Založ si blog

Ukrajinská ofenzíva=ruský postup

Absurdný konflikt na východ od nás pokračuje. Jedna verzia udalostí sa naživo odohráva na Donbase a v Novorusku a druhá, vituálna sa vyjavuje v našich a západných médiách. Paralelná realita. Kto chce veriť, verí jednej alebo druhej strane. Včera v interview pre prvý ruský tv kanál konštatoval V.Putin, že ukrajinská ofenzíva sa úplne zastavila. Ofenzíva dosiahla malý úspech. Len v septembri však stála 17 tis. ukrajinských vojakov a 2 700 ks bojovej techniky. Konštatovanie o zlyhaní ukrajinskej ofenzívy zdieľa aj britský The Economist. Podľa Putina to ale neznamená, že do protiofenzívy teraz prešli ruské ozbrojené sily. Súčasná situácia sa dá skôr označiť ako aktívna ruská obrana.

V rámci aktívnej obrany ruské ozbrojené sily vylepšujú svoje pozície prakticky na celej línii frontu, osobitne však v oblasti Kupjanska, Zaporožia a Avdejevky. Spomedzi nich sa najviac rozoberá situácia v Avdejevke. Tu je asi 15 tis. ukrajinských vojakov v tzv. operatívnom obkľúčení. Ruské sily pomaly z dvoch až troch smerov sťahujú slučku aj reálneho pozičného obkľúčenia. Ak by sa to OS RF podarilo, neznamená to však ešte automatické víťazstvo. Skôr naopak. Podzemie Avdejevky je totiž silno zabetónované a posplietané množstvom tunelov. Ak sa Ukrajinci rozhodnú nestiahnuť sa a zvolia alternatívu pouličného boja, budeme svedkami dlhého a krvavého zápasu o Arťomovsk/Bachmut No.2.

V centre pozornosti Rusov ale nie je iba Avdejevka. Včera napr. Rusi uderili na elitnú ukrajinskú jednotku dislokovanú v Očakove neďaleko Nikolajeva. Jednotka v sile vyše 20 mužov bola vraj celá eliminovaná. -Tento údaj ale nie je možné objektívne overiť. Ukrajinské sily na druhej strane pokračujú v dronových útokoch. Nie iba v Donbase a Novorusku ale aj na celom pohraničnom území „materského“ Ruska.

Ukrajinský konflikt, či sa to niekomu v Kyjeve alebo v Moskve páči alebo nie, dostal sa do „zrážkového tieňa“ bojov v Palestíne. Je otázka, či toto zátišie nejaká z bojujúcich strán na Donbase využije alebo nie. A ak využije, je otázka, k čomu to povedie.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2018157x
Priemerná čítanosť článkov: 4416x

Autor blogu

Kategórie