Založ si blog

Pôjdu vojaci NATO – aj slovenskí- na Ukrajinu ?

Tak ako to teda je a ako to teda ďalej bude ?

Na jednej strane sú upozornenia opozície /Smer SSD, Republika, LSNS/ na eventualitu vyslania vojakov Slovenskej armády /v rámci „mierového“ kontingentu NATO resp. EU/ na Ukrajinu. Na druhej strane sú vyhlásenia vlády Hegera, Naďa a spol., že sa v súčasnosti nič také nedeje, že je to haox.

Medzi oboma stanoviskami je iba zdanlivý skôr „gramatický“ rozpor- a tým je v podmieňovací budúci čas vyslania slovenských vojakov na Ukrajinu v opozičnom prípade a vyvracanie tejto eventuality prítomným časom vo vládnom prípade. To, čo by mohlo byť v budúcnosti sa však vyvrátiť tým, že to dnes ešte nie je – jednoducho NEDÁ. Nejde o protichodne bežiace ale skôr o paralelné deje. Stručne povedané: vláda hovorí, že dnes to nie je a opozícia hovorí, že by to ale v budúcnosti mohlo byť. – A obe strany majú pravdu.

Zabudnime na domáce opozično-vládne prekáranie. A pozrime sa na eventualitu vyslania slovenských vojakov na Ukrajinu očami tých „múdrejších“- očami zahraničných politikov a publicistov. V poslednom čase sa okolo nás vyskytlo niekoľko pozoruhodných vyhlásení.

  • J.Borrell, komisár EU pre zahraničie pre Der Standard vyhlásil: EU ukázala, že vie, čo je v stávke. A že je pripravená narušiť aj tabu, ak to bude potrebné“ – Fíha: to aké TABU má Borrell na mysli ?
  • V.Orbán v rozhovore na stanici Kossuth rádió povedal, že v kuloároch EU sa začína hovoriť už aj o čomsi, čo doteraz bolo v EU tabu: o vyslaní „MIEROVEJ“ misie pod záštitou EU príp. aj časti krajín NATO /“aliancie ochotných“ 2.0/ na územie Ukrajiny. Orbán sa pri svojich vyjadreniach zmienil aj o podobných stanoviskách bulharského prezidenta Rumena Radeva.
  • Poľské periodikum Nezalezny Dzienik Politiczny uverejnilo článok s varovným nadpisom „Misija pokojowa NATO ? Szikuje sie AMAGEDON“. Autorka článku Hana Kramer sa v ňom odvoláva na slová náčelníka zboru náčelníkov štábov USA gen.M.Millyho, že USA sú v prípade núdze pripravené v spolupráci s NATO vyslať kontingent vojakov aj priamo na územie Ukrajiny. Hana Kramer to komentuje slovami, že USA sú teda v prípade akútnej hrozby porážky pripravené aj na to, aby utopili Európu v krvi jej vlastných občanov.
  • Dmitrij Medvedev, tajomník Rady bezpečnosti RF dnes v reakcii na úvahy o „mierovej misii“ vojakov z krajín EU na Ukrajinu varoval, že každý vojak takejto misie bude legitímnym cieľom ruských vojsk a bude ako taký tvrdo zlikvidovaný.

Tak ako to teda je ? Tak ako to teda bude ?

– Pán Heger, nože nás uspokojte zase nejakým pekným prejavom, plným fráz a floskúl. Prejavom, v ktorom nám oznámite, že v SÚČASNOSTI na Ukrajinu ešte neodchádza žiaden slovenský vojak. Prejavom, ktorý pripomína úvahy chlapíka, ktorý vypadol z vrchného poschodia mrakodrapu a počas letu smerom nadol sa uspokojuje “ no veď ešte stále žijem, no veď to momentálne to ešte nie je až také zlé…“.

Áno, momentálne ešte žijeme, v súčasnosti to ešte stále nie je až také zlé. Teraz to eš…/BUM !/…

Sankcie proti Rusku trafili „tesne vedľa“…

21.07.2024

Koncom tohtoročnej jari EU výrazne zvýšila nákupy ruskej ocele a železa. Import dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2022. RF obnovila svoj status najväčšieho exportéra do EU pre túto komoditu. Iba v mesiaci máji RF exportovala do EU kovy a výrobky z nich do EU v hodnote 373,1 mil. eur. Medziročný nárast je + 1.2% a medzimesačný nárast dokonca + 29%. Polotovary zo železa a [...]

Ako to bolo s nepísanými dohodami Ruska a USA v časoch Jeľcyna

10.07.2024

Americké ministerstvá zahraničia a obrany postupne uvoľňujú niektoré donedávna ešte tajné dokumenty, týkajúce sa udalostí spred 30 rokov. Americký Národný bezpečnostný archív zverejnil v týchto dňoch časť dokumentov týkajúcich sa vzťahov USA a RF vo vtedajších časoch. Medzi nimi sú to i dokumenty, spojené s plánom rozširovania NATO na Východ. Podľa dokumentov v [...]

Rusi zasiahli riadiace centrum GRU susediace s detskou nemocnicou v Kyjeve

08.07.2024

Dnes ráno tri vlny vzdušných raketovo-dronových útokov zasiahli viaceré miesta na UA, vrátane Kyjeva. V Kyjeve sa ruské rakety trafili do rozhodovacieho centra ukrajinských bezpečnostných síl SBU/GRU, nachádzajúce sa v nenápadnej budove a v podzemných bunkroch bezprostredne susediacich s detskou nemocnicou Ochmatdet. Útok na bezpečnostné centrum sa uskutočnil v pondelok ráno, [...]

Boris Susko, minister spravodlivosti

EK dala Suskovi mantinely. Odborníci: Je to štandardný postup, ktorý predchádza žalobe. Pellegrini mohol počkať

27.07.2024 12:00

Či bude nakoniec potrebná ďalšia novela, ukáže až čas. Minister Susko si plánuje výhrady s eurokomisiou vydiskutovať, mimoriadna schôdza podľa neho potrebná nebude.

tanker, filipíny, ropa

Hrozba environmentálnej katastrofy. Ropa z potopeného tankera uniká do Manilskej zátoky

27.07.2024 11:50

Ropná škvrna sa v Manilskej zátoke od štvrtka zväčšila viac ako trojnásobne a tiahne sa po dĺžke 12 až 14 kilometrov.

počasie, teplo, horúčavy, leto, kúpanie

Slovensko opäť potrápia horúčavy, teplota môže počas víkendu vystúpiť až na 36 stupňov

27.07.2024 11:27

Meteorológovia vydali pre viaceré okresy výstrahy druhého stupňa.

Austria Tokyo Olympics Belarus Runner

Stovky Slovákov možno teraz zo Schwechatu neodletia na dovolenku. Čo im hrozí na rakúskom letisku?

27.07.2024 11:00

Rakúska polícia nasadí takmer 700 svojich príslušníkov, ktorí majú úlohu zabrániť narušeniu plynulého fungovania veľkého letiska.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 471
Celková čítanosť: 2101725x
Priemerná čítanosť článkov: 4462x

Autor blogu

Kategórie