Založ si blog

Rusi začali ofenzívu na Tonnenkoje a Orlovku-Zelenskij žiada Západ,aby sa nebál PORÁŽKY RUSKA

Informácie, ktoré k nám prichádzajú z frontov na Donbase a od vrchnosti z Kyjeva sú neraz paradoxné ba až komicky protichodné. Tak je tomu aj dnes. Kým vojnoví korešpondenti a analytici konštatujú ďalší ruský postup, najnovšie v smere na Tonnenkoje a Orlovku, zatiaľ ukrajinský prezident Zelenskij hovorí o blížiacej sa ofenzíve Ukrajiny na Čiernom mori. Zelenskij sa čuduje, prečo na Západe prevláda názor, že Ukrajina svoju vojnu s Ruskom prehrá. Tento defetizmus je podľa bývalého televízneho komika spojený so strachom Európanov veriť v porážku Ruska. Západniari sa až geneticky boja Ruska, nevedia si predstaviť jeho porážku, jeho koniec. Úlohou Ukrajiny je vyliečiť Západ z tohto defetistického strachu. Poslaním benderovcov je presvedčiť Američanov, Britov, Francúzov, Nemcov…, že sa Rusko dá poraziť, rozbiť, zničiť a raz a navždy zniesť z povrchu zemského.

Poďme však s kuriózneho sveta Zelenského ideí do vojenskej reality. Na doneckom smere, ako je už hore uvedené, nastúpili OS RF vo smere Tonnenkoje, Orlovka, Urožajnoje. Významnú pomoc pozemným jednotkám RF tu poskytujú kĺzavé bomby FAB, ktoré ruské lietadlá pušťajú na opevnené pozície banderovcov z bezpečnej vzdialenosti. Svoje však robia aj delostrelci. Napr. posádky 2S4 „Tulip“ 30.delostreleckej brigády v Urožajnomu docielili priamy zásah muničného skladu Ukrajincov.

Na avdejevskej časti frontu ukrajinská pechota údajne v celých čatách odchádza do zajatia. Ofenzíva OS RF v smere na Časov Jar je tak jednoduchšia. No nie úplne, lebo OS UA premiestnil do tejto oblasti najkvalitnejšie skupiny dronových operátorov. Rusi sa pred dronovými útokmi musia mať na pozore najmä na otvorených priestranstvách tunajších polí a stepí.

Po páde Avdejevky sa pre Ukrajincov stalo zbytočné držať malé časti zničenej dediny Stepnoje. Ruskí vojenskí prieskumníci zistili, že ich banderovci úplne opustili a stiahli sa aj z okolia Stepného.

V chersonskej časti frontu ruskí míneri čistia znovu získané Krinky, berú do zajatia v bunkroch zabudnutých ukrajinských mariňákov. Ukrajincom sa ale stále darí držať sa na malých ostrovoch v pomerne širokom toku rieky Dneper. V zaporožskom smere sa ruský postup spomalil-Rusi narazili na husté mínové polia vybudované oboma stranami vojenského konfliktu. Ukrajinci presúvajú posily do Orechova, kde čakajú hlavný smer event. ruskej ofenzívy. V kupjanskom smere sa pri obci Pobeda Ukrajinci pokúsili o protiofenzívu. Boli však zastavení a nútení vrátiť sa na pôvodné pozície. Južne od Marinky došlo k útoku na dedinu Novomichajlovka. Tu včera ruská artiléria pracovala na Ukrajincoch neďaleko diaľnice na Ugledar.

Vojenské kruhy v Pentagone varovali GŠ OS UA, aby viac šanoval západnú techniku. Vysoká „spotreba“ techniky a munície je podľa Pentagonu väčší problém muničnej a zbraňovej krízy Ukrajincov, než pokles dodávok munície a techniky zo Západu. Zanedbávanie údržby a opráv sa podľa Pentagonu môže stať pre OS UA osudné.

Zelenskij a jeho generáli vkladali v posledných týždňoch nádeje do novej vlny mobilizácie. Podľa správ na ukrajinsko-ruských sociálnych sieťach /“Telegram“/ sa však do dneška miesto milióna resp. 350-500 tisíc mužov podarilo zabezpečiť iba 8 tisíc čerstvých brancov a plus k tomu 2 tisíc vojakov, ktorí sa po vyliečení zranení môžu vrátiť na front.

Nuž veru s jednou či dvoma novými brigádami Kyjev na frontoch veľa vody nenamúti.

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Peter Pellegrini

Pellegrini: Hovoríme nie rušeniu právu veta, migračným kvótam, hovoríme áno mierovým inicatívam a solidarite v EÚ

01.05.2024 15:15

Na Sviatok práce, sa už nemusí hovoriť o vysokej nezamestnanosti, ale o potrebe dobrej práce za dobrý plat, uviedol budúci prezident Pellegrini.

Hrad / Likava /

Hrad Likava obnovia za milióny eur. Areál sprístupnia viac verejnosti, pribudne aj novinka

01.05.2024 15:15

Žilinský samosprávny kraj financie získal z projektu slovensko-českej cezhraničnej spolupráce.

Kyrgyzstan Summit CIS

Po masakre pri Moskve Putin vyháňa z Ruska Tadžikov. Mohol by podmínovať pevnú pôdu pod ich prezidentom?

01.05.2024 15:00

Občania Tadžikistanu majú veľký problém dostať sa cez ruské štátne hranice. Aké dôsledky môže mať nehostinnosť Ruska pre vývoj v ich krajine?

Čaňa

Po požiari príbytkov v Čani umiestnili v miestnej telocvični 45 ľudí vrátane 24 detí

01.05.2024 14:57

Obec podľa starostu zatiaľ mimoriadnu situáciu neplánuje vyhlásiť.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 456
Celková čítanosť: 2013614x
Priemerná čítanosť článkov: 4416x

Autor blogu

Kategórie