Založ si blog

Čo naše médiá zabudli preložiť

  • Zima 2023 môže prinútiť Kyjev kapitulovať. /The Defence Post/.
  • Alžírsko si v RF objednalo ruské tanky, raketové systémy a bombardéry za 7 mld USD /Military Watch/.
  • Ruské jednotky pokračujú v ofenzíve na Donbase a pri Arťomovsku. Západní experti zatiaľ nepochopili zmysel tohto ruského postupu. /ISW/.
  • Taliansky generál Fabio Minni tvrdí, že nedávna proti-ofenzíva Kyjeva môže byť hlavnou chybou ukrajinskej armády. Vojská UA sa dostali na holú step, kde sú teraz terčom ničivých útokov ruskej artilérie a letectva. / Interview pre L Antidiplomatico/.
  • Maďarský premiér Orbán vyhlásil, že konflikt na Ukrajine sa môže predĺžiť až do r.2030. Skritizoval Západ, ktorý podľa neho svojou sankčnou politikou a dodávkami zbraní, dôstojníkov a špionážnych informácií zmenil lokálny konflikt na globálny. Naň môže doplatiť nielen UA stratou 1/3 resp. až 1/2 svojho územia, ale aj hospodársky poriadok Európy. /Orbánov prejav na mítingu Fideszu v Kocse, Népszava/.Bližšie o tom píše blogerka luna5 vo svojom článku, venovanom Orbánovmu realizmu.
  • OS UA majú na Donbase ťažké straty a strácajú ďalšie územia. /The New York Times/.
  • Andrei Marga, bývalý rumunský minister zahraničia, filozof a publicista je presvedčený, že súčasné hranice UA vnášajú do regionu iba neistotu. Je pravdepodobné, že UA onedlho zmení svoje hranice. Stratí Halič v prospech Poľska, Podkarpatskú Rus v prospech Maďarska, Bukovinu v prospech Rumunska a Krym a Donbas v prospech Ruska.
  • USA pri vyzbrojovaní Ukrajiny robia chybu, keď do úvahy neberú názory a záujmy silných spojencov Putina. /Americká NBC/.
  • Trump sa obáva, že ak Nemci prídu o všetky dodávky ruského plynu, riskujú stratu vlastnej krajiny. Ak by vraj on bol pri moci, ku žiadnej vojne na UA nedôjde. /Míting v Ohio, vysielaný telekanálom C-SPAN.

S niektorými týmito názormi sa dá súhlasiť, s inými polemizovať alebo ich považovať za fejky. Svoj postoj k nim si utvorte sami. _Peknú nedeľu !

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Kuba

Rusko verbuje do armády stovky Kubáncov, láka ich na vysoké platy a ruské pasy

05.05.2024 14:30

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa údajne pripojili k ruským ozbrojeným silám stovky Kubáncov, vyplýva z uniknutých dokumentov.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva

Prezidentka sa chystá na sklonku svojho mandátu navštíviť Ukrajinu

05.05.2024 14:00

Naznačila, že návšteva by mala obsahovať stretnutia s ukrajinským prezidentom, predsedom vlády a parlamentu.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2018522x
Priemerná čítanosť článkov: 4417x

Autor blogu

Kategórie