Založ si blog

V sklade hrachu zničili Rusi moderné zbrane z USA

Naše médiá donekonečna opakujú čudné veci. Napríklad, že Rusi už piaty deň útočia na sklady obilia, hrachu a prosa v Odesse a Nikolajeve, -vraj preto, aby Ukrajincov vyradili zo svetových trhov s agro-komoditami. Tieto tzv. agrokomodity sú pre Kyjev také dôležité, že Zelenskij kvôli nim včera zvolal operatívne zasadnutie rady NATO-Ukrajina. Bude požadovať dodanie systémov ATACMS, ktoré zatiaľ USA odmietli dodať. Týchto taktických balistických striel odpaľovaných z HIMARSov alebo iných mobilných raketometov majú vraj USA málo. Na ochranu odesských skladov s obilím a na ochranu ukrajinského hrachu žiadajú tiež Ukrajinci dodávku väčšieho množstva drahých systémov Patriot.

Ruské rakety podľa GŠ OS RF zasiahli v Odesse nielen sklady ale aj priestory, kde sa vyvíjali a vyrábali vodné drony a tiež ubytovne zahraničných žoldnierov. Ukrajinská PVO zasiahla proti raketám tak nešťastne, že úlomky z jej rakiet poškodili pravoslávny chrám a 5-poschodovú obytnú budovu.

Bývalý poradca ministra obrany USA plk. Mac Gregor včera na svojom you tube priniesol do veci trochu iné svetlo: podľa jeho zdrojov bola v Odesse zničená nielen celá prístavná infraštruktúra ale najmä rozsiahle sklady zbraní, maskované ako sklady potravín. Zbrane NATO sa na juh Ukrajiny dostávali v obrovských množstvách práve loďami, ktoré smerovali do Odessy, aby tam akože prevzali obilie či proso pre „hladujúcu Afriku“.

Iný americký disident, bývalý agent CIA S. Ritter sa venoval globálnejším otázkam ďalšieho vývoja konfliktu na Ukrajine. Podľa neho sa ukrajinská protiofenzíva zmenila na pozičné delostrelecké prestrelky. Ukrajinci potom, čo stratili obrovské množstvo pancierovej techniky so svojimi zvyšnými silami a s rezervami začali šetriť. V zálohe majú 2 tankové brigády a asi 5-6 mechanizovaných brigád. Tie si odkladajú pre prípad ruského nástupu, očakávaného v auguste alebo septembri. Rusi majú na augustovú-septembrovú ofenzívu k dispozícii asi 100 tis. mužov a asi 800 tankov. Vojenskí velitelia OS RF však podľa slov moskovských analytikov /napr. Pinčuka či Selivanova/ pred rozhodujúcim náporom váhajú. Stále viac odborníkov Kremľu radí na „dorazenie nepriateľa“ vyhlásiť akúsi do-mobilizáciu až do výšky 1 mil. mužov. To by živú silu na fronte preklopilo na stranu Ruska a skončilo súčasnú situáciu, keď OS RF úspešne čelia OS UA nie vďaka kvantite ale vďaka vojenskej šikovnosti.

Expert centra vojensko-politickej žurnalistiky B.Rožin sa nazdáva, že vývoj na fronte nahráva OS RF aj bez ďalšej mobilizácie. OS UA vyčerpali značnú časť svojich na ofenzívu určených síl bez toho, aby dosiahli hmatateľnejšie výsledky. V úsilí získať pre seba späť propagandisticky atraktívny Bachmut útokmi na krídlach zničili najlepšiu časť týchto síl. Teraz už so zvyškom elitných vojsk šetria, pretože podobne ako Rožin predpokladajú ruský nástup v auguste alebo v septembri. Následne v oktoóbri-novembri by potom mala nasledovať mohutná ruská letecká ofenzíva na rozvodné centrá, výrobne energie, sklady PHM a energetickú logistiku Ukrajiny tak, aby bola v nastávajúcej zime ešte menej schopná fungovať ako v zime 2022-2023.

Ukrajinské velenie po neúspechu frontálnych útokov prešlo k taktike útokov malých úderných síl mechanizovanej pechoty. Podrobnejšie to rozoberá americký plukovník v zálohe D.Davis v článku pre Responsible Statcraft. Cieľom malých úderných jednotiek je získať predpolie a vydržať v ňom do príchodu posíl. Aj tento náhradný model ukrajinskej ofenzívy však zlyháva. Problémom je absolútna prevaha OS RF vo vzduchu. Akonáhle sú aj malé jednotky z 1-2 BVP v pohybe k ruským líniám, ihneď ich zbadajú drony alebo prieskumné lietadlá či vrtuľníky a na otvorenej stepi alebo v riedkych lesíkoch ich zo vzduchu alebo prostriedkami artilérie likvidujú.

Podľa Davisa jedinou šancou Ukrajiny je čo najskoršie rokovanie s Rusmi. Čím viac bude Zelenskij rokovanie o prímerí odkladať, tým väčšia je šanca, že RF nazhromaždí ľudský a technický potenciál, spustí protiofenzívu a možno dobyje Charkov a/alebo Odessu.

Ukrajinci si teraz veľa sľubujú od kazetovej munície, ktorou chcú prelomiť nielen ruské zákopy ale predovšetkým demoralizovať civilné obyvateľstvo vo vlastnom Rusku. USA ubezpečovali, že útoky kazetovou muníciou na civilov v Rusku nedovolia. A hľa, -už sa stalo a USA sú ticho. USA dokonca akceptujú útok kazetovou muníciou na skupinu ruských žurnalistov, dokumentujúcich konkrétne prípady jej použitia proti civilným cieľom. Výsledkom je jeden mŕtvy a traja zranení novinári z médii a agentúr ako RIA Novosti, RT, Komsomolskaja pravda.

Včera ruskí ženisti oznámili používanie ďalších amerických medzinárodne zakazovaných zbraní – termobarických mín. Podľa ruských analytikov sa USA krok za krokom blížia už asi aj k tomu, aby hazardérovi Zelenskému dali dokonca taktické jadrové zbrane.

Na ruskú blokádu ukrajinských prístavov chcú Ukrajinci odpovedať raketovými údermi na Krymský most. Ak by bol most zničený, Rusi hrozia masívnym zničením centra Kyjeva, zničením železničných tratí a tunelov až po Poľsko a SR. USA a Turci chcú pomôcť prelomiť blokádu v Čiernom mori vlastnými plavidlami alebo chcú zareagovať blokádou Kaliningradskej oblasti. Najďalej ide so svojimi návrhmi bývalý hlavný veliteľ síl NATO v Európe admirál Stavridis. Ten navrhuje v prípade „agresívneho správania“ sa lodí hliadkujúcich pri Nikolajeve a Odesse zaútočiť na ruskú flotilu plavidlami NATO. Stavridis vie, že by na to Rusi odpovedali taktickými jadrovými zbraňami. Známemu americkému jastrabovi však takýto vývoj vyhovuje. Možno sa naň dokonca teší. Naivne si asi myslí, že by sa jadrová vojna obmedzila na Čierne more a Východnú Európu.

Aj keď je na fronte relatívne ticho, v GŠ sa veci radikalizujú. V Rusku stále viac vysokých dôstojníkov upozorňuje na hrozbu príp. prímeria alebo zmrazenia konfliktu. Podľa nich treba dôsledne splniť dva pôvodné ciele: zmeniť proti-ruský režim v Kyjeve /denacifikácia/ a zbaviť sa ukrajinského vojenského nebezpečenstva /demilitarácia/. Zmrazenie konfliktu je podľa nich iba posunutie rozuzlenia konfliktu do budúcnosti, – a za horších strategických podmienok ako dnes.

V Kyjeve sľubujú po odmínovaní frontu dynamickejšiu ofenzívu (aj za cenu použitia rezerv/ a požadujú stále sofistikovanejšie a sofistikovanejšie zbrane NATO. Pri ich použití sa nerozpakujú útočiť na civilné a zmiešané ciele. – Struna aj tak dosť napätá sa stále viac ešte ďalej napína.

Praskne ? A ak áno, – kedy ?

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Zuzana Dolinková

PS, KDH a hnutie Slovensko zbierajú podpisy na odvolanie Dolinkovej

29.04.2024 15:42

Na odchod ministerky vidia viacero dôvodov, najmä ohrozovanie eurofondov a "netransparentné" rozhodnutie v súvislosti s výstavbou nemocnice na Rázsochách.

Vladimír Pčolinský

Súdny proces v kauze exšéfa SIS Pčolinského by sa mal začať 30. mája

29.04.2024 15:20

Pôvodné obvinenie Pčolinského zrušila Generálna prokuratúra SR

polícia, nehoda, motorka, kuriér

Namiesto brzdy šliapol na plyn. Motocyklista v Bratislave vpálil do pizzerie, zranil dve ženy

29.04.2024 15:06

K udalosti došlo v pondelok pred 11.30 h na Povrazníckej ulici.

Si Ťin-pching

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestuje 8. mája na štátnu návštevu Maďarska

29.04.2024 14:49

Čínska hlava štátu bude rokovať so Sulyokom a Orbánom o bilaterálnych politických, ekonomických a medzinárodných otázkach.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2010575x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie