Založ si blog

Ukrajinská elita už neverí vo víťazstvo: za 12 dní 2 dedinky…

Podľa insiderských zdrojov z GŠ OS Ukrajiny zavládol po neúspešnej protiofenzíve medzi banderovskou elitou pesimizmus. Ruské sily systematicky, – naposledy dnes v noci – raketami a samoriadenými leteckými bombami ničia zhromaždiská ukrajinských rezerv a sklady zbraní a munície. Náčelník GŠ OS Ukrajiny včera navštívil Zelenského a požiadal ho o prerušenie protiofenzívy. Zelenskij to odmietol, lebo by to vraj videlo k strate dôvery Západu voči vedeniu Ukrajiny a ku redukcii dodávok zbraní.

GŠ OS Ruska oznámil, že včera úspešne nasadil do bojov bezposádkový raketový odpaľovací komplex S-350 „VITJAZ“ na fronte v oblasti Zaporožia. Komplet funguje v automatickom režime na báze umelej inteligencie a je zapájaný a vypájaný na diaľku. Odpaľovacie zariadenie spočíva na automobilovom podvozku. Má 12 odpaľovacích a transportných kontajnerov pre rakety 9M96. Prototyp je známy od 2019. Teraz bol však úspešne použitý v boji-ako prvé zariadenie tohto druhu na svete.

Sme v druhom týždni veľkej ukrajinskej protiofenzívy. Ukrajinské sily zatiaľ do boja zapojili 5 zo svojich 25 na ofenzívu vyčlenených brigád. Rusi zatiaľ na sily, vyčlenené na operáciu proti ukrajinskej ofenzíve ešte nesiahli. Útoky Ukrajincov Rusi odrážajú regulárnymi frontovými jednotkami. Ukrajinci sa pokúšajú prelomiť front v 4 hlavných smeroch. Nikde sa im ale nepodarilo prelomiť ani len prvú obrannú líniu ruskej armády.

Zelenskij a štáb OS UA sa chvália , že späť získali asi 7 dediniek, 90 km2 a prenikli do hĺbky asi 6 km. Zisky vraj mali najmä v priestore Volnovachy. Rusi to spochybňujú a nazývajú propagandou. Rusi hovoria o 2 dedinkách a 5 malých samotách-opustených usadlostiach.

Včera a dnes sa boje sústredili na malú dedinku Makarovka na pravom brehu rieky Mokryje Jary. Ukrajinci tu postupujú asi 6 km širokým údolím po západnom brehu tejto rieky a obsadzujú vysunuté pozorovacie posty Rusov. Prvá obranná línia obrany, ktorá leží na východnom brehu rieky Mokryje Jary je však nedotknutá. Ukrajinská ofenzíva sa tu takmer zastavila. Plán predpokladal, že v tomto čase už nemecké tanky Leopard 2 budú prerážať pozemný koridor na Krym pri Mariupole.. No oni sa zatiaľ trápia pri dedinke Makarovka. Makarovka sa nachádza na pohraničí DNR so Zaporožskou oblasťou v tzv. Vremevskom výbežku. Rusi tu za 3 dni ze odrazili tri mohutné útoky zo smeru Velikaja Novosjolka a od usadlosti Levadnoje. Cieľom Ukrajincov je teraz obsadiť obec Stromlinovku, odkiaľ by sa otvorila cesta na Mariupol.

Ukrajincom sa na chvíľu podarilo Makarovku obsadiť. Po nasadení diel a raketometov a zásahu rezervnej 127. motostreleckej divízie však Ukrajinci museli ustúpiť. Podľa vojenských analytikov tu Rusi použili novú taktiku boja. Ak Ukrajinci na niektorý úsek frontu nasadia veľké množstvo techniky a vojakov, Rusi rýchlo cúvnu a následne bleskovo na obsadené územie začne páliť ruské delostrelectvo, raketomety a letectvo s použitím tzv. na diaľku riadených bômb. Potom, čo artiléria územie „vyčistí“, ruská pechota ho znovu obsadí.

Ukrajinské tanky a BVP sa pri rieke Mokryje Jaly pohybuje v nekrytom teréne a je ľahkým terčom pre útoky zo vzduchu. Straty Ukrajincov len pri rieke Mokryje Jaly predstavujú za pár dní bojov 44 tankov /vrátane Leopardov/, 77 pancierových vozidiel pechoty / vrátane BVP Bradley/, 60 jednotiek inej techniky a straty na živej sile zhruba v rozsahu jedného pešieho práporu.

Neúspech v boji o Levadnoe a Makarovku znemožnil Ukrajincom preseknúť Vremevský výbežok , obsadiť ho a pokračovať na spomenutú Staromlinovku odtiaľ na Mariupol. Ukrajinci začínajú pri rieke Mokryje Jaly „šľapať vodu“. Hrozí, že sa tu boje zmenia na pozičné a pre Ukrajincov sa stanú rovnakým mlynčekom na mäso ako to bolo v prípade Bachmutu/Arťomovska. Vojenský analytik a pozorovateľ Bildu, Julian Ropke však predpokladá, že tu Kyjev zostane pri nasadení max. pätiny svojich ofenzívnych jednotiek. Zvyšné 4/5 zatiaľ čakajú pri Krivom Rogu a Dnepropetrovsku. Majú byť použité v smere maskovacieho hlavného úderu od Zaporožia. Skutočný zámer je však využiť júlové sucho a vypustenú Kachovskú priehradu-tu prekročiť Dneper a konečne prelomiť front.

Pokiaľ ide o úsek Orechov-Rabotino-Tokmak, tu sa pozemné boje utíšili a nahrádzajú ich súboje ukrajinskej a ruskej artilérie.

Ruské sily, vyčlenené na odrazenie ukrajinskej ofenzívy a následný protiútok zatiaľ neboli použité. Vyčkávajú na vhodný moment, ktorý nastane po eliminácii zvyšných 80% ukrajinského hrotu.

Suma sumárum v údolí rieky Mokryje Jaly zatiaľ prebiehajú menšie ofenzívy a protiofenzívy. Ukrajinci v jeden moment mierne postúpia, aby sa po delostreleckom, raketovom a leteckom útoku so stratami stiahli. Ak sa nepodarí prielom ani pri Orechove, ani pri Zaporoží a ani prechod cez Dneper v oblasti bývalej priehrady Kachovka, potom sa /niekedy koncom júla / ukrajinská protiofenzíva zmení na pozičné šarvátky. Západ bude potom musieť hľadať v riešenia. V Kyjeve. Je predpoklad, že to budú riešenia, ktoré umožnia prímerie, začiatok diplomatickej ofenzívy a začiatok mierových rokovaní.

Či tento scenár bude správny alebo sa Ukrajincom a Západu predsa len podarí prielom či aspoň posun frontu k Mariupolu, Azovskému moru a Krymu, ukážu najbližšie júnové a júlové dni. Tak či onak, na jeseň dôjde ku zmenám. K akým-uvidíme…

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

lešť

Vojaci si v Lešti preverili svoju pripravenosť v rámci cvičenia Strong Cohesion 2024

29.04.2024 12:01

Na cvičení sa zúčastnilo takmer 1 500 vojakov šiestich armád NATO so 400 kusmi vojenskej techniky.

Ruská polícia, poriadková polícia, Petrohrad,

Militanti zaútočili na policajtov v Rusku, hlásia sedem mŕtvych. Útočili aj pred týždňom

29.04.2024 11:20

Ozbrojenci severne od mesta Karačajevsk začali proti dopravným policajtom paľbu z automatických zbraní a hodili na nich výbušné zariadenia.

ide o pravdu, dzurinda

Dzurinda: Nie je najmenší dôvod zvažovať alternatívu k EÚ

29.04.2024 11:15

Expremiér pred 20 rokmi doviedol Slovensko do Európskej únie.

hamburg, kalifát, demonštrácia, protest, islam, moslim

Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckých politikov to pobúrilo

29.04.2024 10:15

"Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú za riešenie," napísal denník Bild.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2010389x
Priemerná čítanosť článkov: 4418x

Autor blogu

Kategórie