Založ si blog

Prečo ruská ekonomika odoláva Západu

Ruský rubeľ momentálne oproti doláru mierne klesol na asi 80 rubľov za USD. Napriek tomu sú na Západe stále šokovaní z toho, prečo aj po toľkých rokoch sankcií /proti Rusku ich bolo prijatých rekordných 8000…/ Rusko ešte nepadlo na papuľu, prečo stále vzdoruje…

Francúzsky analytik a publicista Xavier Moreau na stránke Stratpol sa pokúsil zhrnúť svoje vysvetlenie „ruského zázraku“ t.t. toho, prečo sa po takmer 40 balíkoch protiruských sankcií ruská ekonomika nezrútila a stále je dosť funkčná na to, aby umožňovala Rusku viesť s nepriateľskou miliónovou armádou, vyzbrojenou zbraňami USA a NATO úspešnú vojnu.

Podľa Moreaua sa Rusku podarilo hneď po začiatku bojov na Ukrajine a zostrení sankcií veľmi dobre zareagovať. Efekt prvej dobrej reakcie podľa neho pôsobí dodnes. Rusko pred vyše rokom reagovalo na sankcie Západu zvýšením úrokových sadzieb. K tomu pripojilo limitáciu devízových a valutových operácií.

Na finančné opatrenia nadviazali Rusi obchodno-finančnými opatreniami. , Za nákup ruskej ropy a plynu prinútili zákazníkov zo Západu platiť v rubľoch. Keď sa prejavili prvé stabilizačné pozitíva, Rusko úrokové sadzby normalizovalo. A keď Západ stopol pre územie Ruska a ruské subjekty používanie medzinárodne zaužívaných platobných systémov /napr. platobných kariet a systému SWIFT/ , dokázali si Rusi rýchlo vybudovať svoj vlastný systém. A dohodnúť sa na jeho akceptácii s krajinami mimo Západu.

Ďalším krokom bola rýchla výstavba sebestačnej ekonomiky. Západ sa nazdal, že ak obmedzí export moderných tovarov, Rusko, ktoré bolo predtým až takmer jednostranne závislé na západoeurópskej či americkej a japonskej elektronike, na spotrebnom tovare, dopravných prostriedkoch či gastronómii zo Západu, sa vráti obrazne povedané do doby kamennej. Ibaže nič také sa nestalo. Väčšinu výrobkov do 2022 dovážaných zo Západu si dnes Rusi vyrábajú sami. Ruská ekonomika sa stáva v dobrom slova zmysle sebestačnou a „uzavretou“. To čo si nevie alebo nechce vyrábať ruská ekonomika sama, to doberie od alternatívnych najmä ázijských dodávateľov.

O Rusko sa zaujímajú aj podnikatelia, fungujúci ako sprostredkovatelia v nepriamom exporte alebo importe. Najzrejmejším príkladom sú sprostredkovatelia dovozu aut z USA, UK, EU a Japonska. Rusi, čo majú peniaze a záujem o západné autá, nemajú problém si ich kúpiť.

Budúci týždeň otvoria v Moskve prvý obchodný dom SWED HOUSE s nábytkom v štýle Ikea, Bieloruskí majitelia a výrobcovia budú tu ponúkať ikeácky tovar možno s tichým súhlasom Ikey – pretože ide o ľudí, ktorí predtým pôsobili v štruktúrach Ikey. Swed House má po celom Rusku otvoriť 16 ďalších takýchto veľkopredajní. Ruskí milovníci tohto trendy nábytku teda nebudú o nič ochudobnení.

Ruská ekonomika sa tradične opiera o silný export ropy a plynu, dreva, obilia, umelých hnojív, vzácnych nerastov, uránu a pod. Platí, že jednostranná orientácia na dovoz istých komodít z jednej krajiny môže byť pre bezpečnosť krajiny riziková. Platí však aj opak-nebezpečný môže byť aj export komodít ku zopár veľkým odberateľom zo zopár krajín. Rusko bolo v 2O22 prinútené odpútať sa od exportu tovarov na Západ a nahradiť to vývozom tovarov do Číny, Indie, Indonézie, Iránu. Južnej Afriky, Latinskej Ameriky a arabských krajín. Miera ziskovosti exportu sa síce znížila, no stále je dostatočná, aby ňou Rusko prefinancovalo svoje importy a vytvorilo si dostatočné zdroje na fungovanie štátu, vrátane zvýšených potrieb armády.

Západné sankcie akcelerujú budovanie relatívne sebestačnej ekonomiky Ruska. V súčasnosti sa tento trend šíri aj do oblastí spoločenského styku, telekomunikácií a informácií. Rusko chce v dohľadnej dobe regulovať napr. previazanosť s internetom zo Západu. Popri tvorbe vlastného internetu a vlastných sociálnych sietí sa možno onedlho v Rusku vytvoria aj vlastné internetové populárnovzdelávacie bázy akou je napr. wikipédiá. Vlastná ruská wikipédia by umožnila Rusku odpojiť sa od prijímania ideologicky a tendenčne spracúvaných informácií.

Francúzsky analytik X.Moreau pozná Rusko nielen z teoretického skúmania ale má s Ruskom a Rusmi aj svoje vlastné praktické skúsenosti. V Rusku sa pohybuje od roku 90-tych rokov minulého storočia. Moreauove konštatovania teda nemožno brať na ľahkú váhu. Sú to konštatovania pomerne validné a vhodné na to, aby sme im venovali relevantnú pozornosť.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 07:51

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2009491x
Priemerná čítanosť článkov: 4416x

Autor blogu

Kategórie