Založ si blog

Politizácia zemetrasenia v Turecku a Sýrii: aké budú dôsledky ?

Politici a im slúžiace masmédiá dnes – v časoch ľúteho boja o mysle a srdcia ľudí- spolitizujú hocičo. Napríklad:

  • SRo informuje, že občania Sýrie z Aleppa a Idlibu, , ktorí boli poškodení zemetrasením, sa nemajú kam vrátiť, lebo domovy zničilo ruské a sýrske bombardovanie- akoby jediné bomby, čo tam padali boli Assadove alebo Putinove., akoby americké kobercové bombardovanie Rakky a Mosulu neexistovalo.
  • Iránske médiá /napr. Chajjal Muazzin/ tvrdia, že zemetrasenie spôsobilo použitie amerických geofyzikálnych zbraní-či ide o obyčajný hoax a konšpiráciu, alebo by sme sa metódou analýzy „cui bono“ dostali ku inému vysvetleniu údajne prírodného javu, -nevedno.
  • Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan naznačuje „cui bono“ – len pár hodín od zemetrasenia hovorí čosi o tom, že keby v Turecku bola lepšia prevencia pri výstavbe budov a keby bola pomoc tureckého štátu obetiam rýchlejšia a kvalitnejšia, bolo by menej mŕtvych a zranených.

Analytici z Turecka, Západu a ostatku sveta sa zamýšľajú nad dôsledkami, aké bude mať prírodné zemetrasenie na možné vnútropolitické zemetrasenie v Turecku. Základnou otázkou je, ako sa počet obetí a štátna pomoc postihnutým prejaví na podpore resp. nepodpore tureckého prezidenta Erdogana v nastávajúcich májových-júnových prezidentských voľbách. Isté je, že problémy pri záchrane životov, starostlivosti o ľudí, čo stratili strechu nad hlavou alebo živobytie môžu silno znížiť popularitu Erdogana, napriek tomu, že je ešte pomerne vysoká.

USA, ktorým sa nepáči pozícia Turecka v súvislosti s Ruskom, Švédskom a Fínskom využijú nespokojnosť ľudí, vyvolanú zemetrasením na zasahovanie do volieb alebo na následnú gulenovskú majdanizáciu Istanbulu, Ankary a ´dalších veľkých miest. Účinnú hospodársku pomoc budú USA bezpochyby podmieňovať ústupkami Turkov v oblasti obchodného bojkotu a sankcií proti Rusku, príp. pri presadzovaní protiruského režimu v Bospore a Dardanelách, pri realizácii „tureckého energetického potoka“ z Ruska cez Turecko do Európy, pri rozširovaní NATO a pod.

Na druhej strane, ak by sa Erdoganovi podarilo zoči-voči tragédii zjednotiť turecký národ, ak by ľudia postihnutí zemetrasením dostali skorú a účinnú pomoc, ak by sa vláde podarilo vyhnúť pri výstavbe náhradných obydlí obvineniam z korupcie / najmä voči Erdoganovmu zaťovi ,majiteľovi najväčšej tureckej stavebnej spoločnosti/ a ak by napriek tichému sabotovaniu zahraničnej pomoci zo strany USA Erdogan dokázal získať efektívnu podporu zo zahraničia, – mohlo by predvčerajšie zemetrasenie Erdoganovi pomôcť. Mohlo by ho posilniť, urobiť z neho starostlivého otca národa, spravodlivého vládcu a budovateľa.

Ako všetko, aj zemetrasenie je v očiach politikov nielen hrozbou ale aj šancou pre ich zámery. Zemetrasenie v Turecku a Sýrii dvojnásobne. Východné Stredomorie je totiž silne tektonické nielen prírodne ale aj politicky. Uvidíme, či prírodno-spoločenská tektonika bude taká silná, že privedie Turecko ku zmene, alebo naopak ku stabilizácii a obnove prosperity tejto našej dovolenkovej krajiny.

Izrael nezostrelil ani jednu zo 7 iránskych hyperzvukových rakiet „Fattah“

14.04.2024

Izraelská Železná kopula nie je spôsobilá likvidovať najnovšie hyperzvukové iránske rakety „Fattah“. Toto je hlavný vojenskostrategický výsledok konfliktu Izrael-Irán, ktorý nezačal dnes v noci /ako to uvádzajú naši nasprostastí opoziční politici a novinári/ ale pred dvoma týždňami. Vtedy Izrael zničil iránsky konzulát v sýrskom Damasku a zavraždil 12 [...]

Ukrajinci sa hádajú, či je ešte Rabotino ich alebo už ruské

10.04.2024

Na ukrajinských frontoch nič nové: ľudia tam umierajú, útoky striedajú protiútoky, posuny striedajú ústupy a naopak. Zmeny v prospech OS RF sú ale nie je to nič pre netrpezlivých. Hlavným bojiskom je momentálne stále Časov Jar. Rusi tu používajú taktiku čistenia opevnení pomocou kĺzavých bômb a solncepjokov /salvových raketometov/. Po nich nastupujú do šturmu malé [...]

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

07.04.2024

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 454
Celková čítanosť: 1999235x
Priemerná čítanosť článkov: 4404x

Autor blogu

Kategórie