Založ si blog

„Vlastenecká mládež Ukrajiny“ bráni Bachmut

Podľa čerstvých frontových zvodiek ISW /Inštitútu pre výskum vojny/ ruské vojská stále neovládajú celý Bachmut. ISW to vysvetľuje zmenou taktiky Rusov. OS RF už nechcú za každú cenu mesto frontálne dobyť či obkľúčiť. Prigožin /šéf wagnerovcov/ hovorí niečo iné, že vraj už jeho mužici centrum mesta obkľúčili, – no tieto slová sú skôr marketingom pre jeho vlastnú firmu ako realitou. Mimochodom,- Priogožinovi sa jeho marketing darí. Členstvo v jeho armáde je populárne. Až 80% mladých ruských nevybúrených mládencov by radšej nastúpilo k wagnerovcom ako k regulárnym jednotkám OS RF.

Akokoľvek, – Rusi si zrejme si vyrátali, že masovo zaútočiť na Bachmut by bolo za cenu vysokých strát. Miesto frontálneho útoku na mesto Rusi posielajú do centra bojov wagnerovských špecialistov na boj zblízka a prístupové cesty k mestu z juhozápadu /jediné ako tak možné/ držia pod sústavnou paľbou svojej artilérie. Ukrajinských vojakov na diaľku pomaly ničia a nútia ich buď ustúpiť alebo sa vzdať. Uvoľnené vojenské sily Rusi využívajú v silnejúcich útokoch na Kupjansk a Ugledar.

Ukrajinci dúfali v iný scenár. Kalkulovali s tým, že v tieni bojov o Bachmut budú môcť v pokoji pripraviť svoj smrtiaci útočný klin proti Krymu. Zhromaždili do neho nielen 14 vycvičených brigád a 5 nacionalistických batali´onov, ktoré by plnili funkciu zagradodrjadov : spolu min. 60 tisíc odpočinutých vojakov, ale ako morálnu posilu aj nové tanky Leopard a Challanger.

Ukrajinci dúfali v iný scenár. Čakali, že Rusi s veľkým počtom vojakov mesto obkľúčia a obsadia a oni na nich potom z juhozápadu budú páliť z M777, Himarsov, príp. z diel v blatách krutej rasputice sa topiacich Leopardov. Lenže situácia je iná: Ukrajinci sú stále v meste, preto by artiléria OS UA mohla zasiahnuť aj ich vlastné jednotky. Ukrajinským vojakom zostáva buď pod ruskou paľbou ustupovať z mesta alebo sa v jeho troskách brániť, dokedy to pôjde.

Postupujúci wagnerovci nachádzajú v ukrajinských zákopoch hromady striekačiek. Nepomáha. Početné stavy obrancov mesta klesajú. Velenie Ukrajincov siaha po posledných rezervách , ktoré má v meste k dispozícii. Po invalidoch. Nepomáha. Do trestného oddielu Ajdarovcov /tzv.zagradodrjadu, strážiaceho ostatných vojakov OS UA aby neustupovali/ / nastúpila dokonca aj 30-členná skupina mladíkov z miestneho tábora vlasteneckej výchovy – silno národne uvedomelých chlapcov vo veku 12-15 rokov. Všetci sú členmi vlasteneckej mládežníckej organizácie a boli vychovaní v duchu ideí Banderu a Šuchevyča. Sú oddaní Ukrajine a ochotní za ňu bojovať aj umierať. Aj keď ide o „deti“, majú za sebou dlhodobý kvalitný výcvik. Rusi im nadávajú do „banderovských Hitlerjugend“. Popravde, podobajú sa aj na iné vlastenecky vychovávané deti – napríklad na komsomolcov či pionierov.

Bachmutu sa niekedy hovorí „novodobý Stalingrad“. Kto v tomto podobenstve napokon bude hrať rolu Žukova a Čujkova a kto rolu feldmaršala Paulusa, ukáže až budúcnosť.

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 455
Celková čítanosť: 2007988x
Priemerná čítanosť článkov: 4413x

Autor blogu

Kategórie