Založ si blog

Generáli zlyhali-zachránia Zelenskému krk plukovníci ? Časov Jar padol ?

Zelenskij sa v poslednom čase vyjadril, že urobil personálne zmeny v armáde preto, aby zmenil charakter konfliktu a dal mu nový smer. Podľa Zelenského nesmú ukrajinské sily pripustiť akúsi stagnáciu na bojisku. Miesto úvah o prechode do strategickej obrany treba naopak, pokračovať v dynamickom pohybe. Zelenskij si myslí, že len tak presvedčí Západ o užitočnosti jeho investícií do ukrajinskej ekonomiky a armády. Zmeny vo vedení OS UA majú zoslabiť čisto vojenský technokratický pohľad na riadenie bojov. Miesto technokratických generálov sa dostanú k slovu velitelia, ktorí chápu politický rozmer svojich akcií. Ktorí vedia, že aj zdanlivo nezmyselné držanie pozícií napr. v Avdejevke má silný motivačný význam. Vnútropolitický no najmä zahraničnopolitický.

Tento postoj má už aj praktický odraz na bojisku. Syrskij s okamžitou platnosťou nariadil mohutný prísun rezerv do Avdejevky. Všetky slabé stránky OS UA sa rotáciou nahrádzajú za to najlepšie, čo ešte má Kyjev k dispozícii. Zelenskij a Syrskij sa rozhodli Avdejevku nevydať a brániť ju za každú cenu. Aj za cenu vyčerpania posledných zásob munície, ktorá Ukrajine vydrží t.č. podľa amerického ISW do polovice marca.

Zelenskij vie, že politizáciu bojov so starými striktne vojensky mysliacimi kádrami nedosiahne. Pre tento účel sa majú do vedenia OS UA dostať mladé ambiciózne kádre, ochotné ísť aj do veľmi krvavých a vojensky nezmyselných bojov. Do dôležitých funkcií sa dostanú mladé pušky, odchované na vojenských univerzitách na Západe. V pozícii Syrského úzkeho okruhu najvyšších veliteľov troch generálov vymenia traja plukovníci. Oni majú dodať akciám pohyblivosť. Otázkou je, či pod ich velením sa bude ukrajinská armáda pohybovať vpred-alebo či sa naopak, nebude prinútená pohybovať vzad. Najmä ak jej stroskotajú príliš dobrodružne a voluntaristicky koncipované protiútoky.

Pokiaľ ide o správy z bojísk, z toho, čo zatiaľ prišlo zaujala najmä informácia o páde mestečka Časov Jar. Toto mestečko neďaleko od Arťomovska v smere na Kramatorsk malo pred vojnou takmer 15 tisíc obyvateľov. Dne v ruinách domov zostali už len desiatky zabudnutých starcov a invalidov. Obsadenie Časov Jaru ruskou armádou sa údajne odohralo bez väčších bojov. Ukrajinské vojsko a administratíva mesta opustili mestečko včera a odtiahli do Kramatorska. Ruské sily teraz v Časov Jare vykonávajú odmínovávanie a ženijné práce nevyhnutné na pohyb vojakov po meste.

Ak by bol pád mestečka Časov Jar definitívne potvrdený, znamenalo by to, že sa OS RF môžu konečne venovať dobýjaniu posledných dvoch dôležitých miest Donbasu, obsadených stále Ukrajincami-a síce Kramatorska a Slavjanska. Možné však je, že GŠ OS RF uprednostní pred trofejnými mestami Donbasu iné ciele – Kupjansk a Charkov. – Uvidíme.

Ešte dve perličky na záver. Autorom oboch je nádejný nový prezident USA Trump. Trump sa predvčerom najprv vysmial Bidenovi, nabádajúcemu Američanov nevoliť ex-prezidenta lebo je to vraj nebezpečenstvo pre existenciu USA ako takých. Trump Bidenovo vyhlásenie zbagatelizoval slovami, že Biden nevie, o čom hovorí. – Neverte mu, povedal Trump. – Veď Biden už ani sám nevie, či existuje alebo nie. Sám nevie, či je ešte živý a či už mŕtvy.

Včera Trump vyhlásil, že USA prestanú dodávať peniaze a zbrane ako dar, resp. ako grant. Každému, aj Ukrajine a Izraelu budú iba požičiavať a následne budú tvrdo vymáhať splátky. Trump vyhlásil, že krajiny meškajúce s platbami do pokladnice USA ale tiež do pokladnice NATO Spojené štáty pod jeho vedením nepodporia a v prípade napadnutia Ruskom im na pomoc neprídu. Naopak, – Trump vyhlásil, že USA dokonca budú podnecovať Rusko k tomu, aby s nimi Putin a spol. urobili krátky proces. Trump prehlásil, že v takomto prípade odporučí Rusom, aby si s takýmito americkými spojencami „urobili, čo chcú“.

S istým zveličením možno konštatovať, že sa vojna na Ukrajine chýli ku koncu. Koniec vojny nám signalizuje postoj USA, ktoré sa tradične na konci veľkých vojen pridávajú na stranu víťazov. Ak budúci prezident USA hovorí, že USA dokonca pomôžu Rusom poraziť Európu a Ukrajinu, nie je to nič iné, ako starý americký inštinkt pridať sa v čase, keď je o víťazovi už jasne rozhodnuté, – na stranu víťaza.

-Ako to teda bude ? Pridajú sa USA na stranu Ruska a znovu aj v tejto veľkej súčasnej vojne zvíťazia ? /Pozor -irónia, bloger to nemyslí úplne doslova…/.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Ozbrojené skupiny v Gaze ukradli z pobočiek banky 70 miliónov dolárov

04.05.2024 14:55

Palestínska banka, založená v roku 1960, je hlavnou finančnou inštitúciou v Pásme Gazy.

Zuzana Dolinková

Dolinková nevidí dôvod na jej odvolávanie. Avizovala nové benefity od poisťovní, možno aj na zuby

04.05.2024 14:30, aktualizované: 15:07

Rezort zdravotníctva podľa nej neprevzala v dobrom stave po minulej vláde.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2017809x
Priemerná čítanosť článkov: 4415x

Autor blogu

Kategórie