Založ si blog

O vylodení v Normandii nás učí už aj akási pani Holubová

Keď už aj postaršia napudrovaná pani Holubová s bujnými do blond prefarbenými vlasmi dnes na ktorejsi z televízií mudrovala o vylodení Angloameričanov v Normandii, povedal som si, prečo by som aj ja neprispel so svojou trochou do studnice vedomostí pre našu najmladšiu generáciu. Vopred sa ospravedlňujem, -na rozdiel od pani Holubovej ja nie som odborník na diplomatický protokol a dvornú etiketu. Preto bude môj prístup menej kvetnatý. Budem sa skôr opierať o cifry, než o zdvorilostné pukerlíky.

O počte vojakov zapojených do vylodenia v Normandii sa údaje rôznia. Najčastejšie sa však hovorí, že sa na vstupnom vylodení zúčastnilo 159 tisíc mužov a žien. Hovorí sa, že ide o najväčšie bojové vylodenie v dejinách. Aby sme boli presní, -hovorí sa, že ide najväčšie uskutočnené vylodenie. Vylodenia Červenej armády na japonskom ostrove Hokkaido sa malo zúčastniť takmer 400 tisíc vojakov. Toto vylodenie sa však napokon nekonalo, lebo Japonci poučení totálnou porážkou v Mandžusku sa stretu s ČA vyhli a radšej pár dní pred vylodením podpísali úplnú a bezpodmienečnú kapituláciu.

Invázia Američanov a Britov /a ich spojencov/ do Normandie bola najväčšou bojovou vyloďovacou operáciou. Nešlo však o najväčší presun vojakov cez more v dejinách. V kanáli La Manche sa v 1940 odohrala oveľa väčšia čiastočne bojová operácia. Pod nemeckou paľbou sa pri nej podarilo z francúzskeho Dunkerque do Británie presunúť 338 tisíc britských a francúzskych vojakov. Teda dvojnásobne vyšší počet vojakov, ako sa potom o 4 roky presúval cez more opačným smerom.

Vylodenie v Normandii bola dôležitá operácia, ktorá urýchlila kapituláciu Nemecka. Dnešní prepisovači histórie však z nej urobili úplne tú najväčšiu a najdôležitejšiu operáciu 2.sv.vojny – čo je samozrejme, nezmysel. Operácia sa odohrala poriadne po termíne splatnosti, -keď mohla rozhodnúť o osude vojny. V lete 1944 síce pomohla, no porážka Nemecka bola vtedy už nezvratná. Veď Červená armáda už bojovala na územiach Nemeckej ríše, vo Východnom Prusku a za pár týždňov bola „na predmestí“ Berlína.

Východný front t.j. front nemecko-sovietsky viazal v 1944-5 spolu 72% nemeckých divízií. Západný front a ostatné fronty /Afrika, Balkán, južné Taliansko, Nórsko…/ viazal 28% nemeckých divízií. Nemecké divízie na Západe boli zložené z prestarnutých vojakov a dobrovoľníkov z rôznych kolaborujúcich krajín. Jediná skutočne kvalitná pešia nemecká divízia bránila pláž neskôr nazvanú Omaha. Nečudo, že práve na tejto pláži sa invázia takmer nepodarila.

Medzi dobrovoľníkmi, bojujúcimi na strane Nemecka z kolaborujúcich krajín boli aj banderovci a príslušníci Waffen SS z Ukrajiny. – Ktovie, koho a prečo bude dnes na slávnosti v Normandii oslavovať ukrajinský prezident Zelenskij. – Budú to jeho krajania – bandrovci v nemeckých uniformách alebo tí, čo ich tam porazili, – Američania a Briti bojujúci vtedy ako spojenci Ruska, resp. ZSSR ?

Ruská protiofenzíva pri Kursku začala

11.09.2024

V stredu začali ruské ozbrojené sily pomerne rozsiahlu protiofenzívu na kurskom fronte. Hlavné slovo v protiofenzíve má 155. gardová námorná brigáda tichomorskej flotily. V postupe vpred ju podporujú výsadkári 51, výsadkového pluku. Za pár hodín dokázali vyhnať Ukrajincov z dedín Bajkovo, Vnezapnoje, Viktorovka, Gordejevka, Snagost. V priebehu 12 hodín sa na fronte začali [...]

Ako padne Pokrovsk /Krasnoarmejsk/ ?

02.09.2024

Že Pokrovsk padne, o tom dnes medzi vojenskými analytikmi pochybuje málokto. Dokonca sa vie, že by mal padnúť v priebehu tohto mesiaca /v septembri/. Usudzuje tak aj americký ISW. Ako však padne , o tom sa medzi odborníkmi stále iba nezáväzne uvažuje. V hre sú dve základné možnosti: 1/ organizované stiahnutie sa na vopred pripravené obranné pozície za Pokrovskom; formálny [...]

Zelenskij na ceste do Moskvy ?

19.08.2024

Podľa toho, čo sa píše a aké obrázky „horiacich mostov“ sa publikujú v „našich“ médiách to tak vyzerá. Americký ISW podporuje informácie údajmi o prieniku jednotiek na prieskum bojom do hlbky až 10 km od hraníc Ruska. Špeciálne komandá SBU obsadili dokonca energetické zariadenie v 4 tisícovom mestečku Sudža. Ukrajinskí analytici smelo odhaľujú [...]

michal šipoš, igor matovič

Má Matovičovo hnutie šancu na reparát? Politológ: Je ešte uzavretejšou „sektou“ než bolo kedysi

28.09.2024 11:00

Po roku od volieb si Pravda pripravila anketu s predsedami poslaneckých klubov a zhodnotenie pôsobenia a kľúčových momentov parlamentných strán.

Libanon, Hizballáh, Hassan Nasralláh,

Zabili sme vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha, oznámil Izrael: Dostaneme každého, kto nás ohrozuje

28.09.2024 10:20, aktualizované: 11:15

Izraelská armáda oznámila zabitie najvyššieho vodcu šiitského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri vzdušnom útoku v Bejrúte.

SR Bratislava stretnutie predsedovia strany prezident BAX

Hrabko: Spory vládnych strán majú ďaleko od chaosu za bývalej koalície

28.09.2024 08:22

Verbálne spory vo vládnej koalícii nesmerujú do hĺbky a majú ďaleko k chaosu minulého volebného obdobia, hovorí publicista.

Miloš Zeman

Ľavičiar a tolerantný ateista, milovník becherovky i autor svojráznych bonmotov. Miloš Zeman oslavuje 80

28.09.2024 08:00

Je jednou z najvýraznejších postáv českej ponovembrovej politiky.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 475
Celková čítanosť: 2141044x
Priemerná čítanosť článkov: 4507x

Autor blogu

Kategórie