Založ si blog

Čo nové na ukrajinskom fronte ?

Chvíľu som sa odmlčal, lebo Pravda začala o vývoji na ukrajinskom fronte prinášať celkom čerstvé a tu a tam aj vecné informácie, bez hrubého ideologického banderovského balastu a dezinformácií ukrajinskej tajnej služby /SBU-CIPsO/.

V posledných 2-3 dňoch sa však zase začali množiť staré zlozvyky našich médií /vrátane Pravdy/ : robenie somára z komára, výmysly o tisícových ruských denných stratách, o hrdinských ukrajinských protiofenzívach, o nepolapiteľných námorných dronoch, ničiacich ruské lode a pod. Tak som sa rozhodol mlčanie na chvíľočku prerušiť.

Viem, ruská vojenská stratégia je dnes na Ukrajine krajne nečitateľná, nepredvídateľná. Taká ale vždy bola a dodnes je ruská vojensko-politická doktrína. Konať prekvapivo ! Zelenskij a spol. a generalita NATO nevedia, čo si o Rusoch majú myslieť. Nechápu, prečo Rusi najprv rozbehli ofenzívu na Charkov a potom ju utlmili. Nevedia, prečo Rusi pri Charkove prerazili front s troma prápormi -no potom, keď mohli použiť naplno svoje vopred pripravené divízie a dokončiť akciu v centre Charkova, zrazu zvolnili. Uspokojili sa s tým, že Ukrajinci stiahli ku Charkovu strategické rezervy z iných častí frontu, z Odessy, Nikolajeva, Chersonu, Časov Jaru a i. – a dali ich ruskému delostrelectvu ako na podnose. Ruské delostrelectvo teraz Ukrajincov decimuje v mäsovom mlynčeku po 1800-2000 vojakov denne.

Čert sa má vyznať v tých Rusoch. Pred 5 dňami zasiahli všetky funkčné vojenské letiská na Ukrajine. V Chmelnickom pri tom poškodili prvé F-16 ky ukryté v hangároch. Včera zničili ďalšie bázy pre F-16 a opätovne /po náročnej obnove/ zmenili podzemné mestečko v Javorove na ruiny. O život tam údajne prišlo 120 vojenských špecialistov a dôstojníkov z krajín NATO. Bez toho, aby zasiahli do reálneho boja, boli zneškodnení aj niekoľkí ukrajinskí piloti, vycvičení v USA.

Ukrajinské tajné služby prostredníctvom svetových médií dávajú v týchto dňoch do obehu legendu, podľa ktorej sa v septembri, po dodaní kritického množstva F-16, ATACMS, Patriotov, Storm Shadows, delostreleckej munície a pod. má rozbehnúť nová VEĽKÁ UKRAJINSKÁ PROTIOFENZÍVA. Majú sa do nej zapojiť aj novomobilizovaní ukrajinskí vojaci potom, čo v lete prejdú najzákladnejším bojovým výcvikom. Protiofenzíva by mala pred jesennou rasputicou a zimou vrátiť do ukrajinských rúk nejaké tie nedávno stratené územia a zlepšiť náladu ukrajinského obyvateľstva. Zelenského a jeho západných sponzorov totiž desí rastúci odpor Ukrajincov k vojne a rastúce výzvy na začiatok reálnych mierových rokovaní.

Západní analytici z okolia ISW však popri legende o novej ukrajinskej protiofenzíve púšťajú do obehu aj inú, diametrálne odlišnú /dez/ informáciu. Podľa nej bola celá tá ruská ofenzíva na Charkov a Časov Jar iba humbug. Bol to iba pláštik na zakrytie skutočnej -v tomto roku ťažiskovej-ruskej ofenzívy: totiž vylodenia sa pri Odesse a obsadenia Odesskej oblasti až po Podnestersko. Americké a britské služby údajne majú rukolapné dôkazy o zhromažďovaní desaťtisícových ruských úderných oddielov a rezerv. Tie by mali získať Odessu a pozbaviť Ukrajinu čiernomorského pobrežia. A pozor, mali by to urobiť ešte v lete /júl-august/.

Čertovsky nepredvídateľní Rusi. Lebo možné je aj to, že skutočný smer hlavného úderu OS RF bude predsa len smerovať na Charkov. V tomto prípade je zastieracím manévrom práve zhromažďovanie síl v smere na Odessu.

Nech je akokoľvek, pravda je taká, že obrovská dĺžka frontu nedovoľuje Ukrajincom použiť nikde nejaké závažné úderné kliny. Ukrajinci síce v týchto dňoch dostávajú viac munície, viac presných a dlhšie letiacich striel, viac ľudí a tiež F-16 a pod. – no napätú, labilnú situáciu na fronte to nevyrieši. Tak ako pri Charkove, tak aj kdekoľvek na frontovej línii stačí Rusom zaútočiť s relatívne maličkým počtom vojakov /2-3 prápory/ a front sa už aj láme. Ukrajinci potom nevedia, kde im hlava stojí, presúvajú rezervy z miesta na miesto, lepia dieru za dierou.

Na ukrajinskom fronte je to momentálne hra ruskej mačky s ukrajinskou myšou. Pre Zelenského a spol. bezútešná, bezperspektívna opotrebovacia hra. Hra, ktorú by zmysluplne ukončilo iba okamžité prímerie a začiatok rokovaní o trvalom mieri na báze súčasnej vojenskej a politickej reality, -na báze súčasného status quo.

Zelenský k prímeriu a rokovaniam ale nechce pristúpiť. Radšej saˇďalej hrá svoju hroznú vojnovú hru. Gembler z Kyjeva nemá dosť vlastných síl, aby veci zastavil a zmenil. Nájde sa na Ukrajine niekto, kto mu pri tom „pomôže“ ?

Chorvátski a albánski fašisti spolubojovníkmi

20.06.2024

Problém niektorých čitateľov blogov je ich percepčná prvoplánovosť. Články otvárajú, ak sa v titulku objavia mená vrcholných politikov alebo ak ide o klebety /napr. kto koho kde nahradí…/. Ak čítajú aj čosi iné, náročnejšie, potom aj tak v diskusii reagujú ako Pavlovove psíky-podmienenými reflexami. Napríklad na slovo „Srbi“ reagujú slovom [...]

„Srbe na vrbe-Kosova=Albania…“

20.06.2024

Včerajší duel futbalových ME Chorvátsko-Albánsko bol zaujímavý nielen dramatickým priebehom zápasu dvoch ohnivých balkánskych tímov ale aj extrémne zriedkavou zhodou názoru fanúšikovských táborov oboch mužstiev v jednej veľmi veľmi nepeknej veci. Tisíce Chorvátov a tisíce Škiperov -Albáncov v niektorých momentoch svorne kričali heslá ako „Srbe na vrbe“ [...]

O /ne/vylodení Červenej armády na Hokkaido

07.06.2024

O máločom sa na Slovensku vie tak málo, ako o vyloďovacích operáciách Červenej armády na Ďalekom východe-na Sachaline, na Kurilách a na Hokkaido. Blogovanie nie je platforma, aby sa o týchto aktivitách ČA na konci 2.sv.vojny písalo podrobnejšie. Preto tu a teraz poskytnem aspoň pár heslovitých informácií. ZSSR na základe prísľubu z Jalty /i keď v rozpore so [...]

Medveď hnedý

Útoky medveďov na človeka v Japonsku sa množia. Ďalšou obeťou je stavebný robotník

21.06.2024 20:41

Medveď pravdepodobne zabil stavebného robotníka (58) v Japonsku. Muža našli v lese v prefektúre Nagano s rozsiahlymi poraneniami hlavy a chrbta.

vojna na Ukrajine, hroby, Charkov

NYT: Veľa mužov na Ukrajine sa skrýva. Obávajú sa, že ich nevycvičených pošlú na smrť

21.06.2024 18:35

Na Ukrajine žije mnoho mužov, ktorí sa skrývajú. Majú strach z odvodov do armády na obranu krajiny proti ruskej invázii. S niekoľkými z nich hovoril denník The New York Times (NYT).

Viktor Orbán

Nemecko už podľa Orbána 'nevonia a nevyzerá rovnako', zmenilo sa na multikultúrny svet

21.06.2024 18:21

Maďarský premiér Orbán počas návštevy Berlína povedal, že Nemecko sa v dôsledku migrácie zmenilo na "pestrofarebný, multikultúrny svet".

parlament, nrsr, NR SR,

Voľby by v júni vyhral Smer tesne pred Progresívnym Slovenskom

21.06.2024 17:29

Do parlamentu by sa dostalo sedem politických subjektov.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 464
Celková čítanosť: 2060270x
Priemerná čítanosť článkov: 4440x

Autor blogu

Kategórie