Založ si blog

Prečo ruská ekonomika odoláva Západu

Ruský rubeľ momentálne oproti doláru mierne klesol na asi 80 rubľov za USD. Napriek tomu sú na Západe stále šokovaní z toho, prečo aj po toľkých rokoch sankcií /proti Rusku ich bolo prijatých rekordných 8000…/ Rusko ešte nepadlo na papuľu, prečo stále vzdoruje…

Francúzsky analytik a publicista Xavier Moreau na stránke Stratpol sa pokúsil zhrnúť svoje vysvetlenie „ruského zázraku“ t.t. toho, prečo sa po takmer 40 balíkoch protiruských sankcií ruská ekonomika nezrútila a stále je dosť funkčná na to, aby umožňovala Rusku viesť s nepriateľskou miliónovou armádou, vyzbrojenou zbraňami USA a NATO úspešnú vojnu.

Podľa Moreaua sa Rusku podarilo hneď po začiatku bojov na Ukrajine a zostrení sankcií veľmi dobre zareagovať. Efekt prvej dobrej reakcie podľa neho pôsobí dodnes. Rusko pred vyše rokom reagovalo na sankcie Západu zvýšením úrokových sadzieb. K tomu pripojilo limitáciu devízových a valutových operácií.

Na finančné opatrenia nadviazali Rusi obchodno-finančnými opatreniami. , Za nákup ruskej ropy a plynu prinútili zákazníkov zo Západu platiť v rubľoch. Keď sa prejavili prvé stabilizačné pozitíva, Rusko úrokové sadzby normalizovalo. A keď Západ stopol pre územie Ruska a ruské subjekty používanie medzinárodne zaužívaných platobných systémov /napr. platobných kariet a systému SWIFT/ , dokázali si Rusi rýchlo vybudovať svoj vlastný systém. A dohodnúť sa na jeho akceptácii s krajinami mimo Západu.

Ďalším krokom bola rýchla výstavba sebestačnej ekonomiky. Západ sa nazdal, že ak obmedzí export moderných tovarov, Rusko, ktoré bolo predtým až takmer jednostranne závislé na západoeurópskej či americkej a japonskej elektronike, na spotrebnom tovare, dopravných prostriedkoch či gastronómii zo Západu, sa vráti obrazne povedané do doby kamennej. Ibaže nič také sa nestalo. Väčšinu výrobkov do 2022 dovážaných zo Západu si dnes Rusi vyrábajú sami. Ruská ekonomika sa stáva v dobrom slova zmysle sebestačnou a „uzavretou“. To čo si nevie alebo nechce vyrábať ruská ekonomika sama, to doberie od alternatívnych najmä ázijských dodávateľov.

O Rusko sa zaujímajú aj podnikatelia, fungujúci ako sprostredkovatelia v nepriamom exporte alebo importe. Najzrejmejším príkladom sú sprostredkovatelia dovozu aut z USA, UK, EU a Japonska. Rusi, čo majú peniaze a záujem o západné autá, nemajú problém si ich kúpiť.

Budúci týždeň otvoria v Moskve prvý obchodný dom SWED HOUSE s nábytkom v štýle Ikea, Bieloruskí majitelia a výrobcovia budú tu ponúkať ikeácky tovar možno s tichým súhlasom Ikey – pretože ide o ľudí, ktorí predtým pôsobili v štruktúrach Ikey. Swed House má po celom Rusku otvoriť 16 ďalších takýchto veľkopredajní. Ruskí milovníci tohto trendy nábytku teda nebudú o nič ochudobnení.

Ruská ekonomika sa tradične opiera o silný export ropy a plynu, dreva, obilia, umelých hnojív, vzácnych nerastov, uránu a pod. Platí, že jednostranná orientácia na dovoz istých komodít z jednej krajiny môže byť pre bezpečnosť krajiny riziková. Platí však aj opak-nebezpečný môže byť aj export komodít ku zopár veľkým odberateľom zo zopár krajín. Rusko bolo v 2O22 prinútené odpútať sa od exportu tovarov na Západ a nahradiť to vývozom tovarov do Číny, Indie, Indonézie, Iránu. Južnej Afriky, Latinskej Ameriky a arabských krajín. Miera ziskovosti exportu sa síce znížila, no stále je dostatočná, aby ňou Rusko prefinancovalo svoje importy a vytvorilo si dostatočné zdroje na fungovanie štátu, vrátane zvýšených potrieb armády.

Západné sankcie akcelerujú budovanie relatívne sebestačnej ekonomiky Ruska. V súčasnosti sa tento trend šíri aj do oblastí spoločenského styku, telekomunikácií a informácií. Rusko chce v dohľadnej dobe regulovať napr. previazanosť s internetom zo Západu. Popri tvorbe vlastného internetu a vlastných sociálnych sietí sa možno onedlho v Rusku vytvoria aj vlastné internetové populárnovzdelávacie bázy akou je napr. wikipédiá. Vlastná ruská wikipédia by umožnila Rusku odpojiť sa od prijímania ideologicky a tendenčne spracúvaných informácií.

Francúzsky analytik X.Moreau pozná Rusko nielen z teoretického skúmania ale má s Ruskom a Rusmi aj svoje vlastné praktické skúsenosti. V Rusku sa pohybuje od roku 90-tych rokov minulého storočia. Moreauove konštatovania teda nemožno brať na ľahkú váhu. Sú to konštatovania pomerne validné a vhodné na to, aby sme im venovali relevantnú pozornosť.

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Izrael Palestínčania Gaza armáda útok raketový ofenzíva

Raketa z Pásma Gazy zasiahla izraelský Aškelon, hlásia troch zranených

12.05.2024 12:06

Terčom útoku bol aj hraničný priechod Kerem Šalom, cez ktorý do Pásma Gazy prúdi humanitárna pomoc.

parlamentné voľby 2023, voliči, Žilina, volebná miestnosť, urna

Obyvatelia Litvy hlasujú vo voľbách prezidenta i referende o dvojakom občianstve

12.05.2024 11:05

Hlavným favoritom je podľa prieskumov súčasný prezident Gitanas Nauséda.

Prezidentské voľby / Voľby24 /

V súvislosti s prezidentskými voľbami evidujú viacero podnetov

12.05.2024 10:26

Podnety sa týkajú porušeniu volebnej kampane či moratória pri voľbách prezidenta.

Varšava, požiar centra, náhľad

Obrie obchodné centrum vo Varšave zachvátil požiar

12.05.2024 09:22

Rozsiahly požiar v nedeľu skoro ráno zachvátil jedno z veľkých obchodných centier na okraji Varšavy.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2026149x
Priemerná čítanosť článkov: 4424x

Autor blogu

Kategórie