Založ si blog

Dedko Biden ide bojovať s Čínou o čínsky ostrov

Niektorí starčekovia sa s vekom stávajú miernejší, usmievavejší, láskavejší, najmä vo vzťahu k deťom. A osobitne k vlastným vnúčatám. Radi by im zabezpečili pokiaľ možno bezstarostnejší a bezpečnejší život, než mali oni sami. A radi by zostali v ich mysliach ako múdri láskaví dedkovia, starí apuškovia, ako vzor rozvahy a dobroty srdca.

Sú ale aj iní starci. Čím starší, tým zachmúrenejší. Večne „nasratí“. Jedovití, zlostne nadávajúci na celý svet. Najčastejšie sú to tí, čo sa im život nevydaril, čo nedosiahli, to čo chceli. Vidiac, že to už s poklesom fyzických a psychických síl ani nedosiahnu, zanevrú na celý svet. A boli by najradšej, keby s tento mizerný svet skončil spolu s nimi. Ich heslom je „po mne potopa“. Za „krivdu“ zostarnutia chystajú na záver života celému svetu jednu veľkú pomstu.

Dedko Biden na prvý pohľad patrí do prvej skupiny starčekov. Veď sa len pozrite na tie jeho múdre sivé vlasy, na ten láskavý nikdy sa nestrácajúci úsmev. No zdanie u neho klame. V skutočnosti je dedko Biden predstaviteľom druhej skupiny dedkov. Zlých, veľmi zlých dedkov. Bidenovi sa nepodarilo urobiť z Ameriky silnejšiu krajinu, než akú po Trumpovi preberal. Je evidentné, že jeho prezidentovanie viedlo k úplne opačnému vývoju. Pod jeho vedením je Amerika zo dňa na deň menšia a menšia. Žiadny zázrak typu „Lets Make America Great Again“….

Zlostný dedko Biden sa už pomaly nevie ani len zorientovať na malom pódiu, kde číta tie svoje poradcami pripravené elaboráty. No o čo viac sú jeho svaly ochabnutejšie, o to viac ich napína. Včera napríklad podal výkon hodný kulturistu. Napol svoju biednu muskulatúru a vyhlásil, že ak sa Čína pokúsi zmocniť sa svojho čínskeho ostrova Tchajvan vojensky, USA bude tento ostrov vojensky brániť. Uff, to je odvaha, to je chlapské slovo riadneho macha. Biden sa nebojí. Biden chce ísť do vojny s druhou možno už prvou jadrovou superveľmocou. Bez ohľadu na právny stav veci, bez ohľadu na politiku jednej Číny, ktorú USA stále ešte de iure uznávajú. Bez ohľadu na to, že Čína má štyrikrát väčšie ľudské zdroje. A že má za sebou tretiu jadrovú superveľmoc-Rusko.

Biden sa v boji o Tchajvan nemá o čo oprieť. Iba o prázdne frázy á la obrana demokracie, slobody, práva Tchajvančanov na vlastné sebaurčenie, resp. o akúsi nejasnú hrozbu čínskej veľmocenskej rozpínavosti.

Postačí to na osprostenie verejnej mienky aspoň v USA, Britskom svete a v Európe ? Postačí to na prebitie čínskych tromfov ? Akých ? Nuž 1/Tchajvan s výnimkou krátkych období západnej a japonskej koloniálnej nadvlády bol vždy súčasťou Číny, 2/ USA a Západ ako taký stále de iure uznávajú Tchajvan ako súčasť Číny. 3/ Aj v čase, keď Západ Tchajvan uznával ako štát, volal ho nie Tchajvan či Formosa, ale Čínska republika. 4/ Tchajvan nie je členom žiadneho zoskupenia typu NATO, ktoré by USA oprávnilo v prípade napadnutia brániť ho. 5/ Obyvatelia Tchajvanu sú Číňania, aj keď sa z pôvodných obyvateľov vláda v Tchajpej snaží sformovať samostatné etnikum. 6/ USA by podporou Tchajvanu podporovali separatizmus, ktorý napr. v prípade Republiky srbskej v Bosne alebo donbaských republík DNR a LNR, v prípade Podnesterska, Abcházska, Južného Osetska…odsudzovali. jedinou výnimkou bolo Kosovo, ktoré však USA vysvetľujú vymyslenou genocídou Albáncov zo strany Srbska. 7/ Na Tchajvane existuje silné politické hnutie, ktoré žiada pričleniť Tchajvan k Číne, aspoň na spôsob Hongkongu.

Dedko Biden to bude mať so zdôvodnením svojej vojenskej výpravy na Tchajvan ťažké. Tí, čo ho riadia s pozadia, sú však už rozhodnutí. Vedia, že osud USA zachráni iba veľký tresk, veľká konfrontácia. Paradoxne s Ruskom na Ukrajine a s Čínou na Tchajvane súčasne. Podobá sa to taktiku požiarnikov, ktorí chcú zastaviť veľký požiar tým, že preventívne urobia riadený menší požiar tam, kam nechcú aby sa plamene veľkého požiaru dostali.

Je to dosť racionálne, aj keď i v tchajvanskej vojne budú kvôli racionalite USA zomierať ďalší ľudia. Otázkou však je, ktorá vojna USA je vlastne tá hlavná, tá dôležitejšia.. Tá veľká. Proti Rusku na Ukrajine alebo proti Číne na Tchajvane ? A otázkou tiež je, či sa USA podarí oddeliť obe požiariská od seba na dostatočne veľký časový a priestorový dištanc.

Lebo ak sa to USA nepodarí, celkom pokojne sa môže stať, že sa oba požiare spoja do jedného obrovského. Do takého, že v ňom zhoria samotné USA. Smola je, že spolu s nimi dosť pravdepodobne zhorí aj celý súčasný civilizovaný svet. Dedkovi sa potom možno splní jeho sen. Po ňom príde už len „potopa“.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2007312x
Priemerná čítanosť článkov: 4412x

Autor blogu

Kategórie