Založ si blog

Ruská armáda rozrezala Avdejevku na dve polovice-začína aj útok na Časov Jar

Rusi sa včera a dnes mohutným útokom priblížili k poslednej zásobovacej trase Ukrajincov do Avdejevky. Je to núdzová nespevnená „cesta“ vedúca cez lesíky a polia. Prejazd touto poľnou cestou, nonstop ostreľovanou ruským delostrelectvom je jednou veľkou životnou lotériou. Smerom k centru mesta sa bojuje o veľký sklad automobilov a požiarnu zbrojnicu. Kruh okolo Avdejevky sa uzatvára.

Postup Rusov v smere na Kupjansk sa naopak spomalil. Rusi obsadili niečo vyše tretiny mestečka Sinkovka. Bojuje sa i v obciach Berestovoje, Kislovka, Kotljarovka a Tabajevka. Na bočných smeroch frontu pri Arťomovsku postúpili OS RF v tzv. Popovskom lese, ktorý úplne ovládli. Pri obci Bogdanovka zničili a obsadili niekoľko zemných pevností. Boj tu bol prakticky ukončení a teraz ruská armáda už smeruje k mestečku Časov Jar. OS RF postupujú aj na druhom krídle arťomovského frontu – v smere na Kleščevku a Ivanovskij.

V chersonskej oblasti Rusi útočia na severnom brehu spojnice riek Dneper a Bug ale aj na pravom brehu Dnepra. Ukrajinské sily sú vystavené zdrvujúcim útokom pozdĺž celej 300 km dlhej línie frontu od Limanu po Oskorovku /na brehu Dneperskej priehrady/.

Dynamicky sa vyvíja aj situácia v ukrajinskom tyle. Bezpilotné ruské lietadlá a rakety dnes v noci mohutne zaútočili na sklady pohonných hmôt, vojenského materiálu a dielne na výrobu dronov v dunajských prístavných mestách Izmail a Reni. Útok na tieto mestá prišiel od mora, čo vyvracia tvrdenie Ukrajincov, že vďaka ich úderom na radarové plošiny sú už ruské útoky od Čierneho mora fakticky nemožné.

Letecké údery boli dnes v noci aj inde na Ukrajine. Jeden z najsilnejších bol zameraný na Charkov. Výsledkom je obrovský požiar v charkovskom sklade paliva. Ďalší úder zasiahol charkovskú kaviareň, v ktorej vysokí banderovskí dôstojníci práve oslavovali povýšenie gen.plk. Syrského do najvyššej vojenskej funkcie. Tretia strela zasiahla neďalekú ubytovňu ukrajinských dôstojníkov a ich rodín a ubytovňu príslušníkov banderovského dobrovoľníckeho nacbatu.

Najväčším problémom pre Kyjev je však včerajší neúspech Zelenského pri rokovaní s dvoma americkými kongresmanmi. Zelenskij žiadal od USA systémy ATACMS. Nevedel však dať garanciu, že rakety s dostrelom až 300 km nebudú použité na ciele na území oficiálnej Ruskej federácie. USA preto ústami kongresmana Adama Schiffa dodávky ATACMS zamietli.

-Zelenskij sa tak bude môcť spoľahnúť už len na nového šéfa GŠ a na generála 200- „mäsiara“ Syrského. Pod jeho vedením vraj už Ukrajinci neustúpia ani o meter. Trocha starostí Zelenskému urobil najnovší odhad maximálneho počtu novomobilizovateľných mužov. Z pôvodných 500 tis. sa už hovorí nanajvýš o 230 tisícoch. A aj to je podľa niektorých expertov pod hranicou aspoň núdzového fungovania štátu. – Nuž uvidíme.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Michal Šimečka

Za predsedu PS snem zvolil opätovne Michala Šimečku

04.05.2024 11:14

Podporu mu vyjadrilo 155 zo 161 hlasujúcich delegátov.

Luhansk / UA vojak / UA armáda /

Ďalšia pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov? USA rokujú s krajinami G7

04.05.2024 11:00

Peniaze by mali byť splácané z neočakávaných ziskov zo štátnych ruských aktív mrazených prevažne v Európe, z ktorých stále plynú úroky.

Antony Blinken

Blinken: Súhlas s prímerím by pre Hamas nemal byť problém

04.05.2024 10:17

Hamas oznámil, že jeho delegácia sa vráti do Káhiry na rozhovory o dohode, ktorá by zastavila izraelskú ofenzívu v Gaze výmenou za prepustenie rukojemníkov.

Francúzsko ČSR Štefánik

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí Milan Rastislav Štefánik. Jeho životný príbeh je inšpiráciou aj v súčasnosti

04.05.2024 10:04

Pred 105 rokmi zahynul pri leteckom nešťastí v Ivanke pri Dunaji diplomat, vedec, štátnik, vojak a politik Milan Rastislav Štefánik.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2017560x
Priemerná čítanosť článkov: 4415x

Autor blogu

Kategórie