Založ si blog

O tankoch

Médiá každý deň píšu o nejakom tanku, resp. dvoch-troch tankoch, ktoré štáty NATO pošlú na Ukrajinu. Najčastejšie ide o staršie modely Leopardov, Challengerov alebo Abramsov, teda o tzv. „vintage“-tanky, resp. o tanky mierne povedané „zánovné“. Tento rok má odísť na Ukrajinu minimálne 150 takýchto tankov.

Predvčerom sa podpredseda bezpečnostnej rady RF ex-prezident Medvedev vyjadril, že ruský zbrojársky priemysel pošle tento rok armáde 1500 tankov. Je to desaťkrát viac, ako NATO pošle Ukrajine. Na prvé počutie je to naozaj veľa. Ruský vojenský analytik A.Leonkov včera bližšie osvetlil, o akých 1500 tankov pôjde. V stručnosti:

  • pôjde o novovyrobené tanky T-90M-Proryv-3,
  • pôjde o novovyrobené tanky T-80 BVM,
  • pôjde o repasované a abgradeované tanky T-72 B3M,
  • a napokon pôjde aj o repasované tanky T-62M.

Západní analytici a novinári sa Rusom vysmievajú, že na Ukrajinu pošlú aj tanky, skonštruované „ešte za čias Stalina“. Fakt je, že ide o staršie sovietske tanky. Rusi ich napriek tomu použijú. Majú byť sprievodnými vozidlami v pechotných bojoch, kde neočakávajú tankové súboje, nanajvýš použitie ručných protitankových zbraní. Rusi vyskúšali, že T-62M pri vhodnom manévrovaní prežije aj zásah „javelinom“. Na druhej strane, tanková výzbroj môže byť v pechotných bojoch veľmi účinnou palebnou a morálnou podporou ruských „pešiakov“.

Z hľadiska „ekonómie vojny“ je dôležitá aj iná vec. Oprava alebo repasovanie už použitého tanku je v priemere iba jednou tretinou z priemernej ceny nového tanku /T-72 resp. T-80/.

Celkove má ruská armáda k dispozícii 12 tisíc tankov. Niektoré z nich sú v zónach aktívnej bojovej činnosti, iné sú k dispozícii v skladoch a v miestach dislokácie bojových rezerv. Aj keď je už zlatá éra tankových armád preč, predsa len -ak sú tanky takticky správne použité, môžu byť efektívnym nástrojom víťazstva v mnohých aj dnešných bitkách.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2007479x
Priemerná čítanosť článkov: 4412x

Autor blogu

Kategórie