Založ si blog

Bachmut už neexistuje,-zase je to Arťomovsk

Dnes na obed veliteľ Vagnerovcov Prigožin oficiálne oznámil, že jeho jednotky dobyli posledný dom, ktorý bol v rukách banderovcov a tak získali úplnú kontrolu na mestom, ktoré volali Ukrajinci Bachmut a ktoré sa teraz znovu volá Arťomovsk. Obyvateľom, čo sa tam, konečne dočkali Rusov, sa teraz rozväzujú jazyky. Rozprávajú o tom, ako ich ukrajinskí policajti väznili, ke´d u nich našli ruské noviny alebo naladené ruské médiá. Rozprávajú o tom, ako po nich ukrajinskí snajperi strieľali, keď sa zo svojich domov a pivníc pokúsili utiecť do tých častí mesta, ktoré už boli pod ruskou kontrolou.

Ruský poľný veliteľ, analytik ale aj častý kritik Kremľa Chodakovskij usudzuje, že obsadenie Arťomovska bude mať aj jeden paradoxný dôsledok. Pád Bachmutu podľa neho začal odpočítavanie začiatku veľkej ukrajinskej protiofenzívy. Ukrajinci stratili dôvod viazať veľké sily v stratenom boji o mesto a môžu ich použiť na niečo efektívnejšie. Ukrajinské velenie dostalo silný úder do tváre a jediná možnosť, ako sa z neho spamätať a získať stratenú dôveru Západu je teraz pokúsiť sa prekryť neúspech pri Bachmute úspechom /hocijakým/ v rámci toľko sľubovanej protiofenzívy. Velenie ozbrojených síl Ukrajiny už teraz, po páde Bachmutu, nemá žiaden dôvod s protiofenzívou ďalej váhať. Odpočítavanie sa teda asi naozaj začalo…

USA, V.Británia a ostatné krajiny Západu, ktoré sa stretli v Hirošime, sú znepokojené. Nie však iba zo zhoršovania vojenskej situácie na ukrajinskom fronte. Trápia ich aj iné veci. Napríklad čoraz užšia hospodárska spolupráca medzi Čínou a Ruskom. Tri príklady: 1/ spoločné budovanie zariadení na optimalizácii severnej morskej cesty; 2/ dohoda o zaradení prístavu Vladivostok do siete čínskych vnútrozemských prístavov: Číňania cez Vladivostok budú môcť bezcolne prepravovať tovar z čínskych provincií susediacich s ruským Primorskom, do iných častí Číny; tým sa dopravné trasy skrátia o vyše 1000 km; 3/ dohoda o tom, že Rusi rozšíria pestovanie sóje v Rusku a umožnia tak Číne, aby sa zbavila veľkej závislosti od USA pri importe tejto potraviny.

Rusko prehlbuje spoluprácu aj s Iránom. Reguláciou Volgy sa vytvorili podmienky na to, aby iránske obchodné lode smerovali z Iránu cez Kaspické more a Volgu bez prekládky tovaru priamo do Stredného Ruska a po prieplavoch na špeciálnych lodiach až do St.Peterburgu a Pobaltia. Táto zaujímavá vnútrozemská vodná cesta môže byť v budúcnosti šancou na prevoz tovaru aj z Pakistanu a Indie.

Diplomatické úsilie Ruska zamerané na zlepšenie vzťahov so susedmi sa odrazilo o.i. aj na obnovení leteckého spojenia medzi Moskvou a Tbilisi. Prozápadná prezidentka a jej spojenci z radov Západom financovaných mimovládok síce brešú, no ústava Gruzínska im nedáva veľa možností na to, aby aj hrýzli. Letecké spojenie na radosť rusko-gruzínskych zmiešaných rodín a na radosť biznismenov z oboch krajín zatiaľ funguje. A vytvára pozitívnejšiu klímu aj na Kaukaze.

Nuž tak, – len čo Západ vymyslí nejaké sankčné opatrenie, ktoré by malo zviazať ekonomický rozvoj Ruska a jeho zahraničnú obchodnú výmenu, -už sa aj objavujú nové spôsoby, ako na to Rusko účelne reaguje.

Zviazať Rusku ruky sa Amerike a Západu jednoducho nedarí. Skôr-neskôr sa s tým asi Západ bude musieť zmieriť a vrátiť sa z cesty vojny a sankcií k normálnej, vzájomne výhodnej mierovej spolupráci.

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 454
Celková čítanosť: 1997903x
Priemerná čítanosť článkov: 4401x

Autor blogu

Kategórie