na kolenách. V rámci možností daných vojnou a sankciami sa stále vyvíja. Nie skokovo, pomalšie. Ale iste.

-A s tým by mali plánovači antiruskej politiky podľa Spiegla vo vlastnom záujme rátať. Aby sa vo svojich protiruských plánoch neprerátali.

Ako padne Pokrovsk /Krasnoarmejsk/ ?

02.09.2024

Že Pokrovsk padne, o tom dnes medzi vojenskými analytikmi pochybuje málokto. Dokonca sa vie, že by mal padnúť v priebehu tohto mesiaca /v septembri/. Usudzuje tak aj americký ISW. Ako však padne , o tom sa medzi odborníkmi stále iba nezáväzne uvažuje. V hre sú dve základné možnosti: 1/ organizované stiahnutie sa na vopred pripravené obranné pozície za Pokrovskom; formálny [...]

Zelenskij na ceste do Moskvy ?

19.08.2024

Podľa toho, čo sa píše a aké obrázky „horiacich mostov“ sa publikujú v „našich“ médiách to tak vyzerá. Americký ISW podporuje informácie údajmi o prieniku jednotiek na prieskum bojom do hlbky až 10 km od hraníc Ruska. Špeciálne komandá SBU obsadili dokonca energetické zariadenie v 4 tisícovom mestečku Sudža. Ukrajinskí analytici smelo odhaľujú [...]

NATO verí Putinovi

13.08.2024

Zdá sa, že nikto na svete tak veľmi neverí mierovým úmyslom Putina ako politickí a vojenskí stratégovia Západu. Ak by to tak nebolo, nikdy nedovolia Zelenského banderovcom zaútočiť na územie medzinárodne uznaného Ruska. Prečo ? Lebo obrana takýchto ruských teritórií je zakotvená v ruskej ústave a z nej vyplývajúcej obrany celistvosti RF všetkými prostriedkami. Podľa [...]

Zaluznyj Dolhonovska sirka  FB

Železný generál s ľudskou tvárou. Čo prezrádza prvá kniha o Valerijovi Zalužnom?

08.09.2024 05:30

Jeho generáli ho vtedy prvý raz počuli kričať. Hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj mal na rozčúlenie dôvod. Dvanásť dní pred začatím vojny simulácie ukázali, že zvolená taktika na odrazenie ruskej invázie povedie do troch týždňov k porážke.

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 474
Celková čítanosť: 2129034x
Priemerná čítanosť článkov: 4492x

Autor blogu

Kategórie