Založ si blog

Keď na Ukrajine zlodej kričí: chyťte zlodeja !

Všimol som si zaujímavú časovú následnosť medzi ruskou a ukrajinskou propagandou. Zdá sa mi, akoby obe bojujúce strany konali v oblasti informácií/dezinformácií v istej zhode.

Hlas z Moskvy oznámi čosi do sveta, -a netrvá dlho, aby ho nasledoval podobný hlas z Kyjeva. Kým ruský hlas si všimnú len tí, čo sa snažia sledovať ukrajinský konflikt objektívne, na základe informácií z oboch strán, -ten ukrajinský pendant razom preberú všetky celosvetové teda najmä anglo-americké spravodajské agentúry. Vytvoria si z neho dokonca narratív neraz poriadne veľkej propagandistickej kampane. Nuž a ich ozvena potom rezonuje niekoľko dní aj na našom informačne nesvojprávnom Slovensku.

Neveríte ? Nuž teda ponúkam vám aspoň niekoľko príkladov:

  • Rusi oznámia, že počet mŕtvych ukrajinských vojakov sa blíži k 200 tis. Na druhý deň GŠ OS Ukrajiny uvedie približne rovnaké číslo mŕtvych ruských vojakov.
  • Ruské zdroje z Donecka oznámia ostreľovanie centra mesta americkými mobilnými raketometmi dlhého doletu „himarsmi“ a uvedú 8 mŕtvych civilistov, žien príp. aj detí. Obratom hlásia z Kyjeva ostreľovanie Doneckej oblasti s tým, že pri ňom zahynulo 8 neozbrojených ukrajinských civilistov.
  • Ruské orgány publikujú videá o tom, ako ukrajinskí vojaci strieľajú ruských zajatcov, ktorých predtým spútali a prinútili ležať na zemi a pod. Onedlho sa pred zrakom západnej verejnosti premieta ukrajinské video o tom, ako ktosi /samozrejme Rusi/ strieľa do ukrajinského zajatca, čo volá na slávu Ukrajine.
  • Ruské štátne orgány protestujú proti kyjevskému nariadeniu povinne evakuovať s oblastí vojnových operácií všetky deti a mládež. Nariadenie je prísne- ak by ho rodičia detí nerešpektovali, hrozí im väzenie a umiestnenie detí v detských domovoch na západnej Ukrajine. O tri či štyri dni sa ozve Kyjev a rozpúta div nie celoplanetárnu kampaň proti povinným deportáciám ukrajinských detí do detských domovov v Rusku.
  • Ruské zdroje oznámia, že pri bojoch o Arťomovsk-Bachmut používajú Ukrajinci taktiku premeny budov na rumoviská. Ukrajinskí bojovníci podľa nej urputne bránia každý dom, každé poschodie, každý vchod-a keď už vagnerovci hrozia prienikom do neho, Ukrajinci ho podmínujú a v poslednej chvíli ho opustia. Potom číhajú obďaleč a keď do domu začnú prenikať vagnerovci, podmínovaný dom vyhodia ukropi do povetria aj s maximom vagnerovcov. Takto sa do rúk Rusov dostáva miesto mesta Arťomovsk iba jedno veľké rumovisko. – Len čo sa táto správa dostane do médií, – už aj vydáva ukrajinský generál Sirskij vyhlásenie, že Rusi začali v Bachmute používať taktiku spálenej zeme.
  • Ruské štátne a cirkevné orgány už niekoľko týždňov pranierujú ukrajinskú štátnu moc za razie v chrámoch býv. na Moskvu orientovanej pravoslávnej cirkvi, na pogromy v pravoslávnych chrámoch a pod. Svetoví verejnosť je ticho. Len čo sa však v medzinárodnom agentúrnom spravodajstve objaví vyhlásenie kyjevskej vlády o náboženskom prenasledovaní na ukrajinských územiach obsadených Rusmi, už majú západné a samozrejme aj naše médiá tému na sériu článkov a odsudzujúcich komentárov…

Neviem, ako to v skutočnosti bolo a je. Nemám dosť informácií na to, aby som v takýchto propagandistických stretoch robil rozhodcu. Rusi v citovaných príkladoch síce so správami prichádzajú skôr ako Ukrajinci a Kyjevci na ne iba reagujú, – no to neznamená, že tými, kto s určitými neprávosťami začal, nemohli byť práve Rusi.

Neviem. Jediné čo pozorujem, je kuriózna časová nadväznosť takýchto správ. Neviem, kto je v týchto jednotlivých prípadoch skutočný zlodej a kto je nevinný a kto je teda skutočným zlodejom iba zo zlodejín hlučne a krivo obviňovaný. Pre obete vojny, či už na jednej alebo druhej strane, je to vlastne aj jedno. Utrpenie a smrť sú absolútne hodnoty. Ich následná politizácia už pre trpiacich a umierajúcich žiaden zmysel nemá.

Ideálne by bolo, keby sa strany vojnového konfliktu neobviňovali navzájom a nepredbiehali v tom, kto skôr a kto hlasnejšie na utrpenie SVOJICH vojnových obetí poukázal. Ideálne by bolo, keby sa bojujúce strany predbiehali v niečom inom: v želaní zastaviť boje a ponukách na seriózne bezpodmienečné a čo najskoršie mierové rokovanie.

PS: V minulom článku som písal o zázraku na Ukrajine. Vodca pogromu na promoskovský pravoslávny chrám v dedine Lipovec, ,miestny banderovec Ivan Semcov dostal infarkt a zomrel potom, čo hodiť na zem ceremoniálny kríž. Bola to náhoda alebo zázrak ? Dnes zahynul pri autonehode aj ideový autor projektu útokov na promoskovské kláštory a chrámy, bývalý poslanec Verchovnej rady Ukrajiny Vladimir Stretovič. Náhoda či zázrak ? Ozaj,- a kedy s niečím podobným vyrukujú aj propagandisti v Kyjeve-samozrejme s tým, že je za tým ruská FSB a proruskí mnísi ?

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2008954x
Priemerná čítanosť článkov: 4415x

Autor blogu

Kategórie