Založ si blog

Kydajte ešte mäso ! /Správa z frontu/.

Aj keď sa to nemá, pozrel som sa trochu na to, čo píšu o súčasnej podľa RTVS veľkolepej ukrajinskej protiofenzíve ruskí analytici. Dozvedel som sa, že v odpočutých rozhovoroch veliteľov ukrajinských síl najčastejšie zaznieva požiadavka „kydajte ješčo mjaso“. Alebo „u nas dyra, dajte mjaso“. Mäsom nazývajú ukrajinskí velitelia bežných takmer nevycvičených mobilizantov. Veľa toho o boji nevedia, ale je ich mnoho. Vďaka nim mala ukrajinská armáda v oblasti okolo Charkova početnú prevahu od 1:10 po 1:12. V bitke o Balakleju napríklad proti trom brigádam Ukrajincov stálo pol roty ruských vojenských policajtov. Tam napriek drvivej početnej presile držali policajti mesto takmer 4 dni, pokiaľ nedostali pokyn stiahnuť sa do bezpečia.

Vďaka tejto mohutnej presile sa ukrajinským silám podarilo obsadiť územie podľa GŠ OS UA s rozlohou niečo vyše 1000 km2. To je zhruba dva a pol násobok územia Bratislavy. Anglo-americkí analytici sú v odhadoch smelší-uvádzajú dvojnásobok-to by už bolo územie takmer celého bratislavského kraja. Tak či onak, z územia, ktoré ovládala pred februárom Ukrajina a ktoré dnes v rozlohe asi ako Francúzsko ovládajú spojené ruské sily je to zlomok. Aj keď strategicko-motivačne veľmi dôležitý. Mediálna odozva týchto operačných ukrajinských úspechov na Západe je ale obrovská. Nečudo, že sa tak prezentuje aj v SR.

V Rusku z pohybu frontu pri Charkove nie sú až tak vzrušení. Vedia, že je to obvyklý ´úkaz v každej vojne. Aj Charkov či napríklad náš malý Liptovský Miluáš musela Červená armáda počas 2.sv. vojny oslobodzovať dvakrát. Nie tieto cykly na fronte,-ale iná vec trápi ruských analytikov. Je to smutný fakt, že kopa ruskojazyčných obyvateľiv, ktorí si už pomaly zvykali, že žijú v Rusku sa teraz,-či v dôsledku chýb ruského velenia alebo v dôsledku chytráckeho úskoku ruského velenia dostala znovu do područia Kyjeva. V Balakleji, kde znovu veje ukrajinská zástava, to značí, že všetci obyvatelia mesta musia teraz prejsť previerkami oddanosti Kyjevu a selekciou tých, čo „kolaborovali“ s Moskvou. Tých, ktorých udajú a identifikujú ako podporovateľov RF, nečaká nič dobré. Zmiznú. Ani len popol sa po nich nenájde.

-A toto hnevá moskovských analytikov. Smutný osud ruskojazyčných obyvateľov Balakleji bude mať veľmi negatívny motivačný dopad na ochotu obyvateľov iných obcí a miest pod kontrolou ruských síl spolupracovať s ruskými orgánmi. Aj by možno chceli, ve´d sú to Rusi, no budú sa báť, že ruské velenie môže ich obec či mesto- tak ako oblasť okolo Izjumu a Balakleji – zo strategickýcch dôvodov opustiť a ich životy a majetok ponechať napospas Kyjevu.

Nuž zladiť vojenskú a informačno-motivačnú časť vojenských operácií na Ukrajine nie je veru ľahké. Ani na jednej a ani na druhej strane. Najstrašnejšie je, ak jedna i druhá strana, -ústami svojich vojenských technokratov – nazýva útočiacich ukrajinských vojakov či ruských civilov na Ukrajinou znovu obsadených územiach „mjasom“.

Ale povedzme si, my Slováci, pravdu. Čo sme i my tu pár stoviek kilometrov od frontovej línie pre Brusel či pre Washington ? Sme my azda niečo svojprávnejšie a hodnotnejšie, než je to spomínané MJASO ? Aj keď zatiaľ nie v tej ozajstnej vojne, aj ke´d zatiaľ iba v takej malej energetickej a cenovej vojne proti Rusku ? Aj ke´d zatiaľ nie so stovkami obetí. /Ale ktovie, koľko aj tých obetí bude po nastávajúcej zime…/.

Sme či nie sme „mjaso“ pre našich veliacich dôstojníkov a úradníkov z EU alebo NATO ? Odpovedzte si na to, prosím, sami.

Trikrát Putin

28.03.2024

Prezident RF V.V.Putin mal včera niekoľko zásadných vyhlásení, ktoré rezonovali aj v našich médiách. Bohužiaľ, v neúplnej alebo veľmi skreslenej podobe. Dovoľujem si pre tých, čo chcú byť ucelenejšie informovaní, ponúknuť aspoň tri doplnky. Po prvé, Putin spomenul blížiaci sa termín príletu amerických F-16 na Ukrajinu. Aj naše médiá, napr. aj Pravda citovali [...]

Náhody ako Donbas

27.03.2024

Ruskí trolovia si nedajú pokoj. Konšpirujú svoje uzávery aj z náhod, aké sa najmä na Donbase tak často stávajú. V bojoch o frontové mesto Časov Jar ruská strela /možno Iskander, možno Kindžal/ zasiahla podzemné veliteľstvo OS RF a zahraničných poradcov. Nešlo o hocičo, ale stavbu so 6 podzemnými podlažiami. Je vojna, stalo sa. V ten istý deň „zomrel prirodzenou [...]

Neverte ruským trolom !

26.03.2024

Verte skazkám o ukrajinskom tanku, čo zlikvidoval naraz tri ruské. Neverte autorovi tohto blogu. Neverte ruským trolom, že sa situácia okolo Časov Jaru stáva pre OS UA kritickou a že ich tam OS RF berú do klieští. Neverte, že tam horia lesy, posledný úkryt ukrajinskej pechoty. Neverte ani správam z Kleščevky samotnej, ktorú OS RF včera začali obsadzovať. Verte, že situáciu [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 447
Celková čítanosť: 1965994x
Priemerná čítanosť článkov: 4398x

Autor blogu

Kategórie