Založ si blog

Ako sa dá na Ukrajine zarobiť a vyhnúť sa frontu

V ukrajinských médiách resp. na ukrajinských Telegramkanáloch sa objavili inzeráty na zaujímavú dobre platenú prácu. Od záujemcov požadujú dobrú znalosť ruštiny, odolnosť voči stresu a presvedčivosť. Ponúkajú za to mesačný príjem od 25 do 60 tisíc hrivien a v prípade mužov ako bonus aj oslobodenie od nutnosti narukovať do Ozbrojených síl Ukrajiny.

Práca snov spočíva v kontaktoch s klientmi po telefóne. Pracoviskom sú špeciálne call-centrá. Ich zriaďovateľom sú rôzne firmy, napojené na SBU. Odhaduje sa, že takýchto call-centier bude v Odesse, Dnepropetrovsku, Zaporoží a Charkove a i. 800 až 1000. Pracovníci call-centier náhodne alebo cielene volajú „zákazníkom“ v Rusku a kladú im v mene všelijakých ruských štatistických, reklamných či prieskumných agentúr rôzne otázky. Odpovede potom triedia na zmätočné a použiteľné. Použiteľné, obsahujúce zaujímavé informácie, posielajú svojim nadriadeným na ďalšie spracovanie.

Okrem zberu informácií je druhou oblasťou aktivity pracovníkov call-centier zber finančných prostriedkov pre potreby Ukrajiny. Pracovníci call-centier, akýsi „štátni hackeri“ obvolávajú ľudí v Rusku a pomocou techník ako je fishing z nich vyťahujú údaje o bankových kontách a platobných kartách. Tie potom používajú na podvodné prevody peňazí z Ruska do zahraničia. Inou technikou je podvodné vydávanie sa za príbuzných, čo chcú akútnu finančnú výpomoc, vydávanie sa za úradníkov, policajtov alebo lekárov, ktorí vedia vybaviť beztrestnosť príbuznému, zaplatenému do dopravnej nehody a pod. Ďalšou technikou je prosba o zaslanie peňazí do falošnej zbierky napr. na pomoc vojnovým vdovám, sirotám či vojnovým invalidom, prosba o poslanie peňazí napr. na tank či lietadlo pre ruskú armádu. Jestvujú desiatky techník, na aké sú štátom platení hackeri trénovaní a aké sa na Ukrajine uplatňujú s cieľom prelieť peniaze z RF na UA, alebo aspoň zasiať nespokojnosť, nepokoj a neistotu medzi ruských občanov.

V súčasnosti sa ukrajinskí štátni hackeri používajú iba na cieľovú populáciu v Rusku a Bielorusku. V budúcnosti, po zdokonalení sa v cudzích rečiach, však call-centrá chcú rozšíriť svoj záber aj na Srbsko, Maďarsko, príp. iné krajiny, ktoré nie sú voči Zelenského režimu priateľsky naklonené.

Štátny hackering a internetové podvody sa dnes samozrejme nedejú iba na Ukrajine. Iste sa vyskytujú aj inde vo svete. Napríklad v Číne, v KLDR…ale aj v Rusku. Pre Ukrajinu je špecifická masovosť a organizovanosť tohto javu. V podmienkach vojny sa internetové podvody stávajú, – paradoxne,- formou boja s nepriateľom. Ľudia, čo ich robia, sa považujú za svojských hrdinov. -Aj toto je jeden z príznakov vojny. A bude okolo nás, ba možno aj priamo u nás dovtedy, dokedy bude vojna na Ukrajine každodennou krutou realitou.

Trikrát Putin

28.03.2024

Prezident RF V.V.Putin mal včera niekoľko zásadných vyhlásení, ktoré rezonovali aj v našich médiách. Bohužiaľ, v neúplnej alebo veľmi skreslenej podobe. Dovoľujem si pre tých, čo chcú byť ucelenejšie informovaní, ponúknuť aspoň tri doplnky. Po prvé, Putin spomenul blížiaci sa termín príletu amerických F-16 na Ukrajinu. Aj naše médiá, napr. aj Pravda citovali [...]

Náhody ako Donbas

27.03.2024

Ruskí trolovia si nedajú pokoj. Konšpirujú svoje uzávery aj z náhod, aké sa najmä na Donbase tak často stávajú. V bojoch o frontové mesto Časov Jar ruská strela /možno Iskander, možno Kindžal/ zasiahla podzemné veliteľstvo OS RF a zahraničných poradcov. Nešlo o hocičo, ale stavbu so 6 podzemnými podlažiami. Je vojna, stalo sa. V ten istý deň „zomrel prirodzenou [...]

Neverte ruským trolom !

26.03.2024

Verte skazkám o ukrajinskom tanku, čo zlikvidoval naraz tri ruské. Neverte autorovi tohto blogu. Neverte ruským trolom, že sa situácia okolo Časov Jaru stáva pre OS UA kritickou a že ich tam OS RF berú do klieští. Neverte, že tam horia lesy, posledný úkryt ukrajinskej pechoty. Neverte ani správam z Kleščevky samotnej, ktorú OS RF včera začali obsadzovať. Verte, že situáciu [...]

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 447
Celková čítanosť: 1965492x
Priemerná čítanosť článkov: 4397x

Autor blogu

Kategórie