Založ si blog

Prší: Leopardy a Bradley zaliezli.

Podľa správ z GŠ OS UA sa tempo „Veľkej ukrajinskej protiofenzívy“ spomalilo. Včera ešte z Kyjeva hlásili výrazný postup stepou až do hĺbky 200 metrov smerom k ruským pozíciám. Dnes to bude trochu menej.

Nemeckí a americkí poradcovia hlásia, že tanky Leopard 2 a obrnené vozidlá Bradley sú síce skvelá technika, ale do momentálnych podmienok ukrajinského terénu sa nehodia. Sú citlivé na blato, dážď, vietor a keď prestane pršať, majú problém s prachom a slnečným úpekom. Našťastie, už nie je zima, chlad, mráz, sneh a ľad. Na to totiž Leopardy a Bradley nie sú stavané.

Skvelé britské strely Storm Shadow predstavujú ďalší príklad západnej techniky. Sú pýchou britského zbrojárstva. Pri lete do cieľa využívajú unikátnu vlastnosť: sú neviditeľné, nezasiahnuteľné ruskými prostriedkami protivzdušnej obrany. Svedčí o tom denná prax: ak sú namierené na civilné objekty bez PVO, darí sa im ničiť paneláky jedna radosť. Isté problémy majú iba pri zásahu vojenských cieľov. Tu sa úspešnosť Storm Shadow trošku znížila a dosahuje 8-10%.

Vojenskí analytici z krajín Západu v posledných dňoch miernučko menia obsah svojich úvah. Po 2 týždňoch Veľkej ukrajinskej protiofenzívy už nehovoria o blitzkriegu a skorom „oslobodení“ Krymu a Donbasu. Dúfajú, že po utíšení dažďov sa ofenzíva obnoví, aby sa Kyjevu pred eventuálnym prímerím a MIEROVÝMI rokovaniami čo najviac posilnila vyjednávacia pozícia.

Páni z USA očakávajú, že do júlového summitu NATO sa ozbrojené sily Ukrajiny zmôžu aspoň na začiatok útoku na Melitopol. Ak sa to Kyjevu nepodarí, doterajšiu vojenskú a finančnú pomoc podstatne zredukujú.

-Čím bližšie bude k prezidentským voľbám v USA, tým rýchlejšie budú úvahy o blížiacom sa event. prímerí a rokovaní pribúdať. V tomto zmysle sa vyjadruje napríklad aj denník Washington Post.

Pán Boh zaplať za takéto úvahy. Pán Boh zaplať za počasie, ktoré bojovníkov na Ukrajine núti meniť stratégie veľkých ofenzív za skromnejšie stratégie diplomatických rokovaní.

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Zuzana Čaputová

Politici sú po útoku na Fica šokovaní. Čaputová: Brutálny a bezohľadný akt. Taraba zašiel priďaleko a hneď obvinil opozíciu

15.05.2024 15:34, aktualizované: 16:10

Prezidentka SR Zuzana Čaputová ostro odsudzuje útok na premiéra Roberta Fica. Označila ho za brutálny a bezohľadný.

Robert Fico, streľba, Handlová

VIDEO z atentátu na Fica: „Robo, poď sem,“ kričal útočník. Premiéra postrelili do hrude, padlo viac rán

15.05.2024 14:55, aktualizované: 15:46

Padlo niekoľko výstrelov, po nich Fico padol na zem.

Ján Hrubala, ŠTS

Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu

15.05.2024 14:52

Sudca Ján Hrubala sa vzdal funkcie predsedu Špecializovaného trestného súdu.

Baltimore most demolícia

Vyšetrovanie zrútenia mosta v Baltimore odhalilo problémy lode už pred vyplávaním

15.05.2024 14:47

Nákladná loď, ktorá v marci narazila do prístavného mosta v Baltimore, postihli niekoľko hodín pred vyplávaním dva výpadky prúdu.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2027835x
Priemerná čítanosť článkov: 4428x

Autor blogu

Kategórie