Založ si blog

O vylodení v Normandii nás učí už aj akási pani Holubová

Keď už aj postaršia napudrovaná pani Holubová s bujnými do blond prefarbenými vlasmi dnes na ktorejsi z televízií mudrovala o vylodení Angloameričanov v Normandii, povedal som si, prečo by som aj ja neprispel so svojou trochou do studnice vedomostí pre našu najmladšiu generáciu. Vopred sa ospravedlňujem, -na rozdiel od pani Holubovej ja nie som odborník na diplomatický protokol a dvornú etiketu. Preto bude môj prístup menej kvetnatý. Budem sa skôr opierať o cifry, než o zdvorilostné pukerlíky.

O počte vojakov zapojených do vylodenia v Normandii sa údaje rôznia. Najčastejšie sa však hovorí, že sa na vstupnom vylodení zúčastnilo 159 tisíc mužov a žien. Hovorí sa, že ide o najväčšie bojové vylodenie v dejinách. Aby sme boli presní, -hovorí sa, že ide najväčšie uskutočnené vylodenie. Vylodenia Červenej armády na japonskom ostrove Hokkaido sa malo zúčastniť takmer 400 tisíc vojakov. Toto vylodenie sa však napokon nekonalo, lebo Japonci poučení totálnou porážkou v Mandžusku sa stretu s ČA vyhli a radšej pár dní pred vylodením podpísali úplnú a bezpodmienečnú kapituláciu.

Invázia Američanov a Britov /a ich spojencov/ do Normandie bola najväčšou bojovou vyloďovacou operáciou. Nešlo však o najväčší presun vojakov cez more v dejinách. V kanáli La Manche sa v 1940 odohrala oveľa väčšia čiastočne bojová operácia. Pod nemeckou paľbou sa pri nej podarilo z francúzskeho Dunkerque do Británie presunúť 338 tisíc britských a francúzskych vojakov. Teda dvojnásobne vyšší počet vojakov, ako sa potom o 4 roky presúval cez more opačným smerom.

Vylodenie v Normandii bola dôležitá operácia, ktorá urýchlila kapituláciu Nemecka. Dnešní prepisovači histórie však z nej urobili úplne tú najväčšiu a najdôležitejšiu operáciu 2.sv.vojny – čo je samozrejme, nezmysel. Operácia sa odohrala poriadne po termíne splatnosti, -keď mohla rozhodnúť o osude vojny. V lete 1944 síce pomohla, no porážka Nemecka bola vtedy už nezvratná. Veď Červená armáda už bojovala na územiach Nemeckej ríše, vo Východnom Prusku a za pár týždňov bola „na predmestí“ Berlína.

Východný front t.j. front nemecko-sovietsky viazal v 1944-5 spolu 72% nemeckých divízií. Západný front a ostatné fronty /Afrika, Balkán, južné Taliansko, Nórsko…/ viazal 28% nemeckých divízií. Nemecké divízie na Západe boli zložené z prestarnutých vojakov a dobrovoľníkov z rôznych kolaborujúcich krajín. Jediná skutočne kvalitná pešia nemecká divízia bránila pláž neskôr nazvanú Omaha. Nečudo, že práve na tejto pláži sa invázia takmer nepodarila.

Medzi dobrovoľníkmi, bojujúcimi na strane Nemecka z kolaborujúcich krajín boli aj banderovci a príslušníci Waffen SS z Ukrajiny. – Ktovie, koho a prečo bude dnes na slávnosti v Normandii oslavovať ukrajinský prezident Zelenskij. – Budú to jeho krajania – bandrovci v nemeckých uniformách alebo tí, čo ich tam porazili, – Američania a Briti bojujúci vtedy ako spojenci Ruska, resp. ZSSR ?

Chorvátski a albánski fašisti spolubojovníkmi

20.06.2024

Problém niektorých čitateľov blogov je ich percepčná prvoplánovosť. Články otvárajú, ak sa v titulku objavia mená vrcholných politikov alebo ak ide o klebety /napr. kto koho kde nahradí…/. Ak čítajú aj čosi iné, náročnejšie, potom aj tak v diskusii reagujú ako Pavlovove psíky-podmienenými reflexami. Napríklad na slovo „Srbi“ reagujú slovom [...]

„Srbe na vrbe-Kosova=Albania…“

20.06.2024

Včerajší duel futbalových ME Chorvátsko-Albánsko bol zaujímavý nielen dramatickým priebehom zápasu dvoch ohnivých balkánskych tímov ale aj extrémne zriedkavou zhodou názoru fanúšikovských táborov oboch mužstiev v jednej veľmi veľmi nepeknej veci. Tisíce Chorvátov a tisíce Škiperov -Albáncov v niektorých momentoch svorne kričali heslá ako „Srbe na vrbe“ [...]

O /ne/vylodení Červenej armády na Hokkaido

07.06.2024

O máločom sa na Slovensku vie tak málo, ako o vyloďovacích operáciách Červenej armády na Ďalekom východe-na Sachaline, na Kurilách a na Hokkaido. Blogovanie nie je platforma, aby sa o týchto aktivitách ČA na konci 2.sv.vojny písalo podrobnejšie. Preto tu a teraz poskytnem aspoň pár heslovitých informácií. ZSSR na základe prísľubu z Jalty /i keď v rozpore so [...]

blesk, búrka, blesky, počasie

Pozor na vietor a prudký dážď. Meteorológovia varujú pred búrkami

21.06.2024 22:00

Na území celého Slovenska hrozia v piatok večer aj v sobotu búrky.

Medveď hnedý

Útoky medveďov na človeka v Japonsku sa množia. Ďalšou obeťou je stavebný robotník

21.06.2024 20:41

Medveď pravdepodobne zabil stavebného robotníka (58) v Japonsku. Muža našli v lese v prefektúre Nagano s rozsiahlymi poraneniami hlavy a chrbta.

vojna na Ukrajine, hroby, Charkov

NYT: Veľa mužov na Ukrajine sa skrýva. Obávajú sa, že ich nevycvičených pošlú na smrť

21.06.2024 18:35

Na Ukrajine žije mnoho mužov, ktorí sa skrývajú. Majú strach z odvodov do armády na obranu krajiny proti ruskej invázii. S niekoľkými z nich hovoril denník The New York Times (NYT).

Viktor Orbán

Nemecko už podľa Orbána 'nevonia a nevyzerá rovnako', zmenilo sa na multikultúrny svet

21.06.2024 18:21

Maďarský premiér Orbán počas návštevy Berlína povedal, že Nemecko sa v dôsledku migrácie zmenilo na "pestrofarebný, multikultúrny svet".

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 464
Celková čítanosť: 2060274x
Priemerná čítanosť článkov: 4440x

Autor blogu

Kategórie