Založ si blog

Politizácia zemetrasenia v Turecku a Sýrii: aké budú dôsledky ?

Politici a im slúžiace masmédiá dnes – v časoch ľúteho boja o mysle a srdcia ľudí- spolitizujú hocičo. Napríklad:

  • SRo informuje, že občania Sýrie z Aleppa a Idlibu, , ktorí boli poškodení zemetrasením, sa nemajú kam vrátiť, lebo domovy zničilo ruské a sýrske bombardovanie- akoby jediné bomby, čo tam padali boli Assadove alebo Putinove., akoby americké kobercové bombardovanie Rakky a Mosulu neexistovalo.
  • Iránske médiá /napr. Chajjal Muazzin/ tvrdia, že zemetrasenie spôsobilo použitie amerických geofyzikálnych zbraní-či ide o obyčajný hoax a konšpiráciu, alebo by sme sa metódou analýzy „cui bono“ dostali ku inému vysvetleniu údajne prírodného javu, -nevedno.
  • Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan naznačuje „cui bono“ – len pár hodín od zemetrasenia hovorí čosi o tom, že keby v Turecku bola lepšia prevencia pri výstavbe budov a keby bola pomoc tureckého štátu obetiam rýchlejšia a kvalitnejšia, bolo by menej mŕtvych a zranených.

Analytici z Turecka, Západu a ostatku sveta sa zamýšľajú nad dôsledkami, aké bude mať prírodné zemetrasenie na možné vnútropolitické zemetrasenie v Turecku. Základnou otázkou je, ako sa počet obetí a štátna pomoc postihnutým prejaví na podpore resp. nepodpore tureckého prezidenta Erdogana v nastávajúcich májových-júnových prezidentských voľbách. Isté je, že problémy pri záchrane životov, starostlivosti o ľudí, čo stratili strechu nad hlavou alebo živobytie môžu silno znížiť popularitu Erdogana, napriek tomu, že je ešte pomerne vysoká.

USA, ktorým sa nepáči pozícia Turecka v súvislosti s Ruskom, Švédskom a Fínskom využijú nespokojnosť ľudí, vyvolanú zemetrasením na zasahovanie do volieb alebo na následnú gulenovskú majdanizáciu Istanbulu, Ankary a ´dalších veľkých miest. Účinnú hospodársku pomoc budú USA bezpochyby podmieňovať ústupkami Turkov v oblasti obchodného bojkotu a sankcií proti Rusku, príp. pri presadzovaní protiruského režimu v Bospore a Dardanelách, pri realizácii „tureckého energetického potoka“ z Ruska cez Turecko do Európy, pri rozširovaní NATO a pod.

Na druhej strane, ak by sa Erdoganovi podarilo zoči-voči tragédii zjednotiť turecký národ, ak by ľudia postihnutí zemetrasením dostali skorú a účinnú pomoc, ak by sa vláde podarilo vyhnúť pri výstavbe náhradných obydlí obvineniam z korupcie / najmä voči Erdoganovmu zaťovi ,majiteľovi najväčšej tureckej stavebnej spoločnosti/ a ak by napriek tichému sabotovaniu zahraničnej pomoci zo strany USA Erdogan dokázal získať efektívnu podporu zo zahraničia, – mohlo by predvčerajšie zemetrasenie Erdoganovi pomôcť. Mohlo by ho posilniť, urobiť z neho starostlivého otca národa, spravodlivého vládcu a budovateľa.

Ako všetko, aj zemetrasenie je v očiach politikov nielen hrozbou ale aj šancou pre ich zámery. Zemetrasenie v Turecku a Sýrii dvojnásobne. Východné Stredomorie je totiž silne tektonické nielen prírodne ale aj politicky. Uvidíme, či prírodno-spoločenská tektonika bude taká silná, že privedie Turecko ku zmene, alebo naopak ku stabilizácii a obnove prosperity tejto našej dovolenkovej krajiny.

Hygienický koridor Ruska až po Ľvov ?

18.03.2024

Nuž, keď to bude treba, tak potom podľa ruského politického a vojenského velenia áno. Koľko a kde Rusi ešte Ukrajine zaberú územie, bude záležať len a len na dodávateľoch rakiet. dronov a lietadiel z NATO. Bude to záležať na dĺžke ich doletu, dostrelu, dosahu na živú silu a majetok Ruskej federácie. Sanitárny pás by mal viesť okolo celej línie hraníc UA a RF. Aby bola [...]

Putin vyhral-Something is out of function…

18.03.2024

Macron minulý týždeň zahviezdil. Vyhlásil, že Rusko nie je superveľmoc, ale iba stredne veľká mocnosť. Čudné, že táto stredne veľká mocnosť už skoro 35 rokov úspešne zvláda konfrontáciu so superveľmocou USA a veľmocami ako V.Británia, Japonsko – a Francúzsko. Včera dosiahla táto stredne veľká mocnosť nad spomenutými superveľmocami a veľmocami ďalšie [...]

Putin vyhral

18.03.2024

Nie je to správa z frontu. Napriek tomu je to vojnová správa. Putin včera vyhral svoju vojnu so Západom. Pri účasti 73% voličov získal 87% hlasov. Na Kryme, ktorý je vraj podľa Západu súčasťou Ukrajiny, získal Putin 93%. V Moskve, ktorá je oddávna centrom ruských „liberálov“ Putin získal 85% hlasov. Putin jednoducho vyhral na všetkých frontoch, vyhral na celej [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 434
Celková čítanosť: 1931833x
Priemerná čítanosť článkov: 4451x

Autor blogu

Kategórie