Založ si blog

O tankoch

Médiá každý deň píšu o nejakom tanku, resp. dvoch-troch tankoch, ktoré štáty NATO pošlú na Ukrajinu. Najčastejšie ide o staršie modely Leopardov, Challengerov alebo Abramsov, teda o tzv. „vintage“-tanky, resp. o tanky mierne povedané „zánovné“. Tento rok má odísť na Ukrajinu minimálne 150 takýchto tankov.

Predvčerom sa podpredseda bezpečnostnej rady RF ex-prezident Medvedev vyjadril, že ruský zbrojársky priemysel pošle tento rok armáde 1500 tankov. Je to desaťkrát viac, ako NATO pošle Ukrajine. Na prvé počutie je to naozaj veľa. Ruský vojenský analytik A.Leonkov včera bližšie osvetlil, o akých 1500 tankov pôjde. V stručnosti:

  • pôjde o novovyrobené tanky T-90M-Proryv-3,
  • pôjde o novovyrobené tanky T-80 BVM,
  • pôjde o repasované a abgradeované tanky T-72 B3M,
  • a napokon pôjde aj o repasované tanky T-62M.

Západní analytici a novinári sa Rusom vysmievajú, že na Ukrajinu pošlú aj tanky, skonštruované „ešte za čias Stalina“. Fakt je, že ide o staršie sovietske tanky. Rusi ich napriek tomu použijú. Majú byť sprievodnými vozidlami v pechotných bojoch, kde neočakávajú tankové súboje, nanajvýš použitie ručných protitankových zbraní. Rusi vyskúšali, že T-62M pri vhodnom manévrovaní prežije aj zásah „javelinom“. Na druhej strane, tanková výzbroj môže byť v pechotných bojoch veľmi účinnou palebnou a morálnou podporou ruských „pešiakov“.

Z hľadiska „ekonómie vojny“ je dôležitá aj iná vec. Oprava alebo repasovanie už použitého tanku je v priemere iba jednou tretinou z priemernej ceny nového tanku /T-72 resp. T-80/.

Celkove má ruská armáda k dispozícii 12 tisíc tankov. Niektoré z nich sú v zónach aktívnej bojovej činnosti, iné sú k dispozícii v skladoch a v miestach dislokácie bojových rezerv. Aj keď je už zlatá éra tankových armád preč, predsa len -ak sú tanky takticky správne použité, môžu byť efektívnym nástrojom víťazstva v mnohých aj dnešných bitkách.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

charkov

Všetko sa zachvelo, jediný úder zničil celú ulicu. Rusi prvýkrát zabíjali 1,5-tonovou bombou

06.05.2024 16:27

Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu, napísal šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície.

autobus

Na diaľnici R1 sa prevrátil autobus, ktorý ťahala odťahová služba

06.05.2024 16:17

Prejazdný je len jeden jazdný pruh.

Maroš Žilinka

Žilinka rázne odmietol, že sa vyhol otázkam: Médiá ma neoslovili a zákon nepozná 'neformálnu debatu s opozíciou'

06.05.2024 16:13

Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa ohradil voči článku v denníku Sme, že sa "vyhol otázkam poslancov aj médií".

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2019273x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie