Založ si blog

USA priznávajú, že Rusi na Ukrajine dosiahnu „isté“ taktické úspechy

Koordinátor pre strategickú komunikáciu Bieleho domu John Kirby včera vyhlásil, že Rusko môže v najbližších mesiacoch dosiahnuť na ukrajinskom bojisku isté taktické zisky. Nie je to vraj nič prekvapujúce, lebo vojna na Ukrajine je vraj „dynamický konflikt“. Kirby novinárom oznámil, že Rusko v najbližšom čase zintenzívni svoju bojovú aktivitu.

Rusom k aktivácii útočnej činnosti napomáhajú nielen nové prísuny delostreleckej munície a zvýšenie počtu dronov ruskej výroby, resp. úspechy v zostreľovaní ukrajinských lietadiel a západných striel vrátane dvoch striel ATACMS, no aj príroda. Začala sa obávaná rasputica, obdobie rozbahnených ciest a polí. Ťažké tanky zo Západu /Leopardy alebo Abramsy/ sa topia v bahne /na rozdiel od ľahších ruských a sovietskych tankov/ a použiteľné sú nanajvýš ako súčasť delostrelectva. Príroda pomáha Rusom aj inak. Začalo padať lístie a doteraz solídne skrýše v poľných remízkach a lesnom poraste, v ktorých číhala na Rusov ukrajinská pechota, sa stávajú neúčinné.

Rusi pomaly ale iste napredujú na prakticky celom úseku frontu. Pri Avdejevke dosiahli úspechy nielen znovudobytím hald s hlušinou ale aj prienikom pri obci Vodjanoje a blízkych rybníkoch, v smere na Pervomajskoje. Sivá zóna, ktorá tu bola dlhší čas, už prakticky neexistuje. Citeľný postup Rusov priznávajú aj samotní Ukrajinci v smere na Krasnyj Liman, a pod.

Do ruskej armády sa už v plnej miere začlenil aj batalión zložený z bývalých ukrajinských zajatcov, ktorí sa rozhodli bojovať na strane Ruska proti súčasnému kyjevskému režimu. Na front sa dostali prvé rutinné zásielky 152 mm samohybných húfnic „Malva“. Aj vďaka nim utrpeli úderné ukrajinské prápory Kraken a Azov pri Kremennej citeľné straty. Ruské jednotky tu postúpili v smere na Torskoje a Serebrjanku.

Dôsledky ruskej vojenskej aktivity prerokovával tento týždeň gen. Zalužnij s poprednými veliteľmi NATO /generál Cavoli a admirál Radakin/. Na pretras prišlo aj ruské budovanie dvoch alternatívnych ciest z Chersonskej oblasti na Krym a ruské zamínovanie obilných trás v Čiernom mori. D.Medvedev oznámil, že sa po vstupe Fínska do NATO vojensky posilní aj sever Ruska. Na budúci rok sa vytvorí nový armádny zbor, sedem divízií, 19 brigád, 49 plukov a jedna flotila. Plne profesionálna ruská armáda presiahne 1,5 mil. mužov.

Rusi ostražito sledujú a reagujú aj na udalosti v iných častiach sveta. Na hromadenie lodí, lietadiel a pozemných vojsk USA, V.Británie, Francúzska a Nemecka v Stredozemnom mori zareagovalo napr. velenie ruských ozbrojených síl skúškou odvetného jadrového úderu pre prípad priameho útoku NATO na územie Ruska.

Ukrajinská a americká vojenská propaganda sa snaží tieto pohyby maskovať pokusom o otrávenie niekoľkých desiatok absolventov ruskej leteckej armavirskej školy /pokus však zlyhal/ bombastickými informáciami napr. o likvidácii toho či onoho ruského tanku ukrajinským dronom, o úspešných vrtuľníkových operáciách, o výsadkoch špeciálnych ukrajinských kománd na ľavom brehu Dnepra, o atentátoch na ruských policajtoch na „okupovaných“ územiach a pod.

Priam smiešnym je obvinenie ruského velenia z používania tzv. zagrad otrjadov teda trestných jednotiek, ktoré zozadu pod hrozobou zastrelenia tlačia vojakov do útoku na nepriateľské pozície. Obvinenie tohto druhu vyslovil na adresu Rusov dokonca spomenutý predstaviteľ Bieleho domu Kirby. Smiešne je to najmä preto, lebo desiatky zajatých Ukrajincov svedčia o používaní takýchto praktík práve v ozbrojených silách Ukrajiny. Obviňovanie Rusov z toho, z čoho boli predtým obvinení Ukrajinci je obľúbená kyjevská kamufláž. Naše médiá im na to paradoxne vždy skočia.

Čerešničkou na torte je šírenie „informácie“ o zlom zdravotnom stave V.Putina. Putin údajne utrpel zástavu srdca a aj keď sa z toho v poslednej chvíli dostal, prognóza jeho zdravia nie je ružová. So správami tohto druhu máme už skúsenosti. Objavujú sa vždy, keď sa situácia na fronte pre Ukrajincov nevyvíja príliš ružovo. Len čo Ukrajinci začnú niekde výraznejšie ustupovať, v médiách začne Putin umierať… Modus operandi ukrajinské CIPSO/SBU príliš nemení.

Zaujímavá informácia o skutočnej Putinovej kondícii prišla z Kremľa. Putin sa včera stretol s ex-predsedom opozičnej liberálnej strany „Jabloko“, Grigorijom Javlinským. Javlinský je ukrajinského pôvodu. Je známy nielen ako bystrý ekonóm ale aj ako „prozápadný“ politik, ktorý od počiatku konfliktu s Ukrajinou požaduje prímerie a ponúka svoje služby pri jeho sprostredkovaní.

Stretnutie Putin-Javlinskij bolo bezpochyby pozoruhodné a zaujímavé. Uvidíme, aké výsledky pre vývoj na ukrajinskom bojisku prinieslo. Zistíme, či išlo o čosi väčšie s naozaj mierotvorným potenciálom alebo iba sondáž-akýsi politický „prieskum bojom“.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2018054x
Priemerná čítanosť článkov: 4416x

Autor blogu

Kategórie