Založ si blog

Siedmy deň veľkej protiofenzívy

Vojnoví korešpondenti Ukrajiny a Ruska hlásia v siedmy /niektorí uvádzajú iba v piaty/ deň Veľkej ukrajinskej protiofenzívy plno novôt. Nie všetkým sa podarilo preniknúť aj do našich médií. Takže spomeňme aspoň niektoré /bez citácií, lebo tie sa počas vojny aj tak nedajú krížovo overovať/:

Spokojnosť s vládnutím ruského prezidenta Putina dnes podľa jedného prieskumu dosahuje 78 a podľa druhého prieskumu 80%. Nespokojnosť s Putinom sa v Rusku pohybuje medzi 8 až 10%.

Podľa ruskej rozviedky sa dnes asi 30 tisíc ukrajinských vojakov začalo sťahovať z povodňou zdevastovenej a momentálne neprístupnej oblasti okolo Chersonu do oblasti Zaporožia, kde Ukrajinci realizujú hlavný smer svoje preslávenej protiofenzívy. Tento pohyb Ukrajincov avizoval ruský minister obrany Šojgu už tesne po výbuchu kachovskej vodnej nádrže.

Ruský bojový vrtuľník počas plnenia úloh nad líniou boja pomocou tzv. technológie vajíčka zlikvidoval 16 protileteckých rakiet, ktoré na neho smerovali. Po vyplnení úloh sa vrátil nepoškodený na základňu.

Strelcovi z ukrajinského tanku Leopard sa podarilo jedným náhodným výstrelom z dela úplne zničiť iný ukrajinský tank Leopard, ktorý išiel v kolóne pred ním. Výbuch zničeného tanku zároveň poškodil aj nasledujúceho Leoparda, ktorý išiel pred ním. Ukrajinskí tankisti prešli pred nasadením do boja dlhým a kvalitným výcvikom v Poľsku a Nemecku.

Hlavný smer ukrajinskej ofenzívy sa zatiaľ ukázal na zaporožskom úseku frontu. Tu ruské sily v priebehu 24 hodín zničili ďalších 200 kusov obrnenej techniky /tankov, BVP i starších OT-čiek, ale tiež diel a raketometov.

Na základe videozáberov a informácií zvnútra OS UA analytik Podoljaka dokumentuje, že mnohé pancierované vozidlá NATO na front pri Zaporoží ani nedošli. Rozbili sa cestou, na ťažko zjazdných ukrajinských poľných a lesných cestách. Išlo o výzbroj 47 mechanizovanej brigády: napr. dva nemecké tanky Leopard 2 a niekoľko amerických bojových vozidiel pechoty značky Bradley.

Na vedľajších úsekoch frontu však boje pokračujú. Napríklad pri Chersone padlo dnes 70 ukrajinských vojakov. Zničených bolo množstvo bojovej techniky: pancierových vozidiel, ale aj aut, húfnica D-30, systém PC30Grad a systém Akacia.

Polícia dnes za konzumáciu a obchod s drogami zadržala niekoľkých inštruktorov z Holandska, ktorí zacvičovali ukrajinských vojakov na západné druhy bojovej techniky. Informáciu priniesol holandský De Telegraaf.

Poľské vojenské zdroje tvrdia, že Ukrajina dostane do bojového nasadenia prvé útočné lietadlá F-16 už do dvoch resp. troch mesiacov. Podľa periodika Mysl Polska v Poľsku rastie presvedčenie o silnom a nebezpečnom nacionalizme Ukrajincov.

Anglický Guardian informuje o veľkej nespokojnosti ukrajinských vládnych kruhov s tým, že na Západe kyjevskej verzii pretrhnutia kachovskej vodnej nádrže veľmi neveria. Väčšia viera je iba v orgánoch EK /J.Borell…/ no vládne orgány Nemecka, Francúzska …ale aj USA zostávajú /zatiaľ/ rezervované.

Ruské zdroje dnes obvinili Japoncov z dodávok vojenského materiálu na Ukrajinu. Na oplátku USA obvinili Čínu, že poskytuje vojenskú pomoc Čečencom, Kadyrovovi a teda Rusku.

Doterajšie výsledky ukrajinskej protiofenzívy zhrnula publicistka Stepušová do 8 konštatovaní: 1/ Ukrajincom sa napriek vytrvalému sondovaniu ruskej obrany nikde nepodarilo nájsť ruské slabé miesto a k plánovanému prielomu frontu nedošlo; 2/ Koordinácia ruskej obrany a tyla, zabezpečovaná priamo ministrom obrany gen.Šojgu je zatiaľ prekvapivo funkčná; psychologickí výhoda zo stabilizovanosti frontu je na strane Ruska a ukrajinské CIPSO nemá na čom robiť propagandu; 3/ vďaka ruským nástrojom rádio-elektronického sa darí odkláňať ukrajinské drony od objektov vojenskej infraštruktúry v ruskom tyle /najmä od letísk/; 4/ Zelenskij plytvá ľudskými zdrojmi a to v situácii neúspechu vedie k demotivácii vojakov, dokonca k ich odmietaniu ísť na front; 5/ v kuloároch sa hovorí o tom, že ešte pred prezidentskými voľbami v USA sa v Amerike pokúsia uhrať na Ukrajine prímerie – remízu, ktorú by USA vydávali za „víťazstvo“ a ktorá im umožní zachrániť si na Ukrajine za kopejku získané majetky /systém BlackRock/; 6/ zdroje a rezervy stačia Ukrajine zhruba na týždeň pokračovania v ďalšej ofenzíve; 7/ v Rusku sa možno zmenia ciele špec.voj.operácie na jednoduchý cieľ „víťazstvo nad nepriateľom“; 8/ aby zvrátila priebeh bojov, pokúsi sa Ukrajina po zničení kachovskej priehrady o ďalšie provokácie-napr. o výbuch v sklade jadrového paliva, príp. v sklade chemikálií, – z čoho by Zelenskij obvinil ako inak-Rusko.

-Tak si z toho vyberte, čomu budete veriť a čomu nie.

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 457
Celková čítanosť: 2018062x
Priemerná čítanosť článkov: 4416x

Autor blogu

Kategórie