Založ si blog

Porážka Západu: „La Défaite de l´Occident“

Začnem stručnou informáciou z frontu: Najlepšia brigáda OS UA -3. útočná brigáda, bola Syrským prerotovaná do Avdejevky. Stane sa mimoriadne výživným mäsom v tamojšom Zelenského mlynčeku na mletie nešťastných Ukrajincov. Príchod elitných posíl oznámil veliteľ obrany Avdejevky gen. Tarnovskij. Posilám osobne velí vrchný veliteľ OS UA generál Syrskij. Dva pokusy o prerazenie operatívneho obkolesenia Avdejevky sa mu zatiaľ nepodarili. A čo je horšie, do Avdejevky prevelené posily už začali chýbať na arťomovskom fronte. Tu sa Rusi chystajú od Časov Jaru pohnúť v smere na Kramatorsk.

Analytici očakávajú, že Tarnovskij a Syrskij teraz asi stiahnu preživších vojakov 110, brigády z východnej nechránenej časti mesta a spolu s 3.útočnou brigádou sa nimi opevnia v samotnom centre mesta, najmä na ulici Gruševskej. Elitná 3.útočná brigáda bola zatiaľ v zálohe pre prípad útoku na Kramatorsk. Kramatorsk takto zostal nechránený, čo je dosť veľký hazard. Vojensky nezmyselné rozhodnutie, ale taký je rozkaz „veľkovojvodcu“ Zelenského.

Ukrajinskí a ruskí analytici uvažujú o stratégiách pre tento rok. Podľa nich sa s príchodom nevycvičených a demotivovaných novomobilizovaných Ukrajincov na front pokúsia Rusi o mohutnú protiofenzívu na všetky slabé miesta ukrajinskej obrannej línie, kryté novomobilizantmi. Cieľom bude rozšíriť nárazníkov zónu zvanú „Línia Charkov-Nikolajev-Odessa“. Ak sa Charkov a Odessa nevzdá, bude potrebné získať ich ťažkými pouličnými bojmi, pri ktorých budú mestá zo 40-60% zničené. – Práve kvôli apokalyptickým predstavám o budúcnosti takýchto miest by podľa analytikov bolo lepšie vyhlásiť prímerie a dosiahnuť cieľovú ochranu ruských území pred ukrajinským ostreľovaním diplomatickou cestou.

To, čo sa dnes odohráva na ukrajinských frontoch, je predmetom záujmu nielen vojenských stratégov ale aj geopolitikov, filozofov a sociológov. Jedným z nich je francúzsky filozof, sociológ, demograf a prognostik Emmanuel Todd. Todd sa stal známy v 70-tych rokoch, keď predpovedal koniec sovietskeho impéria. V januári tohto roka vydal Todd ďalšie prognostické dielo. Ihneď vzbudilo veľkú pozornosť. Veď už len jeho názov: „Porážka Západu“ je pre nás na Západe desivo zaujímavý. Pre tých, čo majú radi širší resp. hlbší pohľad na to, čo sa aktuálne na frontoch a vo svete deje dovolím si aspoň malý exkurz do Toddovej knihy.

  • NEPOVINNÁ ČASŤ – IBA PRE POKROČILÝCH:

Podľa Todda sa udalosti na Ukrajine pre bystrejšiu časť elít na Západe menia na jednu veľkú katastrofu. Todd hovorí, že kedysi veľké Nemecko a veľké Francúzsko sú dnes čoraz menej schopné brániť svoje ekonomické záujmy v Európe. Samoľúba bojovnosť Britov a typicky slovanská neústupnosť ukrajinských a poľských Slovanov vedie Európu do slepej uličky. Čím ďalej, tým je užšia a východisko z nej je tým menej pravdepodobné.

Západ je šokovaný z toho, že ani pod náporom tých najkrutejších sankcií sa ekonomika Ruska nerozsypala, podpora Putinovej vlády neklesla, k žiadnemu majdanu nedošlo. Rusi sa nevzbúrili proti Kremlu ani pre nedostatok hamburgerov, ani pre nedostatok Apple Pay. USA a EU nedokážu vyrobiť pre Ukrajincov toľko munície, aby sa to aspoň priblížilo produkcii ruskej vojensko-priemyselnej mašiny. Hoci sú teoretické prijmy Západu takmer 100 x vyššie ako teoretické prijmy RF, nevie si Západ s Moskvou poradiť. Keď k tomu prirátame neochotu Turecka a Indie zapojiť sa do embarga na ruskú ropu a plyn-ba naopak, ich úsilie vyvážať ruské energonosiče do sveta po kadejakých „krivoľakých“ cestičkách je veľké, -obraz o mizérii Západu je jasný.

Väčšina sveta sa do ťaženia Západu proti Rusku nezapojila. Buď sa na dianie iba pasívne díva, alebo dokonca s RF tajne či menej tajne spolupracuje. Priam smiešne vyznievajú staré vyjadrenia nebohého Johna McCaina, podľa ktorého Rusko nie je nič iné, iba jedna veľká pumpa na ropu. Podobne smiešne je vyjadrenie ex-prezidenta Obamu, že sankciami roztrhá ruskú ekonomiku na kusy. Ajhľa, teraz „čerpacia stanica na ropu-Rusko“ vyrába hypersonické strely, ktoré USA nielenže nevedia samé vyrobiť ale ani za pomoci špionáže opajcnúť. Ruské HDP tajuplne rastie a záujem vstúpiť do rusko-čínskeho klubu BRICS neustále silnie.

Na Západe sa elity slaboducho uspokojujú povrchnými klišé a klebetami o vláde V.V.Putina. Todd týmto pseudo-intelektuálom pripomína fakty. Iba v období 2000-2017 sa úmrtnosť na alkoholizmus v RF znížila z 25 na 8 ľudí na 100 tis.obyvateľov. Dvoj-trojnásobne sa znížil počet vrážd a samovrážd. Dojčenská úmrtnosť klesla z 19 na 1000 pôrodov na 4,4 na 1000 pôrodov. Dojčenská úmrtnosť v USA je mimochodom 5,5 na 1000 pôrodov. RF z takmer trojnásobne menším počtom obyvateľov ako USA má k dispozícii rovnaký zbrojný arzenál ako USA. Ako je to možné ? Todd vidí vysvetlenie v rozvinutom technickom vzdelaní Rusov oproti ľuďom na Západe. V RF má VŠ vzdelanie technického smeru 23%, v USA je to iba 7%. Vďaka tomu Rusi držia s oveľa bohatšími a ľudnatejšími USA paritu vo vede, výskume, technike, technológiách, vrátane vojenských technológií.

Technická vyspelosť RF je však iba jedna stránka jej schopnosti úspešne čeliť Západu. Druhou, možno ešte dôležitejšou silou Ruska je jeho hodnotová ukotvenosť v tradíciách ľudu. Rusi s podporou veľkej väčšiny sveta odmietajú hodnotový systém Západu, opierajúci sa o globalizačný neoliberalizmus. Západ so svojim LGBTI, „me too“, gender, multikulti a extrémne envirnomentalistickou agendou, so svojimi kampaňami BML umožňujúcimi mestskej spodine zdôvodňovať rabovanie a pod. – je pre drvivú časť svetovej populácie nepochopiteľný a je ňou hodnotovo silno odmietaný.

Etika súčasných elít Západu je však navyše odmietaná nielen okolitým svetom, ale aj vlastnými masami ľudí na Západe. Elity sa nepriateľsky stavajú voči tradíciám vlastných ľudových más. Toto, a práve toto je podľa Todda z hľadiska životaschopnosti Západu vec najnebezpečnejšia. Totálny hodnotový odklon elít od más, to je to, čo môže USA zabiť.

V Európe, v Nemecku a Francúzsku a i. majú elity od elít v USA istý fázový posun. V Európe ešte medzi elitami a masami nie je taká hodnotová priepasť ako v USA. Preto má Európa podľa Todda ešte šancu. Aby ju využila, mala by sa voči USA viac emancipovať, viac „degaulle-izovať“. A mala by nadviazať aj na tisícročné tradície a trajektorie rozvoja Európy resp. Euroázie ako takej. V rámci toho by mala obnoviť aj obojstranne výhodné väzby s Ruskom a Áziou. Väzby ekonomické, obchodné, ale aj spoločenské a hodnotové.

Todd uzatvára-ak chce Európa prežiť, potrebuje svoju vlastnú cestu vývoja, nie slepé nasledovanie USA. Európa sa jednoducho potrebuje vrátiť k dedičstvu veľkého Charlesa de Gaulla. Žiadna orientácia na vojna či „stret civilizácií“, žiaden Huntington. Miesto toho mierová multipolarita a orientácia na priateľstvo a spoluprácu na všetky svetové strany.

Sankcie proti Rusku trafili „tesne vedľa“…

21.07.2024

Koncom tohtoročnej jari EU výrazne zvýšila nákupy ruskej ocele a železa. Import dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2022. RF obnovila svoj status najväčšieho exportéra do EU pre túto komoditu. Iba v mesiaci máji RF exportovala do EU kovy a výrobky z nich do EU v hodnote 373,1 mil. eur. Medziročný nárast je + 1.2% a medzimesačný nárast dokonca + 29%. Polotovary zo železa a [...]

Ako to bolo s nepísanými dohodami Ruska a USA v časoch Jeľcyna

10.07.2024

Americké ministerstvá zahraničia a obrany postupne uvoľňujú niektoré donedávna ešte tajné dokumenty, týkajúce sa udalostí spred 30 rokov. Americký Národný bezpečnostný archív zverejnil v týchto dňoch časť dokumentov týkajúcich sa vzťahov USA a RF vo vtedajších časoch. Medzi nimi sú to i dokumenty, spojené s plánom rozširovania NATO na Východ. Podľa dokumentov v [...]

Rusi zasiahli riadiace centrum GRU susediace s detskou nemocnicou v Kyjeve

08.07.2024

Dnes ráno tri vlny vzdušných raketovo-dronových útokov zasiahli viaceré miesta na UA, vrátane Kyjeva. V Kyjeve sa ruské rakety trafili do rozhodovacieho centra ukrajinských bezpečnostných síl SBU/GRU, nachádzajúce sa v nenápadnej budove a v podzemných bunkroch bezprostredne susediacich s detskou nemocnicou Ochmatdet. Útok na bezpečnostné centrum sa uskutočnil v pondelok ráno, [...]

Boris Susko, minister spravodlivosti

Susko dostal od EK mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s EK vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.

počasie, teplo, horúčavy, leto, kúpanie

Slovensko opäť potrápia horúčavy, teplota môže počas víkendu vystúpiť až na 36 stupňov

27.07.2024 11:27

Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy druhého stupňa.

Austria Tokyo Olympics Belarus Runner

Stovky Slovákov možno teraz zo Schwechatu neodletia na dovolenku. Čo im hrozí na rakúskom letisku?

27.07.2024 11:00

Rakúska polícia nasadí takmer 700 svojich príslušníkov, ktorí majú úlohu zabrániť narušeniu plynulého fungovania veľkého letiska.

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 471
Celková čítanosť: 2101677x
Priemerná čítanosť článkov: 4462x

Autor blogu

Kategórie