Založ si blog

Welt: Obyvatelia Bachmutu čakajú Rusov

Nezávislí reportéri resp. vojnoví korešpondenti pracujúci t.č. pre nemecký Welt /livestreamová spravodajská tv stanica/ sa odvážne pohybujú po frontoch Východnej Ukrajiny. Dokážu si vybaviť návštevy miest pod ruskou i ukrajinskou správou. Asi pred dvoma týždňami prezentoval Welt videoreportáž z prejazdu po opravenom Krymskom moste. Informácie, ktoré sa čitatelia z reportáže dozvedeli, nie sú veľmi v súlade s tvrdeniami západoeurópskeho mainstreamu.

V tejto tradícii pokračoval nedávno aj šéf-korešpondent Weltu Steffen Schwarzkopf. / V minulosti pracujúci aj pre Sat 1/. Vo videoreportáži popísal, ako sa ukrajinským orgánom nedarí evakuovať z Bachmutu všetko obyvateľstvo. Asi 4500 prevažne starších miestnych obyvateľov odmieta dať sa previesť na Západnú Ukrajinu. Reportérovi Weltu to medzi štyrmi očami zdôvodnili:

…Prečo by sme mali odísť k Ukrajincom ? Veď my sme Rusi. Tu sme sa ako Rusi narodili a ak to bude náš osud, tak tu aj ako Rusi umrieme. My sa Rusov nebojíme. Naopak, už na nich dlho čakáme…

Obraz o civilných občanoch Bachmutu, ktorý tu takto vojnoví korešpondenti Weltu načrtávajú, je zdá sa, trochu inakší, než nám ho aj tu maľujú aj „naše“ médiá.

Iná vec je, či sa civilní obyvatelia Bachmutu tých „svojich“ aj tak skoro dožijú. Vagnerovci síce dobyli polovicu Bachmutu, celú jeho východnú časť za riečkou Bachmutka, no tu si vzali operatívnu prestávku a začali s zakopávať, upevňovať tam svoje pozície. Vojenská rozviedka totiž priniesla správy o príprave mohutnej ukrajinskej protiofenzívy. Pod velením amerických dôstojníkov sa na Západe vycvičené elitné ukrajinské jednotky, vyzbrojené nemeckými tankami Leopard a s podporou dronov a Himarsov majú pokúsiť preraziť operatívne obkľúčenie Bachmutu. Plánujú odseknúť a obkľúčiť ramená „podkovy“, ktorá Bachmut zvierala zo severu a juhu. Protiofenzíva má za cieľ nielen opätovné získanie ukrajinskej kontroly nad Bachmutom, ktoré sa potom propagandisticky predá ako dôkaz prevahy síl Ukrajiny a Západu nad Ruskom, ale má byť generálkou na hlavnú ukrajinskú ofenzívu. Na ofenzívu v smere na Krym a Azovské more.

Ruské sily o týchto plánoch, prirodzene, vedia. A chystajú sa na tvrdý odpor a prípadný protiútok. K hlavnému boju o Bachmut v najbližších dňoch dôjde. Názory sa rôznia na to, kedy a ako sa ťažiskové boje rozbehnú. Výsledok zrážky bude dôležitý pre tisíce občanov Bachmutu v pivniciach. No aj pre ďalší vývoj konfliktu a pre vyjednávaciu silu, s ktorou bojujúce strany skôr či neskôr iste zasadnú k rokovaciemu stolu.

Čím skôr si účastníci bojov k mierovým rokovaniam zasadnú, tým lepšie. Pre všetkých mierumilovných ľudí na celom svete.

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Čaputová poslednýkrát ako hlavná veliteľka síl vymenovala generálov. Armáde vyjadrila uznanie a vďaku

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.

Vít Rakušan

Rakušan: Migračný pakt nie je skvelý, ale nové pravidlá sú potrebné. Podľa Babiša klame

18.04.2024 15:12

Podľa Rakušana kým budú v ČR budú ukrajinskí utečenci, Česko bude mať v solidárnom systéme výnimku.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 454
Celková čítanosť: 1997391x
Priemerná čítanosť článkov: 4400x

Autor blogu

Kategórie