Založ si blog

Rusi zaútočili na miesta dislokácie ukr.nám. pechoty určenej na protiofenzívu

Dnes v noci raketové sily z lodí vojenského námorníctva OS RF prostredníctvom zbraní dlhého doletu zaútočili na miesta, kde sa zhromažďovali rezervy ukrajinskej námornej pechoty, určená na chystanú protiofenzívu. Podľa údajov z velenia OS RF , ktoré sa nedá objektívne overiť, zasiahli všetky ciele v kijevskej, poltavskej, čerkaskej, dnepropetrovskej a nikolajevskej oblasti. Znemožnili tak týmto silám, aby sa dostali bližšie k miestam chystaných bojov.

Naše médiá tvrdia, že Rusi útočili raketami Kalibr na obytné štvrte veľkých miest, kde veľa budov zničili a niekoľko ľudí zabili. PVO Ukrajiny sa vraj podarilo 11 striel zlikvidovať. Kto chce, verí ruskej verzii o útoku na kasárne a vojenské rezervy OS UA, chystajúce sa na veľkú protiofenzívu. Kto chce verí ukrajinskej verzii, že Rusi nezmyselne plytvali svojimi raketami na ničenie panelákov. Priznám sa, že viac vojenskej logiky nachádzam v tej prvej verzii. Ale nech si každý verí, čomu chce.

Pokiaľ ide o poškodené paneláky a obete civilov, Rusi tvrdia, že ide o dôsledok nekvalitnej ukrajinskej PVO, ktorá miesto ruských rakiet triafala vlastné paneláky. Ukrajinci tvrdia, že domy zasiahli úlomky ruských rakiet, zostrelených ukrajinskou PVO. Pravdu môžu mať tentokrát obidve strany.

Po silnej delostreleckej príprave nastúpili do útoku aj ruské tanky a pechota v oblasti Kupjanska. Ide zjavne tiež o akciu preventívneho charakteru, ktorá má spomaliť, odložiť oslabiť chystanú mohutnú ukrajinskú ofenzívu.

V Kijeve a i.mestách došlo k výpadku prúdu a obyvateľstvo dostalo výzvu, aby do odvolania nevyšlo z krytov. Informoval o tom miestny tv kanál TSN.

V médiách sa objavila zaujímaví informácia, podľa ktorej USA technologicky pomohli rozbehnúť výrobu replík sovietskych S-300 a TOR M-1., aby ukrajinskej PVO zabezpečili aspoň aké-také doplnenie zásob. Tieto rakety boli tv kanálom The Drive nafotené na jednej zo železničných staníc v americkom štáte Ohio.

Na dôvažok,- dnes sa neplánovane stretli na dlhom pracovnom rozhovore minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu a minister obrany Čínskej ľudovej republiky Li Šanfu. Využili na to spoločnú účasť na stretnutí ministrov obrany šangajskej skupiny pre spoluprácu tzv. ŠOS. Súčasťou ŠOS sú aj krajiny Strednej Ázie, odkiaľ dnes v rekordných počtoch prichádzajú pracujúci o.i. do sibírskych zbrojoviek, ktoré nemajú dosť pracovných síl. Spomedzi štátov, ktoré Rusov najviac zásobujú ľudskými zdrojmi je premiantom Uzbekistan.

Tak či tak, situácia na donbaskom, chersonskom, zaporožskom a charkovskom fronte sa zdynamizovala. A aktivita oboch strán zjavne bude hodinu po hodine stúpať.

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 454
Celková čítanosť: 1996042x
Priemerná čítanosť článkov: 4397x

Autor blogu

Kategórie