Založ si blog

Časov Jar či Charkov ? Čo skôr, či oboje naraz ?

Veľká časť čitateľov blogov na blogovisku Pravdy iste od včera večera sedela pri televízoroch a počítačoch a sledovala prezidentské voľby. V SR sa diali na naše pomery veľké veci – ktoré pre mnohých z nás dobre dopadli. Dianie na Slovensku bolo dôležité, no vývoj okolo nás sa nezastavil. Predovšetkým – nezastavila sa vojna, ktorá sa odohráva na Ukrajine. Pre tých, čo sa zaujímajú aj o dianie na ukrajinskom bojisku aspoň niekoľko telegrafických informácií:

  • V Charkove a Odesse letecké a raketové útoky OS RF akoby resetovali tamojšie vojenské objekty.
  • Obyvateľstvo a úradníci utekajú z Charkova. Život v meste sa zastavil. Funkčnosť inštitúcií je na mŕtvom bode. Ruské letecké a kozmické sily pripravujú operačné obliehanie mesta zo vzduchu. Charkov bol dva dni úplne bez energie. Teraz sa obnovujú dodávky aspoň v núdzovom režime. Kyjev starostlivo skrýva katastrofálne dôsledky mohutných úderov. A naopak, dnes rozširuje „informácie“ o tom, ako sa už veci dostali takmer do normálu.
  • V Časov Jare zahájili OS RF pozemný útok. OS UA zatiaľ úspešne bránia prístup do stredu mesta. Pomáha im pri tom fakt, že na rozdiel od Avdejevky či Arťomovska je Časov Jar na vyvýšenine a navyše prístup do mesta sťažuje aj bývalý vodný kanál, viacero nádrží, rozťahané priemyselné objekty a les. Oproti Avdejevke je ale v Časov Jare slabšia fortifikácia, menej výškových domov, a je tam aj menej početná posádka ukrajinských vojakov. Každopádne, boje o Časov Jar nebudú ľahké a dá sa predpokladať, že pekných pár dní iste potrvajú.
  • Popri bojoch o Časov Jar /a následne o Kramatorsk a Slavjansk/ sa zrejme rozhoria aj boje o Charkov. Prípadne o Odessu. Znovu je tu dilema pre GŠ OS UA, kade bude viesť smer hlavného ruského úderu.

Toto je otázka, akú riešia analytici na UA ale aj na Západe. Nám menej technicky vybaveným pozorovateľom. pracujúcim s informáciami z otvorených verejných zdrojov nezostáva iné, len počkať, ako sa veci viac vyjasnia. Nuž, počkáme.

Ficova finta

07.05.2024

Čo myslíte, kto sú dominantní akcionári v azerbajdžanských ropných a plynárenských firmách ? Čo myslíte, ako sú prepojené ruské a azerbajdžanské trasy s ropou a plynom ? Čo myslíte, akého pôvodu bude značná časť ropay a plynu. ktorá k nám bude prúdiť z Azerbajdžanu cez Ukrajinu ? /-Najmä v čase, keď je sú ruské energonosiče lacnejšie ako [...]

Finta ako zo Starého zákona

03.05.2024

Po univerzitách v USA sa rozšírili TICHÉ a MIERUMILOVNÉ protesty proti vyvražďovaniu desaťtisícov palestínskych civilov izraleskou armádou a proti spolupráci amerických vysokých škôl s Izraelom. Protesty sa odohrávali v podobe mítingov v kampusoch a niekde aj v podobe výstavy fotografií zo zákrokov izraelskej armády v Gaze resp. v podobe postavenia mierových stanových [...]

Rusi zlikvidovali celý štáb OS UA v Odesse. Bude Srbsko členom BRICS ?

30.04.2024

Priatelia, zvodky z ukrajinských frontov predbežne nedávam, pretože o situácii začala na moje prekvapenie pomerne rýchlo a pri dostatočnej zhovievavosti aj faktograficky podloženým spôsobom písať napr. aj Pravda. Čakám, až sa vývoj zdynamizuje napr. pokiaľ ide o dobytie Časov Jaru, postup na Charkov, na Slavjansk, Kramatorsk či azda aj Odessu. Jednou z výnimiek je zničenie [...]

Joe Biden, prezidentské voľby

Izraelská ofenzíva v Gaze nie je genocídou, uviedol Biden

21.05.2024 06:46

ICC požiadal o vydanie zatykačov na Benjamina Netanjahua a vodcov Hamasu.

vojna na Ukrajine, MI-8, Charkov

ONLINE: USA ďalších vojenských inštruktorov Kyjevu nepošlú, Ukrajina opäť udrela Rusom na sklady paliva

21.05.2024 06:00, aktualizované: 07:06

Spojené štáty mali až do začiatku ruskej invázie vo februári 2022 na Ukrajine až 150 vojenských inštruktorov.

France Prison Break

Macron vzdá hold zabitým strážcom, podarí sa dolapiť najhľadanejšieho Francúza?

21.05.2024 06:00

Vo Francúzsku nasadili až 350 kriminalistov do pátrania po recidivistovi, ktorého pri krvavej prestrelke vyslobodila skupina maskovaných mužov.

radičová, ódor, heger

Bývalí premiéri pre Pravdu: Strelec pred domom, žiletka, nábojnica i vyhrážky smrťou. Agresivitu treba odstrániť

21.05.2024 06:00

Kým doteraz to ostalo len pri vyhrážkach či nábojniciach v obálke, stredajší atentát zmení Slovensko navždy.

trikopce

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 458
Celková čítanosť: 2031305x
Priemerná čítanosť článkov: 4435x

Autor blogu

Kategórie