Založ si blog

Ruské nukleárne zbrane v Bielorusku.

Naše médiá sú plné komentovania ruského zámeru rozšíriť taktické nukleárne zbrane v Bielorusku. Možno by bolo zaujímavé pozrieť sa na vec aj z ruského uhla pohľadu. Aspoň kvôli úplnosti informácií.

Rusi /napr. O.Volodin, spolupracovník Politonline.ru, Pravda.ru a pod/ začínajú pri analýze veci tým, že vymedzujú taktické jadrové zbrane /TJZ/ ako zbrane, ktoré nie sú určené na ničenie celý krajín napr. v zámorí /na to slúžia strategické jadrové zbrane/ ale „iba“ na ničenie menších vojenských alebo logistických celkov; v aktívnej bojovej činnosti slúžiacich potom na zabezpečenie prelomu frontu alebo naopak na zničenie nepriateľských úderných klinov, pokúšajúcich sa o prelom frontu, na zastavenie veľkých ofenzív, na ničenie zoskupení vojenskej techniky, na likvidáciu silných opevnení, letísk, skladov, výrobní zbraní, dopravných uzlov, a pod. Rusi uvažujú, že cieľom TJZ môže byť letisko Rzesow, kam prilietajú americké lietadlá so zbraňami pre Ukrajinu, Javorský polygón na Ukrajine, cestné a železničné prechody z Poľska, Slovenska a Pobaltia na Ukrajinu. Po zásahu TJZ nezostane zničená celá krajina, ale „iba“ asi 3-4 hektáre krajiny. Samozrejme, adekvátny k tomu je i rozsah rádioaktívneho zamorenia.

Hlavice resp. odpaľovacie zariadenia ruských TJZ budú v Bielorusku umiestnené v silne fortifikovaných podzemných priestoroch. Miesta, kde sa budú nachádzať, budú silne strážené. Preto ich uvedenie do bojovej pohotovosti potrvá asi do júna-júla. Základne TJZ v Bielorusku budú podobné americkým základniam TJZ, napr.:

  • Kleine Brogel, Belgicko,
  • Buechel, Nemecko,
  • Aviano a Ghedi-Torre v Taliansku,
  • Volkel v Holandsku,
  • Incirlik v Turecku a pod.

Nosičmi alebo odpaľovacími zariadeniami ruských TJZ môžu byť napríklad:

  • lietadlá /aj bieloruské/ typu Su-24 pri hlaviciach do 30 kiloton,
  • rakety Iskander pri pri hlaviciach do 50 kiloton,
  • míny a náboje s náložami pre ruské samohybné delá 200 mm napr. Pion a Malka resp. resp. pre húfnice 150 mm Giacint – všetko pre v rozsahu 2-3 kilotony,
  • rakety Kindžal odpaľované napr. z lietadiel Mig-31…

/Pre porovnanie-hirošimská bomba mala silu 13 kiloton. Rusko má asi 2000 jadrových náloží, vhodných ako taktické jadrové zbrane/.

Dôvodom pre inštaláciu ruských TJZ v Bielorusku môžu byť podľa ruských analytikov viaceré veci. Trebárs:

  • použitie striel s ochudobneným uránom v britských tankoch Challenger a pod.,
  • prísun veľkého počtu raketometov Himars s dlhým doletom k hranici Kaliningradu,
  • osobná žiadosť Lukašenka, ktorý chce na akýkoľvek útok NATO na Bielorusko odpovedať pomocou TJZ,
  • otvorenie stálej americkej vojenskej základne v Poľsku, na ktorej sa predpokladá inštalácia amerických TJZ,
  • skrátenie času „jadrovej reakcie“ Ruska na útok zo Západu-v tomto prípade pôjde o nezanedbateľných pár kritických minút,
  • vynútená redislokácia ukrajinských síl z donbaského frontu na hranicu s Bieloruskom a tým aj oslabenie sily OS UA pre prípad nejakej ukrajinskej ofenzívy na fronte,
  • reakcia na nový svetový poriadok a nové rozloženie síl medzi veľmocami, a pod.

Umiestnenie TJZ Ruska na území Bieloruska má aj svoje riziká. Napr. hra niektorých bieloruských politikov na „jadrovú veľmoc“ /medzi zopár bieloruskými žurnalistami to už začalo/. Alebo obava, čo sa stane s TJZ, ak by v Bielorusku došlo k štátnemu prevratu /potom by malo Rusko na Západe ďalšiu Ukrajinu, ibaže ozbrojenú jadrovými zbraňami/. No a napokon vyššie personálne a finančné náklady na vybudovanie a prevádzkovanie ruskej základne s TJZ v Bielorusku.

Z pohľadu Slovenska znamená rozmiestnenie ruských TJZ v Bielorusku priblíženie TJZ na niekoľko stoviek km od slovenských hraníc. Potenciálnym cieľom TJZ Ruska na Slovensku môže byť cestný prechod pri Michalovciach /Vyšné Nemecké/, železničný uzol v Čiernej nad Tisou a letisko Užgorod, vzdialené iba pár km od SR. Pri zvažovaní cieľa úderu TJZ zohrá zrejme úlohu politika toho-ktorého štátu voči RF a rozsah zbraní a munície, dopravovaných na Ukrajinu cez Slovensko alebo iný štát NATO.

Cieľotvorným faktorom ruských TJZ bude bezpochyby aj kvalita vzťahov, aké má alebo bude mať tá-ktorá krajina ku Ruskej federácii a jej ľudu. – Alebo sa mýlim ?

Sankcie proti Rusku trafili „tesne vedľa“…

21.07.2024

Koncom tohtoročnej jari EU výrazne zvýšila nákupy ruskej ocele a železa. Import dosiahol najvyššiu úroveň od roku 2022. RF obnovila svoj status najväčšieho exportéra do EU pre túto komoditu. Iba v mesiaci máji RF exportovala do EU kovy a výrobky z nich do EU v hodnote 373,1 mil. eur. Medziročný nárast je + 1.2% a medzimesačný nárast dokonca + 29%. Polotovary zo železa a [...]

Ako to bolo s nepísanými dohodami Ruska a USA v časoch Jeľcyna

10.07.2024

Americké ministerstvá zahraničia a obrany postupne uvoľňujú niektoré donedávna ešte tajné dokumenty, týkajúce sa udalostí spred 30 rokov. Americký Národný bezpečnostný archív zverejnil v týchto dňoch časť dokumentov týkajúcich sa vzťahov USA a RF vo vtedajších časoch. Medzi nimi sú to i dokumenty, spojené s plánom rozširovania NATO na Východ. Podľa dokumentov v [...]

Rusi zasiahli riadiace centrum GRU susediace s detskou nemocnicou v Kyjeve

08.07.2024

Dnes ráno tri vlny vzdušných raketovo-dronových útokov zasiahli viaceré miesta na UA, vrátane Kyjeva. V Kyjeve sa ruské rakety trafili do rozhodovacieho centra ukrajinských bezpečnostných síl SBU/GRU, nachádzajúce sa v nenápadnej budove a v podzemných bunkroch bezprostredne susediacich s detskou nemocnicou Ochmatdet. Útok na bezpečnostné centrum sa uskutočnil v pondelok ráno, [...]

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 471
Celková čítanosť: 2101499x
Priemerná čítanosť článkov: 4462x

Autor blogu

Kategórie