Založ si blog

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu.

Jednou z výnimiek je zničenie podzemného bunkra, kde sídlil GŠ OS UA armádnej skupiny Juh. Bunker sa nachádzal neďaleko žel.stanice. Od dnes rána z trosiek vynášajú desiatky mŕtvych dôstojníkov-ukrajinských aj zahraničných. Okrem tohto raketového úderu /Iskander ?/ bola zničená aj základňa na odpaľovanie protilodných rakiet Neptun R-36O. Raketové údery OS RF neboli konfrontované takmer so žiadnou ukrajinskou PVO. Nedostatok munície ?

Mocenský vývoj sveta v súčasnosti tvorí viacero ohnísk, nielen to ukrajinské. Aktuálne považujem za veľmi dôležité, že čínsky prezident Si-Tin-pching navštívi v najbližšom čase Srbsko, aby v Belehrade potvrdil praktické kroky ku vstupu Srbska do BRICS. /Čínsky vodca v rámci európskej návštevy príde aj do Paríža a Budapešti, no pobyt v Belehrade bude asi politicky najvýznamnejší/.

Vstup Srbska do BRICS, ak sa naozaj zrealizuje, povedie k obrovským geopolitickým presunom, nielen v našom takpovediac okolí, aj v Európe a vo svete ako takom. Vstup Srbska do BRICS bude udalosť, aká ovplyvní aj vývoj konfliktu na Ukrajine: určite viac, ako používanie F-16 či ATACMS banderovcami.

Návšteva čínskeho vodcu na Slovensku sa neplánuje. Naopak, plánuje sa ázijská cesta R.Fica. Tá však bude mať skôr obchodno-ekonomický charakter. Úspech Ficových rokovaní bude však môcť následne – v perspektíve 2-3 rokov viesť k podobným ambíciám, než aké má Srbsko vo vzťahu k BRICS. Slovensko trochu mešká. Až teraz nastupuje na cestu k multipólovému svetu. Na cestu, na ktorej už Budapešť a Belehrad prešli dobrý kus cesty. – Vraví sa však, že radšej neskoro ako nikdy.

Pre tých, čo predsa len čakajú čosi aj z ukrajinských frontov iba heslovite: na predmestí Časov Jaru bola zničená špeciálna úderná jednotka ukrajinskej vojenskej rozviedky, Očeretino, Berdiči, Semonovka boli úplne vyčistené od zvyškov banderovcov; z obce Keramik sa OS UA stiahli a v Rabotine na hlavnej budove veje ruská zástava. OS UA na druhej strane obsadili jeden z mnohých riečnych ostrovčekov pri Chersone. Ukrajinci to vydávajú za dobré znamenie, hoci ide možno iba o dočasný zisk v tzv. sivej zóne nikoho. Menej úspešne sa OS UA viedlo pri dvoch včerajších a nočných útokoch na Krym pomocou ATACMS. OS RF oznamujú, že všetky tieto „zázračné“ strely boli zlikvidované ešte pred zásahom do cieľa.

OS UA majú nádej, že sa veci zmenia k lepšiemu. Zbierka „občanov“ SR na zbrane pre Ukrajinu už totiž dosiahla 4 mil. eur. Nuž a to je spolu s 60 mld USD z USA pre Zelenského naozaj citeľná pomoc a podpora.

Prečo nekričíme, prečo tých Nemcov nepošleme do … ?

21.05.2024

Pred dvoma-troma dňami sa v našich médiách objavilo na ministra Blanára nezvyčajne tvrdé stanovisko proti výrokom nemeckého vplyvného politika J.Weingartena, poslanca Bundestagu za vládnu SPD. Weingarten nadviazal na podobné vyjadrenie generála v.v. Bundeswehru Klausa Wittmanna a na takmer totožné návrhy iného poslanca Bundestagu Rodericha Kiesewettera. O tom, že nejde o [...]

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

SR NRSR 12. schôdza zasadnutie BAX

Upokojiť atmosféru a neeskalovať! Aká je cesta k zmiereniu po atentáte?

21.05.2024 19:00

Zhodne odsudzujeme tých, ktorí cez atentát mobilizujú proti druhému táboru, či tých, ktorí ho ticho schvaľujú. Nájdeme (ďalšie) riešenia? Zapojte sa do pokračovania diskusie!

NRSR, parlament, poslanci

Poslanci schválili rozsiahle zmeny v zákone o Fonde na podporu umenia

21.05.2024 18:22

O poskytnutí peňazí z Fondu na podporu umenia bude po novom rozhodovať rada fondu.

medveď

Pre výskyt medveďa sa bude po novom vyhlasovať mimoriadna situácia. Parlament schválil aj riešenia na jeho elimináciu

21.05.2024 18:03

Poslanci Národnej rady prijali zrýchlene novelizáciu zákona o ochrane prírody a krajiny, ako aj o novelu zákona o civilnej ochrane obyvateľstva.

Kaliňák, Šutaj Eštok,  Gašpar

Otázka komplicov atentátnika je otvorená. Jeho profil na Facebooku vymazala Meta, ale obsah bol podľa Šutaja Eštoka zmazaný skôr

21.05.2024 17:34, aktualizované: 19:07

Polícia naďalej pracuje aj s verziou, že atentátnik mal komplicov. Naznačil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 459
Celková čítanosť: 2034115x
Priemerná čítanosť článkov: 4432x

Autor blogu

Kategórie