Založ si blog

Projekt „Virgin Orbit“ Američanom skrachoval

Posledný ideový relikt z dôb Reaganových hviezdnych vojen podľa Reutersa definitívne skrachoval. Kedysi taká populárna myšlienka „suborbitálnych“ lietadiel /špeciálne upravených Boingov 747 „Cosmic Girl“, vybavených pod ľavým krídlom raketami LauncherOne/, ktoré vyletia na hranicu vesmíru a odtiaľ budú lacno a rýchlo vystreľovať rakety s vojenskými bojovými a špionážnymi satelitmi stratila svoje kúzlo. Spin-off z Bransonovho projektu vesmírnej turistiky Virgin Galactic, zvaný „Virgin Orbit“ definitívne skončil.

Vo vesmíre je dosť štátnych i privátnych satelitov, ktoré sa dajú využívať na vojenské bojové, sledovacie či navádzacie účely. Ďalšie zahusťovanie obežnej dráhy Zeme novými a novými satelitmi stratilo na atraktívnosti. Americká vláda nepodporila ďalšiu podporu projektu a to znamenalo pokles trhovej hodnoty jeho akcií z 3 miliárd dolárov na 65 miliónikov a následne odchod ďalších sponzorov / napríklad britských, čo chceli využiť Virgin Orbit v sledovacom projekte „Piate oko“ / – a nevyhnutný krach.

Dnes sa ukazuje, že ten efekt, aký mali dosiahnuť tisíce nových vojenských družíc vie zabezpečiť Pentagon aj lacnejšie a jednoduchšie. Cez vlastné satelity alebo komerčné staelity E.Muska, cez zdokonalenie pozemných telekomunikačných a sledovacích zariadení a pod. Navyše Pentagon má k dispozícii aj minimálne dve vlastné „suborbitálne“ lietadlá. Dopĺňanie nepriateľom poškodených satelitov či ich „VÝMENA DO 24 HODÍN“, čo bol hlavný slogan projektu „Virgin Orbit“ sa navyše ukázala byť len reklamný trik hlavného predstaviteľa projektu miliardára R. Bransona. Po pár údajne úspešných pokusoch došlo nedávno ku fatálnemu zlyhaniu jedného z testov. Ukázalo sa, že projekt je viac typicky anglosaským chvastúnstvom, než technologicky vyzretou a komerčne využiteľnou realitou.

Fatálne zlyhanie projektu „Virgin Orbit“ sa odohralo 9. januára tohto roku, keď po štarte z anglického Cornwallu sa lietadlu nepodarilo dať na obežnú dráhu 9 satelitov a tento veľmi drahý náklad bol následne zničený. A tým bola zničená aj ďalšia hračka Západu, ktorou chceli páni z Pentagonu demonštrovať svoju technologickú nadradenosť nad zaostalým zvyškom planéty…

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2009589x
Priemerná čítanosť článkov: 4417x

Autor blogu

Kategórie