Založ si blog

Útok na Ismail a útok na Moskvu

Zdanlivo neporovnateľné útoky. Útoky na Ismail a Rennu uskutočnili vzdušné a raketové sily Ruska. Útok na Moskvu spáchali špeciálne služby Ukrajiny a jej spojencov z NATO. Na prvý pohľad je útok na Moskvu oveľa významnejší a mediálne zaujímavejší, než útoky na dva prístavy, o ktorých väčšina Slovákov ani nevie kde sú.

A veru áno. Tieto dva ciele sú z aktuálneho vojenského hľadiska veľmi rozdielne. Útok banderovcov na Moskvu je typickým príkladom práce CIPSO pri SBU – je to informačno-psychologická operácia zameraná na získanie širokej medzinárodnej publicity. Je to reklama zdanlivých možností Zelenského a jeho režimu.

Útok dvoch bezpilotných lietadielok, ktoré boli prostriedkami rádioelektronického boja odklonené od svojho cieľa a zničené bez toho, aby spôsobili akékoľvek škody je z vojensko-strategického hľadiska bezvýznamný. Ukrajinci týmto útokom dronov vojensky nič nedosiahli. Akurát pridali prácu ruskej FSB, aby vypátrala, ktorá spiaca bunka banderovských záškodníkov drony ev. poskladala a vypustila na centrum Moskvy z niektorej z dačí v podmoskovskej oblasti.

Ismail a Renna sú iná liga. Sú to jediné dva prístavy Ukrajiny na rieke Dunaj. Ležia neďaleko Moldavska a najmä neďaleko Rumunska. Zhruba tak blízko k Rumunsku ako Užgorod ku SR. V týchto dvoch mestách sú nielen prístavné zariadenia a sklady ale aj lodenice. Pracovníci Slovenskej plavby dunajskej ich dobre poznajú-veď nejedna naša loď sa tu reparovala. Ismail je materským prístavom ukrajinských výletných lodí, čo plávajú po Dunaji aj do Bratislavy a cez prieplavy ďalej, teoreticky až do Holandska. Ismail a Renna sú však v súčasnosti predovšetkým dôležitými prístavmi na export ukrajinských agrokomodít. Ešte dôležitejšími sú tieto prístavy ako miesto importu západných zbraní a munície, predovšetkým zbraní z krajín NATO.

A tu sme pri jadre veci. Pri tom, prečo sú či boli tieto prístavy z vojensko-strategického hľadiska pre Ukrajinu také významné. Donedávna sa ich význam znásoboval tým, že boli relatívne pokojné a bezpečné. Blízkosť moldavských no najmä rumunských de facto NATOvských hraníc umožňovala cez Ismail a Renu mohutnú prepravu vojenskej pomoci. Donedávna. Od dnes rána to už možné nebude. Rusi dnes ráno ukázali, že v bezpečí nie je žiaden ukrajinský vojenský objekt, -ani ten, čo je iba pár desiatok metrov od hraníc NATO.

Ruský útok zničil infraštruktúru dunajských prístavov a vyradil ich na neurčitý čas z prevádzky. Zničil sklady nielen s obilím ale najmä s NATOvskými zbraňami a municiou. Po dnešnom ráne prestala byť Ukrajina de facto dunajskou krajinou. Ukrajina stratila prístavy na Dunaji. Stratila Dunaj. Či v dohľadnej dobe hrozí, že sa novou dunajskou krajinou stane Ruská federácia, to neviem. Výsledok bude závisieť od priebehu bojov o Odessu a zvyšok pobrežia Čierneho mora, ktoré ešte Ukrajine zostáva. Faktický stav je však na najbližšie dni, týždne či mesiace zrejmý. Potom, čo to pre NATO nepôjde cez Nikolajev a Odessu, nepôjde to už ani cez Rennu a Ismail.

A tomu sa na rozdiel od dnešného takmer virtuálneho informačno-psychologického úspechu banderovcov v Moskve hovorí reálny vojensko-strategický úspech ozbrojených síl Ruskej federácie.

Mňa osobne však mrzí, že za obeť vojne padli už aj tie miesta na Dunaji, ku ktorým ma viažu isté- takmer rodinné väzby- a osobné takmer intímne spomienky….

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Najvyšší súd NS

Výbor o kontrole ministerstva na Najvyššom súde nerokoval, opozícia kritizuje a žiada odpovede

09.05.2024 14:40

Členovia výboru po ukončení rokovania diskutovali o téme neformálne.

David Cameron

Cameron s odkazom na Rusko: Británia má nástroj, musí mať odvahu konať a použiť ho

09.05.2024 14:15

My v Británii a na širšom Západe máme nástroj. Otázkou je, či máme odvahu ju použiť - odvahu konať, povedal Cameron.

Russia Ukraine War

Neposlušným ukrajinským brancom sprísnili tresty, čaká sa už len na podpis Zelenského. Kto zaplatí pokutu a koho pošlú za mreže?

09.05.2024 14:00

Vláda navrhovala, aby ukrajinskí muži, ktorí sa otočia chrbtom k obrane vlasti, dostali maximálnu pokutu v prepočte až vo výške 4800 eur.

Vysoké Tatry, hor, sneh

Muž v Tatrách zaútočil na strážcu prírody a zranil ho. Pohyboval sa po uzavretom chodníku

09.05.2024 13:32, aktualizované: 14:16

Pre podozrenie zo spáchania trestného činu útoku na verejného činiteľa vec rieši kriminálka.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2023902x
Priemerná čítanosť článkov: 4419x

Autor blogu

Kategórie