Založ si blog

Prečo na Ukrajine stále umierajú ľudia ?

Presnejšie povedané, prečo ľudia stále umierajú v Novorusku a Donbase /Malorusku/ ? Podľa niektorých analytikov. predovšetkým preto, lebo proxy vojna USA a UK proti Rusku vyhovuje geopolitickým záujmom Ameriky a Británie. Projektovanie vojny do posledného živého Ukrajinca a do čo najväčšej devastácie ruskej ekonomiky je hlavný vonkajší faktor bojov a umierania na „východnom fronte“.

Nemenej dôležitý, faktorom je ale aj súbor interných „vnútro-ukrajinských“ faktorov. Spomedzi nich je to extrémne nacionalistický až nacistický pohľad kyjevského režimu na minulosť a súčasnosť Ukrajiny a tzv. ukrajinského národa. Podstatou tohto pohľadu je, že na Ukrajine sú všetci občania etnokulturálne iba Ukrajinci. Šovinistický kyjevský režim /banderovci/ toto tvrdil už pred začiatkom vojny, rozpútali kvôli tomu krvavé pogromy na Rusov, Rumunov, Maďarov… v Kyjeve to tvrdili a tvrdia to tvrdohlavo dodnes. Dokonca aj v predvečer rokovaní o začiatku prístupového procesu Ukrajiny do EU. Dokonca napriek odlišným názorom európskych inštitúcií a európskych odborníkov /Benátska komisia, niektoré rezolúcie EK, a i./.

Čerstvým príkladom toho, že banderovský režim sa fanaticky drží tohto tragického mega-bludu je včerajšie vyhlásenie podpredsedníčky kyjevskej vlády Oľgy Stefanišinovej. Táto pani vyhlásila, že na Ukrajine vraj ŽIADNI RUSI NEŽIJÚ. Podľa nej na Ukrajine žijú iba Ukrajinci hovoriaci po rusky. – Strašne znejúci tragický nezmysel.

Tento výrok ukrajinskej podpredsedníčky vlády nám na Slovensku pripomína podobne hrozné výroky maďarizátorov ako boli Apponyi alebo Grunwald. Alebo ako hrozné čechoslovakistické výroky Masaryka a Beneša o neexistencii Slovákov ako svojbytného, s Čechmi úplne rovnocenného národa.

Áno, spomenutí maďarskí a českí páni hovorili v podstate to isté čo kyjevská podpredsedníčka vlády. Hovorili, že v našej krajine Slováci neexistujú. Že tu žijú iba Maďari hovoriaci doma po slovensky. Hovorili, že na Slovensku Slováci neexistujú, že tu žijú iba Čechoslováci hovoriaci regionálnym variantom čechoslováčtiny. Úrady brali slovenčinu na Slovensku len ako prechodný jav, ktorý postupne, zásahmi štátu v školstve, kultúre, cirkvi, úradoch a pod. zanikne.

Českí „banderovci“ tvrdili dokonca aj také hlúposti, ako že ani v Sudetách nežijú Nemci, ale iba Česi hovoriaci /dočasne…/ po nemecky. Ako veľmi a ako tragicky sa mýlili, ukázal potom vývoj v českých krajinách po 1938…

Bagatelizácia inojazyčnej komunity, označovanie jej iba za dočasný lingvistický problém je fatálna chyba. Rusi na „Ukrajine“ po rusky nielen hovoria. Oni po rusky aj myslia a cítia. Rusi na Ukrajine sú oddávna historickou, kultúrnou, duchovnou súčasťou RUSKÉHO národa, ak chcete „ruského sveta“. Dôkazom je ich pôvod: na pusté ukrajinské stepi sa sťahovali z „matičky Rusi“. Svedčia o tom názvy ich obcí, často pridávajúce k menám ruských obcí, odkiaľ prišli, slovíčko „NOVO“. Svoj ruský pôvod podčiarkli potom aj historickými názvami krajov ako „Novorusko“ /južná Ukrajina/ a „Malorusko“ /východná a severovýchodná Ukrajina/.

Zvyky, tradície, kultúrne aktivity Rusov z Charkova ale najmä Rusov z Odessy sú integrálnou súčasťou ruskej kultúry. Na podobe súčasnej vlastnej „veľkej“ ruskej kultúry sa napr. odesskí Rusi sami priamo podieľali. Boli a sú jedným zo žriedel nielen tradičnej ruskej a následne rusko-sovietskej kultúry ale aj kultúry a umenia dnešného Ruska. Označiť spôsob života a tvorbu Rusov „žijúcich na Ukrajine“ za ukrajinské prejavy je taká istá absurdnosť, ako keď označíme divadelné umenie produkované v komárňanskom maďarskom divadle za etnokulturálne slovenské.

Chyby a omyly vládnucej kyjevskej kliky vo vzťahu k menšinám nie sú iba technické omyly. Zelenskij a spol. nie a nie pochopiť, že na Ukrajine nežijú iba Ukrajinci. Zotrvávajú vo svojom omyle. A ako vidieť, v tomto omyle budú chcieť banderovci zotrvávať aj naďalej, bez ohľadu na to, koľko zbytočných životov, koľko krvi, sĺz, materiálnych a duchovných škôd to spôsobí.

Európska únia, uvažujúca o začiatku rokovaní s Ukrajinou by tieto tragicky mylné predstavy Kyjeva o vlastnom štáte a národe mala vziať do úvahy. Veľmi veľmi vážne vziať do úvahy.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Matthias Ecke

Skupina útočníkov napadla a zranila europoslanca SPD Eckeho. Museli ho operovať

04.05.2024 17:39

Krajinskí predsedovia SPD uviedli, že útok je varovným signálom pre všetkých v Nemecku a známkou toho, že stúpenci krajnej pravice sú už celkom bez zábran.

Irán / Vojnová loď /

Iránska vojenská loď Šahíd Mahdaví prekročila prvýkrát rovník

04.05.2024 17:28

Je to údajne prvýkrát, čo Irán vyslal loď svojho námorníctva na takúto diaľkovú misiu.

Eurovoľby 2024

Strany môžu na kampaň v eurovoľbách minúť najviac tri milióny eur

04.05.2024 16:13

Pri volebnej koalícii platí tento limit zvlášť pre každú stranu.

Kim Čong-un

Pieseň oslavujúca diktátora Kima sa stala hitom TikToku. Skladba má nové, alarmujúce posolstvo

04.05.2024 15:27

Pieseň "Priateľský otec" vzbudila záujem hlavne medzi užívateľmi generácie Z. Nie je to prvá pieseň venovaná Kimovi, je tu ale viditeľný odklon v použitom jazyku a slovníku.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2017825x
Priemerná čítanosť článkov: 4415x

Autor blogu

Kategórie