Založ si blog

Maslenica v Rusku-poplach na Západe…

V Rusku začína „maslenica“. Je to zmes východoslovanských pohanských zvykov a zvykov pravoslávneho kresťanstva. Sedemdňové slávnosti prebiehajú v poslednom týždni pred začiatkom dlhého 40-dňového predveľkonočného pôstu. Maslenica je sviatok veselosti, bujarosti, zábavy a obžerstva. Ale aj tanca. zimných hier, ľudového divadla a pod.

Maslenica je obdoba našich fašiangov. Ľudia si obžerstvom chystajú telesné zásoby na dlhé postenie. U nás sa jie najmä slanina a klobásy, kým v Rusku sú to popri mäse najmä všetky možné jedlá pripravované z masla a vajec. Gazdiná má v období maslenice použiť do jedla všetky zásoby svojho starého masla, uchovávaného v prírodných chladiacich jamách.

Tradičným pokrmom Rusov počas maslenice sú bliny. Na mäsový, rybací, hríbový ale aj na sladký spôsob. Bliny, teda ruská obdoba palaciniek sú bohaté na vajcia a maslo. Preto sa vraj po konzumácii blinov získava sila a odvaha vydržať aj druhú policu zimy a dožiť sa jari. Na konci maslenice dedinčania zhotovia slamená figurínu so širokou tvárou. Je to Maslenica samotná. Maslenicu, podobne ako našu Morenu potom dedinčania na konci osláv zapália a hodina do vody. Zima a strádanie tak stratí svoju silu, slnka pribúda a zima pomaly, pomaličky ustupuje jari.

Maslenica má pre Rusov veľa symbolických významov. V prvom rade je to ale nádej na znovuzrodenie sily ruskej zeme a ruského národa, sužovaného dlhou zimou, prírodnymi či vojnovými útrapami. Maslenica je bujarý sviatok nádeje, že sa strádanie skončí a ľuďom sa vráti sila a chuť do života.

Tohto roku bude súčasťou maslenice prejav prezidenta Ruskej federácie V.V.Putina, ktorý začína dnes o 11.00 nášho času. Rusi čakajú, že to bude prejav výživný, energetizujúci, -ktorý udá smer vývoja ruskej spoločnosti minimálne na jedno nasledujúce ročné obdobie. Nečudo, že sa tohtoročnej ruskej maslenice na Západe tak boja.. Stále hovoria o akejsi veľkej ruskej ofenzíve a osobitých opatreniach, ktoré majú byť v období 21.-26 februára v Rusku prijaté.

Nemecká ambasáda sa z obáv pred maslenicou rozhodla varovať svojich občanov pred cestami po Rusku. Osobitne však do oblastí ležiacich pri ukrajinskej hranici- od Kurska a Belgorodu po Stavropol. Ruský karneval naháňa Nemcom a Západniarom riadny strach. – Ani bliny by im od hrôzy teraz asi nezachutili. Dokonca ani tie s malinovým džemom a šľahačkou nie.

Nevadí, aspon mne a ďalším milovníkom palaciniek viac zostane.

My Slováci sa ruských blín nebojíme. Naopak, bliny sú aj pre nás zdrojom nádeje, obnovy sily a energie.

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Pomoc USA Ukrajine je podfuk: odteraz vojna na úver !

20.04.2024

Ukrajinci sa vytešujú. Vojna bude pokračovať. Len trochu v inej podobe: už to nebudú zbrane a munícia zadarmo, ale na pôžičku. Američania do Kyjeva odkazujú – odteraz už budete mať vojnu iba na úver. V americkeh snemovni reprezentantov konečne schválili sumu 60, 84 mld dolárov pre Ukrajinu. Väčšina týchto prostriedkov však zostane v USA. 23,2 mld dolárov použijú [...]

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 456
Celková čítanosť: 2013943x
Priemerná čítanosť článkov: 4417x

Autor blogu

Kategórie