Založ si blog

Poďakovanie Pravde za pravdu o poškodenom ruskom cintoríne

Na úvod upozornenie: v tomto článku nejde z mojej strany o žiadne tvrdenie. Opieram sa výlučne iba o svoj názor a úsudok, ktorý som si spravil z fotografií v Pravde.

Nestáva sa to často, ale teraz to musím urobiť. Pravda síce asi musela poinformovať o názore polície /zrejme miestne príslušného oddelenia/ o tom, že sa na cintoríne ruských vojakov v Ladomirovej nič nestalo. Dokonca to ozdobila nadpisom, dosť zjavne útočiacim na GP za jeho zákonný záujem o stav veci, -no súčasne prezentovala fotografie, ktoré JEDNOZNAČNE dokazujú, že sa v Ladomirovej predsa len čosi stalo. Na fotkách Pravdy vidieť stav cintorína pred 8 rokmi a dnes. Úhľadné hroby s betónovými obrubami sa zmenili čosi strašné- na rumovisko s kusmi betónu, rozjazdené okolie hrobov, jednoducho spúšť.

Fotografie svedčia o tom, že v Ladomirovej naozaj došlo k veľkej nehoráznosti. Pod rúškom rekonštrukcie bolo asi zničené dielo, na ktorom sa finančne podieľala RF a ktoré bolo nielen pietnym miestom pre potomkov padlých ale aj zaujímavou turistickou zastávkou. Starosta tvrdí, že vraj betónové ohrady boli silno narušené a bolo ich treba BÁGROM odstrániť. Každý normálny človek, ktorý aspoň raz robil s cementom vie, že po 8 rokoch sa s betónom prakticky nič nedeje. Ale to nie je podstatné. Podstatné je, že starosta zjavne porušil medzinárodnú i národnú legislatívu, viažúcu sa k starostlivosti o vojenské hroby. Zjavne porušil medzinárodný dohovor o tejto téme medzi SR a RF. Starosta mal požiadať Veľvyslanectvo RF o súhlas s akoukoľvek rekonštrukciou. Podľa veľvyslanca RF to ale neurobil. Evidentne bez potrebného súhlasu slovenských a ruských autorít dal príkaz bagrovať…

Policajt, ktorý vec okomentovať ako hoax zjavne fotky z miesta činu nevidel, na mieste nebol a dohodu o starostlivosti o vojenské hroby medzi RF a SR vysoko pravdepodobne neštudoval. Už toto stojí za pozornosť generálnej prokuratúry. Takže pán Žilinka ničomu a nikomu nenaletel. Drží sa svojich práv a povinností, opiera sa o zákon. Prešetriť skutkový stav veci je jedna z jeho základných povinností. GP Žilinka koná a to je dobre. Vďaka nemu zostali v SR aspoň posledné zvyšky právneho štátu.

Prokuratúra by sa však možno mala zaujímať aj o názory, vyslovené v článku Pravdy, ktoré kritizujú zákonný záujem GP o vec. A tiež by sa možno mala zaujímať aj o autora názorov, podľa ktorých by sa veľvyslanec cudzieho štátu nemal, ba nesmel slobodne pohybovať po území krajiny, v ktorej má diplomatickú misiu. Tak takúto nehoráznosť si nedovolili vysloviť ani súdruhovia z ÚV KSČ a súdruhovia z ŠTB v 50-tych rokoch 20.storočia. – Ak by toto platilo, potom by u nás žiadne veľvyslanectvá neboli. Veď domáce väzenie pre veľvyslanca,-to tuším bolo iba v Iráne v čase Chomejního. – Alebo to autor tejto myšlienky tak univerzálne nemyslel – a zakáz pohyb mimo ambasádu chce uplatňovať výlučne proti veľvyslancovi Ruska ? Ak áno, tak potom by to bol casus belli a autor tejto chorej idey by bol vojnový štváč.

A ešte poznámka na záver. V Ladomirovej som bol viackrát. V časoch ČSSR jej obyvatelia -Rusíni, tu a tam využívali ochrannú ruku rusínskeho tatka Biľaka,-aby si to či to po známosti vybavili. Tvárili sa ako najväčší priatelia ZSSR a bratského ruského ľudu. Bol to však asi iba číry oportunizmus a konjunkturalizmus. Teraz badám u niektorých Rusínov inú tendenciu. Preorientovali sa z Moskvy na Kyjev a Washington. To im prináša väčšie výhody. Zrazu už nie sú RUSíni ale iba Rusíni-Ukrajinci, ba možno už iba Ukrajinci. Som zvedavý, kedy začnú nepokryto banderizovať – a žiadať Ukrajinu od Ladomirovej cez Prjašiv až po Piprad resp. až po hranicu Slovenska s Moravou.

Zatiaľ sa, našťastie, nič také nedeje. Ale vandalizmus, ktorý sa stal s ruskými hrobmi v Ladomirovej by do tohto trendu celkom slušne pasoval.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2005945x
Priemerná čítanosť článkov: 4409x

Autor blogu

Kategórie