Založ si blog

Rétorika Západu na Ukrajine sa mení…

Viacero analytikov mimo amerického mainstreamu a aj niektorí ruskí publicisti konštatujú v súčasnosti pomerne jasnú zmenu kurzu v písaní o Ukrajine: o posun od „víťazstva“ k „mieru“…

Donedávna bolo na Západe hovoriť o prímerí a mieri hodnotené ako proruská propaganda. V súčasnosti sa čoraz častejšie objavujú „postrehy“ o zamrznutom fronte, o pozičnej či zákopovej vojne, o nulovej šanci, aby ktorákoľvek zo strán dosiahla víťazstvo. O tom, že je čas hľadať cestu k mieru,- dokonca aj za cenu nemalých územných obetí zo strany Ukrajiny. Zelenského úrad síce takéto úvahy ohnivo odmieta, no to, že sa objavujú čoraz častejšie, o čomsi svedčí. Akoby západné médiá dostali nové noty, akoby dostali akési „mierové usmernenie“ …

Príčiny tohto zmeneného trendu sú zjavne v materiálnej a finančnej vyčerpanosti Západu. Západ má čoraz prázdnejšie vojenské sklady a tempo muničnej i zbrojnej výroby je pomalé. Objavuje sa mentálna a politická únava. Volebný úspech dosahujú strany, ktoré sú ku vojnovej pomoci Ukrajine skeptické /Slovensko a možno i USA…/. Ukrajinský konflikt spôsobuje ekonomické spomalenie, stagnáciu či dokonca hospodársku recesiu. Prosperita v segmente vojensko-priemyselného komplexu tieto negatívne javy nedokáže vykompenzovať.

Rusko na druhej strane svoju pozíciu príliš nemení. Stále trvá na prímerí a mieri ale iba ak sa tým dosiahnu hlavné ciele „Špeciálnej vojenskej operácie“: demilitarizácia a denacifikácia Ukrajiny a rešpektovanie nových územných realít. Rusko si takýto postoj môže dovoliť, lebo jeho ekonomické ukazovatele sú relatívne priaznivé: v r. 2023 vzrastie napr. HDP Ruska o 3%. Ruský vojenský priemysel vyrába muníciu v rozsahu nad 2,5 mil. nábojov ročne. Rusko vyrába viac ako 1500 tankov ročne resp. nad 10 000 bojových obrnených vozidiel ročne. Okrem toho RF vyrába ročne 100 vojenských lietadiel a 150 bojových vrtuľníkov. Do výzbroje sa neustále dostávajú aj nové typy zbraní, ktoré eliminujú dodávky nových typov zbraní ročne. Rusko má v úmysle naliať miliardy do obranného priemyslu. Najmä do vývoja a výroby systémov ako Orlan, FAB/UMPK, A-50/S-400, Tornado-S, Glonass K-3, Meteor-M, Coalition, R-37M, X-50, R/K-77ME a i.

V nevojenskej sfére zvyšuje ruské sebavedomie rozvoj spolupráce Ruska s globálnym Juhom.

Západ vynakladá na Ukrajinu 150-200 mld ročne. Výsledkom nie je postup ale naopak, zamrznutie ofenzívy, ba aj územné ústupky. Nové druhy zbraní sa z krajín NATO na Ukrajinu dostávajú v menšom rozsahu a pomalšie, ako bolo dojednané. Dosiahnutie parity vo výrobe munície by situáciu pre Kyjev zlepšilo, no to v dohľadnom čase nie je reálne. HDP v EU rastie max. o 2% a aj to si vyžaduje 300-400 mld USD ročne.

Samotná Ukrajina je v stave ekonomickej, politickej /rozpory Zelenskij-Zalužnij ale aj snaha o odklad volieb…/ no tiež demografickej katastrofy. Na Ukrajine dnes reálne žije 31 miliónov ľudí. Pôrodnosť chlapcov umožňuje rátať s mobilizovateľnými prírastkami 100 tis.chlapcov ročne. Nezvratné straty /zabití, zranení, zajatí, emigrujúci/ sú však tč. 250 tis. mužov ročne. Západ Ukrajine nepomáha zadarmo, ale na báze dlhodobých pôžičiek. Tie ale skôr-neskôr bude musieť začať Ukrajina splácať.

Splátky budú musieť na Západu posielať generácie a generácie Ukrajincov. Do vyrovnania splátok je členstvo Ukrajiny v EU nereálne. Jedinou nádejou je, že si Západ ošetrí svoje ukrajinské dlhy na úkor zmrazeného ruského kapitálu. Ale iba iluzórne, lebo pri odvetnom znárodnení západného kapitálu v RF prídu USA, EU, UK, Japonsko, J.Korea a i. o väčšiu sumu peňazí, než by bolo zhabanie ruského kapitálu v cudzine. Zelenskij to vie, napriek tomu každý mesiac natŕča dlaň…Ide o to, že bez pomoci Západu sa Ukrajina do mesiaca ekonomicky, spoločensky i vojensky zrúti.

V USA budúci rok možno nastúpia do Bieleho domu republikáni. Oni by mali záujem o pomoc Ukrajine – ale iba za prísľub komerčného profitu. Či už zo získania nových surovinových zdrojov alebo rastu podielu amerických firiem na európskom, ruskom, svetovom trhu. Takéto očakávania nie sú veľmi opodstatnené. Z ukrajinskej vojny sa čoraz viac stáva nepríjemná nákladová položka bez perspektívy profitability.

Vstup do vojny, v ktorej sa prehráva či aspoň nevíťazí nie je príťažlivý. Preto dnes v USA hľadajú cestu, ako z Ukrajiny vycúvať. A preto je dnes úlohou manažérov informácií vydávať spätný chod za snahu o mier. Oficiálni americkí opininon makeri hovoria, že keby USA veľmi chceli, dodajú Ukrajine také zbrane, ktoré Rusko dostanú na kolená. To by však vraj spôsobilo neželateľnú destabilizáciu na celom svete, so škodlivým dopadom na blahobyt v USA.

Nuž a tak je jediná cesta „kam z konopí“ je pozvoľný, riadený posun od optimistickej víťaznej rétoriky ku realistickým snahám o prímerie a v konečnom dôsledku o kompromisný, ako-tak akceptovateľný mier.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

Počasie / Dáždnik / Dážď /

Po prietrži mračien vyhlásia v Partizánskom mimoriadnu situáciu

04.05.2024 18:48, aktualizované: 19:58

Voda zatopila viacero pivníc a ďalších priestorov. Výšku škody primátor odhadnúť nevedel.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2018019x
Priemerná čítanosť článkov: 4416x

Autor blogu

Kategórie