Založ si blog

Rusko je podľa Der Spiegel tvrdý oriešok-nie a nie padnúť na kolená

Už aj nemecký Spiegel sa venuje „zázračným“ charakteristikám ekonomiky Ruskej federácie. Naivní komentátori sa pred pár dňami zaoberali otázkou poklesu kurzu rubľa voči doláru a euru a videli v tom konečne signál, že sankcie fungujú a Rusko konečne ide do kolien. Spiegel však uvádza, že títo nie príliš exaktní ekonómovia sú skôr protiruskí propagandisti. Rubeľ v letných mesiacoch stratil na hodnote asi štvrtinu /o.i. aj pre vysoký záujem Rusov dovolenkujúcich v zahraničí/, no po zvýšení úrokovej miery o razantných 8,5 % sa veci zmenili. Výsledkom je aktuálne zhodnocovanie rubľa /t.č. asi o 5%/. Či ide o trvalejší jav alebo iba o krátkodobú reakciu na vzrast úrokovej miery, ukáže budúcnosť.

Spiegel sa ale sústreďuje na oveľa podstatnejšie charakteristiky ekonomického zdravia Ruska než je menový kurz. Všíma si rast HDP, ktorý v júli v medziročnom porovnaní dosiahol 4,9% a mieru inflácie, ktorá bola v júnovom medziročnom porovnaní asi 3,3%. Oba ukazovatele by boli napr. na súčasnom Slovensku údajmi z ríše snov. Inflácia je u nás stále takmer 10,3 % /rast cien v SR je 9,7ˇ%- v eurozóne stále najvyšší/ a rast HDP je 0,9% /prognóza na rok 2023 je max, 1,7%/.

Rusom sa lepšie dýcha, pretože ceny plynu a ropy sa stabilizovali na solídnej úrovni. Rusko je tesne pred podpisom gigantickej zmluvy o vývoze obilia do Indie. Z iniciatívy vládnej strany Jednotné Rusko sa úspešne realizuje projekt tzv. sekundárnej plynofikácie menej rozvinutých vidieckych oblastí federácie. Štát v rámci tohto projektu zadarmo zavádza v desiatkach vytypovaných oblastí plynové rozvody, merače a za zľavnených podmienok inštaluje aj plynové spotrebiče a pre sociálne odkázaných ponúka aj významne zníženú cenu za isté množstvo spotrebovaného plynu.

Rusko po dlhom čase investovalo aj do kozmického priemyslu. Na Mesiac vyslalo prieskumné vozidlo – akýsi retrolunochod. Či tento projekt bude úspešný, ukážu najbližšie hodiny.

V Rusku nie je raj. Je to krajina, ktorá vo väčšine ukazovateľov životnej úrovne zaostáva za priemerom EU. Rusko však nie je ani na kolenách. V rámci možností daných vojnou a sankciami sa stále vyvíja. Nie skokovo, pomalšie. Ale iste.

-A s tým by mali plánovači antiruskej politiky podľa Spiegla vo vlastnom záujme rátať. Aby sa vo svojich protiruských plánoch neprerátali.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

gaza

Izrael dal Hamasu ultimátum: Máte týždeň, potom vstúpime do Rafahu

03.05.2024 20:20

Izrael dal palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas týždeň na to, aby prijal dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

krym

Do útoku vraj zostávajú dni. Moskva pohrozila Ukrajine a Západu „zničujúcou odvetou“ za Kerčský most

03.05.2024 18:31

Rusko je údajne pripravené zvážiť "seriózne" návrhy o ukončení vojny na Ukrajine, ktoré budú založené na existujúcich skutočnostiach a bezpečnostných obavách Moskvy.

Mihail Kogalniceanu, Constanta, základňa NATO, Rumunsko, Apache, vojaci

Na cvičenie NATO v Česku pricestujú budúci týždeň stovky amerických vojakov

03.05.2024 18:30

Na cvičení sa zúčastní približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2016464x
Priemerná čítanosť článkov: 4412x

Autor blogu

Kategórie