Založ si blog

Leopardy horeli: dnes v noci najťažšia bitka na ukrajinskom fronte

Dnes /8.6./ v noci sa odohrala podľa mnohých vojenských analytikov /napr. Baširova/ najťažšia bitka na ukrajinskom fronte. Jej dejiskom boli priestory v okolí Záporožia: Orechovského, Malej Tokmačky a Novodanilovky. Banderovci nasadili do boja podľa ruského ministra obrany Šojgu 47. mechanizovanú brigádu, zloženú z vyše 150 kusov rôznej obrnenej techniky. Len obsluha tejto brigády činila 1500 mužov. Tanky, pancierové transportéry na prevoz pechoty- K tomu podporné jednotky, delostrelectvo, raketomety a mínomety a samozrejme množstvo dronov.

Podľa priebežných výsledkov Rusi túto pancierovú päsť poskytnutú banderovcom velením NATO ale odrazili a nepekne zmrzačili. Boje však neprestávajú a Ukrajinci na bojisko presúvajú ďalšie posily. Neúspech tejto ofenzívy ide zatiaľ na vrub amerických salvových raketometov Himars. Strely z nich sa Rusi naučili likvidovať a tak sa z nedávnej zázračnej zbrane stala iba na obsluhu náročná rároha.

Straty na živej sile Ukrajincov za noc bojov sa odhadujú na 200 až 500 mužov. Podľa Image of the Future /internet.kanála na Telegrame/ za 6 dní od spustenia Veľkej ukrajinskej protiofenzívy padlo vyše 7000 Ukrajincov a nezvestných je 2400 mužov. Podľa predsedu Výboru pre obranu ruskej Štátnej dumy gen. Kartapolova stratili Ukrajinci za posledných 24 hodín 26 tankov, 14 obrnených transportérov, 50 bojových vozidiel, 3 húfnice, 12 mínometov a jedno lietadlo. Generál Kartapolov uzatvára, že sa napriek tomu, že Kyjev nasadil do bojov výborne vycvičených a vyzbrojených vojakov, úspech pre modrožltých nedostavil. Priebeh a výsledok bojov Kartapolovovi pripomína bitku pri Rževsku /počas 2.sv.vojny/.

Na ukrajinskom Telegrame sa o príčinách neúspešnej protiofenzívy začalo všeličo konšpirovať. Hovorí sa napr. o zrade niektorých vysokých dôstojníkov OS US. Tí sa vraj rozhodli ukončiť „slávnu protiofenzívu“ ešte v zárodku tým, že pri presunoch ukrajinských vojakov na líniu boja nepoužili inokedy obvyklú dymovú clonu, ektronické či terénne maskovanie. Kolóny s technikou NATO bez krytia postupovali v kolónach /v úzkych pásoch medzi mínovými poľami/ nezmyselne vpred. Rusi potom do nich triafali ako na strelnici.

Úspešné ruské odolávanie vlnám ukrajinskej protiofenzívy pripisujú analytici umeniu „generála Armagedona“, -ako prezývajú v médiách gen.Surovikina. Surovikin je autorom taktického stiahnutia sa vojakov RF od Charkova, Kyjeva a Chersonu, s cieľom vybudovať okolo nových ruských území silné obranné línie, brániteľné s efektívnym počtom ruských vojakov a techniky. Na husto zamínovaných poliach vybuchuje teraz najmodernejšia pancierová technika NATO. Zo vzduchu ju ničia riadené vysoko výbušné bomby FAB 500, artiléria a raketomety – pričom ruskí vojaci sedia v bezpečí zákopov a bunkrov.

Pozorovatelia priebeh boja opisujú v troch cyklických fázach: v prvej fáze ofenzívna vlna ukrajinských pancierových vozidiel zaútočí -skončí však buď na mínach alebo v ohni ruskej artilérie; v druhej fáze nepoškodené tanky a BVP-čka ustúpia; v tretej fáze si doplnia muníciu a naplnia BVP-čka novými vojakmi a znovu vyrazia do útoku…

O strate viacerých tankov Leopard a doterajšom zatiaľ neúspešnom priebehu ukrajinskej protiofenzívy informoval dnes podľa kancelárie ukrajinského prezidenta gen. Zalužnij V.Zelenského. Informoval o tom, internetový kanál Telegram Resident. Aké budú nové príkazy Zelenského nevedno, no vraj majú zohľadniť situáciu po zničení kachovskej priehrady.

Pokusy o ukrajinskú protiofenzívu boli aj v okolí Arťomovska alebo Ugledaru. Aj tie odrazili tzv. „novodoneckí panfilovci“. Túto analógiu z obdobia 2.sv.vojny západní analytici dopĺňajú o ďalšiu-tentokrát z bojov na vtedajšom západnom fronte. Ukrajinská protiofenzíva dostala meno „Ofenzíva v Ardenách 2.0“. Ide o jasnú narážku na posledný nemecký pokus o protiofenzívu pred Hitlerovou konečnou kapituláciou.

Inokedy také veľkohubé Centrum informačných a psychologických operácií /CIPSO/ pri SBU o bolestivej nočnej bitke pri Zaporoží mlčí. Nečudo, niet sa čím chváliť. Otvorený boj na fronte nie je pre banderovcov ich silná stránka. Banderovci a ich britskí tréneri radšej ničia Nord Stream v Baltiku, priehrady, ostreľujú raketami Storm Shadow obytné panelákyv Lugansku a pripravujú nový útok na krymský most. Ukrajinské propagandistické médiá a bohužiaľ aj po nich sa opičiace slovenské médiá miesto udalostí na fronte dokola píšu o zničenej priehrade Kachovka. A s vážnou tvárou presviedčajú svetovú verejnosť o takom nezmysle, akože si tam Rusi sami zaplavili a zničili svoje obranné línie a čo je ešte komickejšie, že si Rusi sami zlikvidovali prívod vody z Dnepra na Krym.

Západní predstavitelia sú z neúspechov Zelenského ofenzívy dosť zúfalí. Nečudo, že mnohí z nich-ako napr. bývalý generálny tajomník NATO A.F. Rasmussen už strácajú nervy a hrozia priamym vstupom vojakov z krajín NATO na ukrajinské bojisko. Najväčšiu ochotu zabojovať si proti Rusom priamo majú vraj v Poľsku a Pobaltí.

Nie všetci sa ale na ukrajinskú propagandu dajú namotať. Demokratický prezidentský kandidát na prezidenta USA R.Kennedy mladší včera napr. znovu kritizoval Zelenského ale aj vládu vo Washingtone. Biely dom podľa neho zmenil Ukrajinu na jeden veľký bitúnok. Príkladom je najnovšia „samovražedná“ ofenzíva Američanmi vyzbrojených Ukrajincov v Záporoží a Donbase.

Iným náznakom zmeny postoja Západu k dianiu na Ukrajine je, že sa včera ich predstaviteľom nepodarilo zhodnúť na ďalšom kole protiruských sankcií. Je zjavné, že stále viac politikov aj na Západe odmieta liať nové a nové doláre a eurá do bezodného kyjevského koša…

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2007367x
Priemerná čítanosť článkov: 4412x

Autor blogu

Kategórie